Termalne kamere – razvoj tehnologije

Globalne i domaće prijetnje naglašavaju potrebu za jačom sigurnošću na svim razinama. Jedna od tehnologija koja je redefinirala situaciju i otkrivanje upada je toplinska slika.

 

Gradilište

Nekada je to bila tehnologija koja se koristila izričito u vojne svrhe, termalne kamere su danas raspoređene na više stotina sigurnosnih aplikacija i nastavljaju povećavati snažnu potražnju za njima na postojećim tržištima i tržištima u razvoju.

Pregled tehnologije i njeni počeci

Ono što razlikuje termalne kamere od optičkih leća je njihova sposobnost da proizvode sliku temeljenu na infracrvenoj tehnologiji i toplini, a ne pomoću svjetlosti. Mjereći signale topline svih objekata i bilježenjem malih razlika između njih, termalne kamere proizvode jasnu i oštru sliku unatoč nepovoljnim vanjskim uvjetima. Sa toplinskom tehnologijom, sigurnosno osoblje može vidjeti u potpunom mraku, kao i u uvjetima kiše, magle ili dima.

Izvorno razvijena za vojsku, kasnije komercijalna tehnologija, prve termalne kamere za uporabu u vojsci i zrakoplovstvu su se pojavile u 1950-ima. Do 1960-ih tehnologija je bila deklasificirana i uvedena je prva toplinska kamera za komercijalnu upotrebu.

Međutim, sve do kasnih 1990-ih – kada je tvrtka Flyr Systems predstavila kameru s toplinskim detektorom – tada je tehnologija počela viđati znatnu širenje i izvan domene vojske.

Montaža na kritičnim infrastrukturnim objektima

U 2000-ima su industrijske tvrtke bile među prvima koje su usvojile toplinsku energiju, koristeći tehnologiju za održavanje kako bi se pratila pregrijavanja i kvarovi na strojevima. U godinama nakon terorističkog napada 11.9.2001. godine došlo je do povećanja instalacija termalnih kamera na kritičnim infrastrukturnim mjestima. Strogi sigurnosni zahtjevi doveli su do postavljanja termalnih kamera za zaštitu perimetra, osobito u sektoru nuklearne energije.

Američki nuklearni regulatorni odbor objavio je u 2010. godini svoju politiku 73.55, koja kaže da nuklearni objekti moraju “osigurati kontinuirano praćenje, promatranje i monitoring” kao sredstvo za poboljšanje napora za otkrivanje i sprječavanje prijetnji na licu mjesta.

Budući da toplinske kamere proizvode jasan video na dnevnom svjetlu, slabom svjetlu ili bez ikakve svjetlosti, a njihova oštra slika rezultira analizom s boljom izvedbom. Termalne kamere brzo su postale najbolja opcija za nuklearne objekte.

Isto tako, nakon napada snajperima 2013. godine na trafostanicu Metcalf, doneseni su novi zakoni. Ovi zakoni zahtijevaju da tvrtke koje se bave komunalnim poslovima identificiraju prijetnje i provode sigurnosni sustav za ublažavanje tih rizika.

Ovaj je zakon također doveo do više termalnih instalacija u komunalnom sektoru jer su široke mogućnosti toplinskih kamera idealnih za otkrivanje pristupajućih meta izvan linije ograde. Potražnja od industrijskih i kritičnih infrastrukturnih objekata, kao i drugi faktori, pomoglo je povećanju proizvodnje i smanjenju cijena termalnih kamera, čime je tehnologija postala dostupnija na tržištu sigurnosti.

 

Termalna kamera

Komercijalna primjena

Posljednjih godina je sve veća dostupnost toplinskih kamera uz uvođenje novih ponuda koje otvaraju vrata za sve nove komercijalne aplikacije za tehnologiju. U prošlosti su toplinske kamere bile dizajnirane s ogromnim perimetrima, kamera je trebala otkriti čovjeka na daljini od 700 metara.

