Tehnologija videonadzora na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. godine

Sigurnosna tehnologija je bila jedan od ključnih igrača Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, zbog sigurnosne učinkovitosti, prvenstvo je uglavnom prošlo bez incidenata.

U 2018. godini, Rusija se kao zemlja domaćin jako potrudila kako bi se osigurala najstroža moguća sigurnost oko Svjetskog prvenstva, izvješća u vijestima su nam u to vrijeme pružila uvid u neke od taktika i sredstva koja su se koristila. BBC-ov članak “Svjetski kup 2018. – Rusija obećava sigurnost bez presedana” – govori o tome kako je Ruska vojna operacija u Siriji nju napravio kao cilj teroristima i da su Ruske vlasti razmjestile svoju vojsku, mornaricu i zračne snage kako bi povećale sigurnost.

 

Videonadzor stadion

“U nadzornom centru u Kaljiningradu, osoblje proučava videonadzorne snimke s više od 700 videonadzornih kamera. Na stadionu Kaljiningrad instalirali su još 1200 kamera. No, videonadzorne kamere su samo prva linija obrane.”
“U Kaljiningradu lokalne snage sigurnosti su trenirale kako bi reagirale na moguće terorističke napade tijekom Svjetskog prvenstva.”
“U jednoj od vježbi , elitne jedinice – “Spetsnaz” – su ušli s padobranima na stadion kako bi vježbali za incident u slučaju sa taocima”, opisao je članak BBC-a.

Iako su situacije sa taocima izvan opsega rada većine sigurnosnih integratora, videonadzor i prepoznavanje lica nisu. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača sigurnosnih sustava – ISS, razvojni programer sigurnosnih sustava nadzora i kontrole za umrežene digitalne video i audio snimke, obradu videozapisa i digitalni prijenos podataka – dijeleći isključivo posao sa SDM-om na nekoliko mjesta u Rusiji.

Nogometna lopta

Za Svjetsko prvenstvo 2018., planiranje je započelo krajem 2010. godine, budući da su vlada i dizajneri, građevinari, inženjeri i IT tvrtke radili u 11 gradova diljem Rusije kako bi se pripremili za navalu posjetitelja. Sigurnost na stadionima prije i tijekom 64 utakmice na Svjetskom prvenstvu se mora pridržavati zahtjeva i propisa koje utvrdi FIFA. Za fizičku sigurnost, to uključuje mješavinu ljudske i elektronske sigurnosti i nadzora, kako na vanjskom dijelu tako i na okolnim područjima, i unutar stadiona.

ISS je implementirao složene sustave videonadzora za 5 od 12 stadiona, uključujući Rostov-na-Donu, Kaliningrad, Volgograd, Nizhny Novgorod i Yekaterinburg. Za tih su 5 stadiona uključivali integraciju sa 8.000 kamera i više od 100 servera od različitih proizvođača.

Videonadzor svjetsko prvenstvo

Budući da je ISS već bio pružatelj svoje VMS platforme i analitike za pet ruskih gradskih sigurnosnih sustava za urbani nadzor, imalo je smisla implementirati istu platformu na stadione zbog integracijskih mogućnosti i skalabilnosti.

Dok se zanos, navijači i zabava koja okružuju Svjetsko prvenstvo odlaze iz zemlje domaćina, nasljedstvo koje je ostavilo iza sebe je sigurnost prvenstva 2018.g. – to je pridonijelo uspjehu ovog događaja i zadržao ga izvan vijesti jer nije bilo ništa negativno za izvještavanje. To je način na koji bi dobra sigurnost trebala svugdje funkcionirati.