Hikvision i dalje optimističan u SAD-u

Usprkos negativnostima koje se mogu čuti, Hikvision je i dalje optimističan glede njihove uloge na američkom tržištu.

“Pokazujemo da nam se može vjerovati i da nam treba vjerovati”, kaže Jeffrey He, potpredsjednik Hikvisiona i predsjednik Hikvision USA i Hikvision Canada. “Imamo dobre proizvode i tehnologiju. Naša misija u sigurnosnoj industriji je zaštita, a ne šteta. Inače zašto bismo bili u ovoj industriji?”

“Hikvision je posvećen ulaganju u sjevernoameričko tržište, gdje je u 2018. godini zabilježen pozitivan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te snažna prodaja u prvom tromjesečju ove godine”, izjavio je Eric Chen, generalni direktor Hikvision USA i Hikvision Canada.

Hikvision ISC West

HikCentral softver za centralno upravljanje

Fokus tvrtke u SAD-u se prebacuje sa proizvoda na prodaju rješenja, s naglaskom na mala i srednja poduzeća srednje veličine. Najveća vertikala su maloprodaja i obrazovanje, a na tržištu kanabisa se pojavljuju nove mogućnosti. Pokretanje HikCentral softvera za centralno upravljanje (CMS) je sastavni dio rješenja za prodaju.

Gospodin He priznaje rast “anti-kineskog raspoloženja” u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta, što će, kako on kaže, utjecati na poslovanje Hikvisiona na globalnoj razini. Konkretno, u SAD-u, politički elementi koji utječu na poslovanje Hikvisiona uključuju stalne tarife i trgovinski rat, kongresne zahtjeve za izvoznom kontrolom i sankcijama, te odredbu zakona o nacionalnoj autorizaciji obrade (NDAA) koja zabranjuje uporabu kineskih proizvoda za videonadzor u vladine (državne) aplikacije.

Unatoč svemu, poruka Hikvisiona na nedavnoj izložbi ISC West je bila iznimno pozitivna, a tvrtka je također detaljno opisala inicijative koje ima za cyber sigurnost koje kažu da je kineska tvrtka ispred mnogih konkurenata u industriji.

Eric Chen je prošle godine postao generalni direktor; prethodno je proveo 10 godina radeći za Hikvision u Kini. Chen izvještava o solidnom rastu od 18,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine za Hikvision na globalnoj razini, prošle godine u ukupnom iznosu od 7,4 milijarde dolara. On napominje da je tvrtka zabilježila rast od 40% između 2010. i 2018. godine.

Globalno, zaposleno je 34.000 zaposlenika, od kojih je 16.000 inženjera za istraživanje i razvoj. Hikvisionovo širenje na globalnoj razini uključuje 46 međunarodnih podružnica. Postoje tri proizvodna pogona u Kini, uz jedan u Indiji i jedan u Brazilu.

HikRewards program za HDP korisnike

Na ISC Westu, tema Hikvisiona je bila “Usredotočite se na svoj uspjeh”, uključujući uvođenje HikRewards programa koji nude popuste korisnicima HDP-a (Hikvision Dealer Partner), njihovoj osnovnoj bazi zastupnika. Nova online Hikvision biblioteka znanja za zastupnike po svijetu pruža obuku i referentne materijale koje trgovci mogu podijeliti sa zaposlenicima. Novi tehnički centar, uveden u prosincu, pruža podatke, informacije o proizvodu i resurse za podršku. Tu je i sjevernoamerički tim za istraživanje i razvoj sa sjedištem u Montrealu.

Anketa o zadovoljstvu korisnika pokrenuta u ožujku je pružila dobre povratne informacije od kupaca. “Oni znaju koga treba nazvati ako imaju problem”, kaže Chen. “Želimo se usredotočiti na to da klijenti postanu uspješni”. Tema uspjeha odnosi se i na zaposlenike Hikvisona, koji su predstavljeni u videozapisima koji opisuju svoje poslove i entuzijazam za Hikvision. U Sjevernoj Americi ima oko 400 zaposlenika.

