Kako slika uživo poboljšava nadzor mobitelom

Videonadzor diljem svijeta raste eksponencijalno, a njegova je glavna primjena u javnoj sigurnosti i u provedbi zakona. Tradicionalno, fiksne kamere su bile predmet preko kojega se najčešće snimalo uživo i bile su smještene najčešće na strateškim fiksnim lokacijama. Ali su ograničeni u onome što mogu vidjeti budući da su kamere “fiksne”.

 

Mobilni videonadzor uživo

Budućnost videonadzora uključuje implementaciju više mobilnog videonadzora s prednostima koje on nudi. Umjesto fiksnih kamera, to je sposobnost da se uživo stream-a s mobilnih uređaja u pokretu kao što su kamere nošene na tijelu, dronovi, motocikli, automobili, helikopteri i u nekim slučajevima čak i psi!

Prednosti videonadzora preko mobitela

Prednost videonadzora preko mobitela je da kamera može fizički otići tamo gdje se dešava akcija, umjesto da se oslanja na fiksne kamere koje se ne mogu nikamo pomaknuti. Također, slanje dronova s kamerom u zrak, primjerice za nestalim osobama ili spasilačkim misijama, mnogo je isplativije od slanja helikoptera.

Sposobnost da se uživo prenese videozapis iz automobila i helikoptera u brzoj potjeri može biti korišteno za smanjivanje operativnih problema policiji i za podjelu odgovornosti sa voditeljima timova koji se nalaze u centralnoj zgradi.

To omogućava prvim policajcima na terenu koji su u potjeri za autom u bijegu da se usredotoče na minimiziranje rizika, dok borave u neposrednoj blizini vozila koje bježi, sa direktivima od nadređenih koji mogu vidjeti preko kamera probleme koji nastaju i u skladu s tim odgovoriti na problem.

Uz prikazivanje videonadzora uživo iz policijskog auta ili motocikla, pomoću ugrađenog GPS tracker-a video se može prikazati na karti u stvarnom vremenu, to omogućuje zapovjednicima da bolje iskoriste dodatne resurse s videoprikazom u stvarnom vremenu. Tako će lakše donositi odluke u napetim situacijama.

SIM kartice za mobilni videonadzor

Primjena u izvanrednim situacijama

Isto vrijedi i za policajce na terenu u mnogim različitim situacijama na terenu u slučaju nužde. Mobilni videonadzor otvara otvara novo područje efektivnosti u radu koje je prethodno bilo nemoguće postići.

Na primjer, specijalna policija može nositi akcijske kamere na tijelu dok rade racije, vatrogasci mogu uživo prenositi snimku iz hitnih situacija sa termalnim ili običnim kamerama, bolničari mogu slati videozapis uživo natrag u bolnice i omogućavati doktorima da dijagnosticiraju na daljinu i pripreme se za vrijeme kada pacijenti trebaju doći u bolnicu.

Kako specijalci i hitna pomoć mogu uživo prenijeti videozapise s mobitela s obzirom na probleme s težinom, pouzdanošću i kvalitetom slike?

H.265 kompresija mobilnog videonadzora

Mobilna mreža 4G sada se može koristiti s komprimiranim videozapisima kako bi se učinkovito koristio stream uživo. Problem je naravno u tome da 4G mreža nije uvijek pouzdana. Ovaj rizik niske mobilne kvalitete se može ublažiti u određenim područjima, izgradnjom H.265 mobilnog video kompresijskog uređaja koji istovremeno može koristiti više SIM kartica od različitih pružatelja mobilnih usluga.

H.265 je najnovija tehnika kompresije za video, ona je 50% učinkovitija od konvencionalnog H.264, a povezivanje pomoću višestrukih “vezanih” SIM kartica pruža vrlo pouzdanu vezu za visokokvalitetni HD video sa prijenosom uživo.

Uređaj od 400 grama s unutarnjom baterijom se može povezati s malim akcijskim kamerama i može istodobno prenositi preko najmanje tri različita mobilna pružatelja usluga, natrag u zapovjedno sjedište. Razdoblje čekanja je obično manje od sekunde, a nova napredna poboljšanja žele smanjiti daljnju latenciju.

Šifrirani video prijenos

Što je sa sigurnošću? Provedba zakona inzistira na sigurnim prijenosima, a moguće je šifriranje videozapisa na najvišu razinu sigurnosti dostupnu u javnoj domeni, tj. AES256. Što je oko integracije u postojeću video infrastrukturu u zapovjednom centru?  Nije neobično da policija ima postojeći sustav za upravljanje videozapisima (VMS) u njihovom zapovjednom centru.

Ovi mobilni odašiljači su razmješteni s policijom i policajcima širom svijeta. Njihova sposobnost pružanja sigurne, pune HD kvalitete i visoko pouzdanog video streaminga u maloj jedinici, te omogućavanja integriranja u postojeći eko sustav koji je već instaliran na prijemnom kraju, učinio ih je omiljenim izborom za mnoge tvrtke i vladine agencije.