Wireless kontrola pristupa – kako odabrati pravu bravu?

Osnovna načela kontrole pristupa su dobro uspostavljena: samo ovlašteni ljudi trebaju imati pristup sigurnim područjima, samo u vremenima koja se mogu unaprijed definirati i samo unutar sustava koji može točno utvrditi tko je krenuo gdje i kada.

 

Wireless kontrola pristupa

Tradicionalni mehanički sustavi zaključavanja brave i ključeva ne mogu to postići – barem ne bez zakrcavanja ogromnog administratorskog posla na sigurnosno osoblje. Ali moderna, elektronička bežična kontrola pristupa ima fleksibilnost u postizanju toga.

Koji kriterij određuje pravu vrstu kontrole pristupa za vašu organizaciju? Smisleno je procijeniti što je poželjno prema onome što je danas pristupačno ili dostupno u elektroničkom tržištu kontrole pristupa.
Upitajte se ovih 5 pitanja i dovesti će vas do mudre investicije u pravu tehnologiju:

Želite li proširiti postojeći sustav ili početi ispočetka?
Niste ostali s bravama koje je izabrao prethodni rukovodeći tim. Sigurnosti je potrebna promjena. Bežične brave neprimjetno rade s postojećim sustavima s više od 100 različitih pružatelja kontrole pristupa, integriranih na mreži ili izvan mreže. Uštedjet ćete vrijeme i novac koji će proširiti vaš trenutni sustav tehnologijom kao što je bežična i korisnici mogu nastaviti koristiti postojeće akreditacije. U budućnosti, ima smisla odabrati brave izrađene pomoću otvorene arhitekture, za dodatnu fleksibilnost i za buduće dokazivanje svoje sljedeće investicije.

Tko su korisnici na lokaciji i kakve akreditacije odgovaraju njihovim potrebama?
U mnogim industrijama pristup prostoru zahtijeva prisutno stalno osoblje i kratkoročne ugovore – vaš pristupni sustav mora biti fleksibilniji. Razni sustavi nude akreditacije na karticama i privjescima ili na programiranim ključevima na baterije. Na primjer, jedna nova aplikacija za bežično zaključavanje pretvara pametni telefon ili mobitel korisnika u virtualni ključ. Možete izdati i opozvati korisničke ključeve pomoću intuitivnog softvera i učinkovitog, fleksibilnog rjepšenja za mobilno upravljanje.

Parking barijera

Kakva je struktura lokacije koju štitimo?
Trebati će vam različite brave za vrata sa velikim i malim prometom, i za unutarnju i vanjsku upotrebu. Gotovo svugdje, bežične brave su mnogo jednostavnije za instalirati i održavati od tradicionalnih ožičenih magnetskih bravica – to je jeftinije za pokrenuti. Certificirane bežične sigurnosne brave pružaju dodatnu zaštitu za osjetljiva područja koja trebaju stroge standarde. Ukoliko imate mobilnu radnu snagu ili upravljate raštrkanim lokacijama, razmislite o praktičnosti upravljanja akreditacijama. Na primjer, programirane tipke koje se lako ažuriraju pomoću aplikacija na smartphone-u – to će uštedjeti vrijeme vašem osoblju i novce.

Želite li osigurati više od vrata?
Neki wireless sustavi za kontrolu pristupa imaju brave za ormare, strojeve, prozore pa čak i police za držanje servera (jako korisno ukoliko želite dodatni sloj kontrole nad zajedničkim serverima). U praćenju takvih osiguranih predmeta ima mnogo prednosti u tijeku rada – npr. ljekarne, parkinzi ili liftovi – mogu biti kontrolirani iz istog administratorskog sučelja kao i vaša vrata. Korisnici na lokaciji će cijeniti praktičnost nošenja jedne akreditacije za svaki ulaz na koji je potrebno imati. Za vanjske pristupne točke kontrole potrebno vam je zaključavanje vrata ili lokoti koji mogu funkcionirati u ekstremnim uvjetima. Na primjer, isti mehatronični lokoti mogu biti raspoređeni na otvorenim lokacijama u Skandinaviji i supermarketima u istočnoj Africi.

Treba li vam kontrola uživo?
Izaberite neki od Online sustava i možete upravljati i dopunjavati vrata za kontrolu pristupa u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije, koristeći administratorski softver. Moći ćete pregledavati uživo  i sa udaljenosti osjetljiva područja kao što su ljekarne, te možete opozvati pravo pristupa ako korisnik izgubi akreditaciju i korisnički račun. U hitnim slučajevima, daljinsko otključavanje i zaključavanje vrata bi moglo biti od ključne važnosti. Neke wireless brave, na primjer, su integrirane sa online elektroničkim pristupom i sustavom praćenja uživo u bolnicama, proizvodnim pogonima i studentskim dvoranama. S nekim sustavima, možete kombinirati online ažuriranje za različita vrata unutar iste instalacije.

Wireless kontrola pristupa nudi uvjerljivu mješavinu usklađenosti sa suglasnosti, jednostavnu instalaciju, ekonomsku učinkovitost i besprijekornu integraciju. Ona olakšava život menadžmentu za sigurnost i raspoređuje se u različitim prostorima kao što su tvornice i uredi, muzeji i starački domovi, banke, škole i neboderi.