Na najvećem industrijskom sajmu u SAD-u, Hikvision je predstavio potpuni novi štand s mnogo otvorenog prostora i video zidovima. Polovica štanda je bila usmjerna na rješenja, posebno maloprodaju i obrazovanje, te na igre na sreću i komercijalne nekretnine.

Hikvision štand

Sigurnosni proizvodi prikazani na ISC Westu

Izdvojeni proizvodi na štandu ISC West uključivali su 32-megapikselnu PanoVu kupolu s više senzorskih kamera, čija je panoramska slika od 180 stupnjeva prikazana na 65-inčnom monitoru. Različiti uređaji, uključujući kontrolu pristupa, interkomi i kamere, integrirani su pomoću HikCentral CMS sustava.
Prikazani su neki novi proizvodi na sjevernoameričkom tržištu, uključujući interfone, križnice, stanice za hitne pozive i inspekciju ispod vozila.

Hikvisionovi proizvodi za duboko učenje prelaze u drugu generaciju, uključujući mogućnost prikrivanja privatnih informacija o videozapisima u skladu sa zakonskim zahtjevima o GDPR-u / privatnosti.

Komponente algoritma Hikvisionove umjetne inteligencije DeepInMind prilagođene su platformi pod nazivom AcuSense za proizvode koji mogu prepoznati čovjeka ili vozilo i pomoću njih filtrirati lažne alarme. ColorVu sustavi su također prilagođeni proizvodima sa nižim cijenama, oni uključuju LED diode vidljivog svjetla koje po noći pružaju slike u boji noću i DarkFighter mogućnostima na slaboj svjetlosti.

Testiranje proboja kamera i snimača

Kao globalni proizvođač, Hikvision se suočava sa visokom razinom nadzora oko cybersecurity-a, za koju gospodin Chen kaže da je “dobra stvar za nas”, što im omogućuje da istaknu korake koje poduzimaju kako bi poboljšali cyber sigurnost. Chuck Davis, direktor Cybersecurity-a je istaknuo određene ciljeve koje je Hikvision postigao u svojoj potrazi za pružanjem cyber sigurnosti na svjetskoj razini.

U rujnu 2017., Hikvision je počeo raditi s trećim stranama (uključujući Rapid7) za testiranje prodora (etičko hakiranje) svojih kamera i snimača. Istog mjeseca, Hikvision je uspostavio telefonsku liniju CyberSecurity otvorenu za svakoga tko ima pitanja o cybersecurity-u, uključujući i istraživače. Čak i prije toga je Hikvision imao politiku otvorenih vrata za cyber sigurnost i program za krpanje i otkrivanje odgovornosti.

U veljači 2018., je objavio knjigu o cybersecurity-u koja opisuje testiranje cybersecurity-a i procese ugrađene u životni ciklus razvoja softvera. Istog mjeseca, Hikvision je pokrenuo “Source Code Transparency Center” i ponudio otvoreni poziv svima koji su željeli pregledati Hikvisionov izvorni kod i obavijestiti ih o bilo kakvim ranjivostima.

Hikvision cybersecurity

Učiniti industriju više cyber sigurnom

“Mi doista pokušavamo testirati i certificirati treću stranu naše opreme”, dodaje Davis. “Pokušavamo biti otvoreni i transparentni. Obrazovanje i svijest su ključni.”
“Potrebno nam je povjerenje kupaca u sigurnosnu zajednicu”, kaže gospodin He. “Bez obzira na sve, moramo slijediti najviše standarde kako bismo nadoknadili zabrinutosti i optužbe”.

U travnju 2018. Davis je postao član Savjetodavnog odbora za industriju sigurnosne industrije (SIA) kako bi cijela industrija postala više cybersecure kroz obrazovanje, svijest i standarde. Hikvision se također pridružio Forumu reagiranja na incidente i sigurnosnim timovima (FIRST na first.org), globalnom konzorciju koji zajednički rješava računalne sigurnosne incidente i promovira programe prevencije incidenta.