Danas postoje termalne kamere posebno dizajnirane za primjenu od kratkog do srednjeg dometa. Razvijene za mala i srednja poduzeća, ove termalne kamere osiguravaju da veličina imovine i novac koji se troši na osiguranje više nisu zapreka za njihovu kupnju. Skladišta, brodogradilišta i sportske dvorane neka su od komercijalnih mjesta koje sada mogu osigurati termalne kamere za 24-satni monitoring i detekciju upada.

Inovacije i napredak

Inovacije i napredak u osnovnoj tehnologiji također su potaknuli rast u količini postavljanja termalnih kamera, pružajući bržu obradu slike, veću razlučivost, veće video analitičke sposobnosti i bolju izvedbu kamere.

Cjenovno pristupačne toplinske kamere sa ugrađenom analitikom postale su atraktivna opcija za tvrtke koje trebaju vanjsku i površinski široku zaštitu.

Trgovine automobilima, marine i građevinska skladišta čuvaju vrijednu robu i materijale vani na otvorenom. Bez zaštite, ova imovina je podložna vandalizmu i krađi. Međutim, pružajući preciznu detekciju mete, termalne analitičke kamere daju rano upozorenje zaštitarskom osoblju kako bi mogli intervenirati prije počinjenja zločina. Pomažući spriječiti samo jednu krađu ili incident, termalne kamere pružaju jasan povratak investicije.

 

Toplinska kamera

Nove tržišne prilike

Ne samo da postoji više termalnih kamera u upotrebi nego ikada prije, ali postoji i više termičkih senzora koji se integriraju s drugim multi-senzor sustavima, što dovodi do usvajanja termalnih kamera na novim tržištima. Za velike površine koje trebaju biti pod nadzorom, termalne se kamere integriraju sa radarom i dronovima kako bi se povećala sigurnost izvan točaka fiksnih kamera.

Na komercijalnom tržištu, toplinski aparati se kombiniraju s optičkim senzorima, analitikom i LED iluminatorima u jedno rješenje koje se integrira s centralnim platformama za nadzorne stanice. Povezivanjem tih tehnologija, korisnici dobivaju neposredna, točna upozorenja o metama koje se približavaju i dokazni videozapis zajedno s njima.

Rezultat je manji broj lažnih alarma, smanjujući ukupni trošak vlasnika. Ova rješenja s više senzora također imaju dvosmjerne audio mogućnosti, koje omogućuju udaljenim zaštitarima da djeluju kao “virtualni čuvari” i obraćaju se uljezima kako bi ih odgovorili od nezakonitih aktivnosti.

Upoznavanje sa rješenjima koja integriraju sve ove najsuvremenije tehnologije u jednu jedinicu, smanjuje količinu novaca i infrastrukturu potrebnu za implementaciju. Stoga, sve više malih tvrtki i tvrtki za praćenje alarma mogu implementirati napredne sigurnosne tehnologije poput termalnih senzora, neke po prvi put.

Multi-senzor termalne solucije

Multi-senzorna rješenja s termalnom energijom brzo dobivaju ekstenzije i otvaraju vrata novim poslovnim mogućnostima za sigurnosne kanale. Jedan od primarnih razloga snažnog tržišnog interesa za tim sustavima jest omogućiti integratorima povećanje njihovog mjesečnog prihoda.

S jakom konkurencijom cijena i smanjenjem marže na opremu za videonadzor, integratori se moraju oslanjati na mjesečne prihode da bi im raslo poslovanje. Nudeći usluge daljinskog nadzora videozapisa i tehnologiju virtualnog čuvanja, jedan je od najboljih načina za to.

Osim toga, postoji jasna potražnja za njom. Centralne stanice neprestano traže nove tehnologije za ponuditi svojim klijentima, a tvrtke su zainteresirane za ekonomičnije alternative fizičkim zaštitarima.

Zaključno, termalne kamere su se razvile iz vojnih obrambenih uređaja na široko rasprostranjene komercijalne sigurnosne kamere koje su značajan segment tržišta zaštite na otvorenom prostoru. Od nuklearnih elektrana do gradilišta, toplinska tehnologija se provodi kako bi osigurala razne lokacije širom svijeta.