Prodaja videonadzora – izazovi u 2019. godini

Prodaja videonadzora i prodavači opreme za videonadzor izvješćuju o prihodima od 2018. godine prema podacima IHS Markita u prvom tromjesečju 2019. godine. Tako izračunavamo stopu rasta profesionalnog tržišta videonadzora u 2018. godini. Očekuje se da će stopa rasta prodaje profesionalnog tržišta videonadzora iznositi oko 10%, nešto više od 9,3% rasta u 2017.godini i znatno više od 3,9% rasta u 2016. godini.

 

Prodaja videonadzora

Promjena tržišnih trendova

Unatoč zdravoj stopi rasta, prodaja videonadzora u 2018. nije bila bez izazova i iznenađenja. Izazovi uključuju kontinuiranu eroziju cijena, cyber napade na opremu za videonadzor, nestašice sastavnih komponenti i povećane prepreke u međunarodnoj trgovini. Među iznenađenja je ušla i američka vlada koja je zabranila uporabu proizvoda Hikvision i Dahua (dva najveća svjetska proizvođača opreme za videonadzor) u vlastitim instalacijama te ulazak novih dobavljača kao što su Motorola Solutions i Amazon na tržište videonadzora.

Učinci tih trendova i iznenađenja vjerojatno će se odraziti na 2019. godinu i dalje. Povećane tarife i druge prepreke međunarodnoj trgovini, zabrane dobavljačima i potencijalne promjene u proizvodnom asortimanu mogu uzrokovati porast prosječnih cijena.

IHS Markit logo

Veći proizvođači koji nude nova rješenja i nove načine za stjecanje tih rješenja, mogu utjecati na tradicionalne modele prodaje u industriji i uzrokovati poremećaje na tržištu.

Konkurentna baza opskrbe

Trenutno jaka stopa rasta tržišta nudi velike mogućnosti, prodavači se moraju pomicati s vremenom, jer se sreća može brzo promjeniti. Hikvision, Dahua i Axis Communications bili su najveći svjetski dobavljači videonadzora u 2017. godini. Zanimljivo, prije samo deset godina tržište su predvodili Panasonic, Pelco i Bosch.

Profesionalna opskrbna baza za videonadzor ostaje jako konkurentna, a mnogi dobavljači s visokim ambicijama. U 2019. godini možemo očekivati da će neki dobavljači pasti na tržištu ili čak i potpuno nestati, budući da drugi proizvođači preuzimaju vodeću ulogu u oblikovanju dugoročnog smjera industrije.