Davis je predstavio cybersecurity sajmove u 22 grada u Sjedinjenim Državama i Kanadi, te u Australiji i Novom Zelandu, 90-minutne prezentacije usredotočuju se na edukacijsku svijest o cybersecurity-u i nastoji uključiti polaznike i upoznati ih sa cyber-sigurnošću u njihovim domovima i u poslovanju.

Kontrola pristupa u 2019. – biometrija, integracija i cloud na vrhu popisa trendova

Industrija kontrole pristupa je jako konzervativna kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija i usluga za krajnje korisnike. To ne znači da u 2019. neće pružiti značajan napredak kroz nove trendove koji se pojavljuju u industriji.

Osim povećanog prihvaćanja i usvajanja Cloud tehnologije, akreditacije putem mobitela i biometrija ulaze sve više u mainstream, a integracije ovih tehnologija između proizvođača će biti u središtu pozornosti.

Ovdje ćemo pregledati sve trendove koji će pomoći oblikovati iduću godinu.

Biometrija na otisak prsta

Proizvodi bazirani na Cloudu

Za mnoge proizvođače kontrole pristupa, glavna jezgra poslovanja im je u tradicionalnijim proizvodima, s visokim postotkom instalacija koje su i dalje takve vrste. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, proizvodi temeljeni na Cloudu su se pojavili kao održiva opcija za klijente.

Vidjeli smo više spremnosti krajnjih korisnika da se raspitaju da li je to opcija za njih, navodeći jednostavnost korištenja, daljinsko upravljanje, cybersecurity i još mnogo toga… Cloud je uspostavio svoju reputaciju kao produkt koji omogućuje bržu instalaciju, fleksibilniji je korisnicima za pristupanje, upravljanje pristupnim točkama kao i videozapisima povezanim s tim točkama, te davanjem manjeg stresa i posla IT timovima za pomoć pri postavljanju i upravljanju sustavom kontrole pristupa.

Akreditacija putem mobitela – aplikacije

I dalje vidimo nastavak zahtjeva krajnjih korisnika za prilagođenim odgovorima na određene radnje unutar sustava kontrole pristupa. Na primjer, ako je tijekom dana uključen alarm na perimetru, mogućnost automatskog izvršavanja zaključavanja objekta i istovremenog slanja e-maila ili bilo kakve poruke svima u zgradi koja ih upozorava na kritičan problem.

Želja za ovakvom vrstom fleksibilnosti unutar sustava potiče proizvođače da u svoje sustave ugrade nove jednostavne grafičke alate koji omogućavaju “custom” reakcije koje su prilagođene razini alarma. Postoji velika želja mnogih današnjih tvrtki da koriste mobilne telefone za kontrolu pristupa, tako da proizvođači ili razvijaju vlastite mobilne aplikacije ili integriraju svoje sustave s takvim proizvodima.

Kontrola pristupa putem mobitela

Budućnost biometrije

Kako se trvtke počinju zapitivati o tome jesu li njihovi objekti dovoljno sigurni, one su često spremnije razmotriti kontrolu pristupa koja dovodi sigurnost na novu razinu, kao što je na primjer implementacija biometrijskih čitača. Biometrika se sve više koristi u profesionalnim sigurnosnim aplikacijama, a mnogi se korisnici žele odmaknuti od korištenja fizičkih kartica za kontrolu pristupa.

Proizvođači koji trenutno nemaju biometrijski hardware su se počeli integrirati sa čitačima dizajniranim kako bi zadovoljili zahtjevima kupaca. Dramatičan porast biometrijskog prepoznavanja lica je nešto što će oblikovati budućnost biometrije jer se troškovi počinju smanjivati. Iako je industrija kontrole pristupa vrlo fragmentirana, vidimo trend povećanja partnerstva između proizvođača i trend prema tehnologiji otvorene platforme koja pomaže krajnjim korisnicima u postizanju sveobuhvatne sigurnosti koju svi žele.

Platforme za upravljanje videozapisom

Na primjer, postoji određeni broj davatelja usluge kontrole pristupa koji pružaju punu integraciju sy proizvođačima brava ili obrnuto, u nastojanju da zadovolje potrebe klijenta koji su možda kupili brave ali ne i visoko učinkoviti sustav kontrole pristupa kako bi se bravama pravilno upravljalo.

Tu je i veliki pomak prema punoj integraciji s platformama za upravljanje videozapisima i sustavima kontrole pristupa kako bi se u potpunosti spojile u jedinstveno, user-friendly iskustvo i dalo krajnjim korisnicima veću kontrolu nad oboje. Osim toga, proizvođači žele korisnicima pružiti korisnicima jedinstveni sustav koji zadovoljava potrebe koje imaju s obzirom na video snimku, protuprovalu i kontrolu pristupa. Mislimo da trenutno ne postoji sustav kontrole pristupa koji može u potpunosti ispuniti obećanje da može biti odličan u sva tri segmenta, tako da integracije i partnerstva ostaju važni za postizanje tog važnog cilja.

Svijet kontrole pristupa

Svijet kontrole pristupa

Sve veći broj krajnjih korisnika uviđa sve veće rupe u aktualnim Wiegandovim protokolima koji su na snazi od 1980-ih, zajedno s velikim brojem “off-shelf” opreme koja je sada dostupna kako bi se stranim osobama omogućio pristup čitačima koji rade pod tim protokolima.

Kao rezultat toga, u posljednjem desetljeću, OSDP je došao na tržište i raste u popularnosti. Jedan od najvažnijih koraka za proizvođače kontrole pristupa u 2019. godini biti će slušanje kupaca koji su zabrinuti zbog ove ranjivosti i potpuna podrška OSDP-u u nastojanju da zaštite te sustave kontrole pristupa.

Uzbudljivo je vrijeme za biti dio svijeta kontrole pristupa, sada konačno vidimo rezultate iza priča oko Clouda, biometrije, akreditacije putem mobitela, hakiranja i sklapanja jakih partnerstva. Na početku 2019. godine, ovi trendovi će rasti u popularnosti i njihovi proizvođači će doista slušati krajnjeg korisnika.

Montaža videonadzora – fleksibilnost i jednostavnost su veoma važni za videonadzor

Gotovo da na postoji montaža videonadzora koja prođe 100% glatko. Neočekivani problemi se konstantno pojavljuju i mogu produljiti vrijeme montaže , troškove projekta i frustracije. Proizvođači rade ne proizvodnoj strani kako bi osigurali da se njihovi proizvodi lako instaliraju i da su dovoljno fleksibilni kako bi montažeri brzo pronašli rješenje.

Modularna kamera

 

Značaj jednostavnosti montaže

Jednostavnost montaže je vrlo važan dio projekta za integratora sustava, jer je trošak rada varijabilan i može biti vrlo skup.
U nekim slučajevima, montaža videonadzora za kamere može biti veća od cijene samih kamera! Ako su troškovi rada visoki ili skuplji od planiranog – može se izgubiti mnogo novca na projektu.

Ako oprezni integrator sustava uključi previsoku procjenu cijene rada u projektnoj ponudi, njegova ukupna ponuda će možda biti previsoka i mogla bi ga koštati dobivanja projekta. Što je kameru lakše instalirati, to će biti manji trošak rada, čime se postižu veće uštede za krajnje korisnike. Stoga je važno da proizvođači kamera razviju proizvode koji se lako instaliraju ili su fleksibilni na terenu za montažere koji znaju da je vrijeme novac.

 

Instaliranje kamera za videonadzor

Montaža videonadzora – pojednostavljivanje postupka

Montaža videonadzora za kamere – obično uključuje električara, montažera kamera i osobu koja konfigurira VMS (softver za upravljanje videom). Naravno, jedna osoba može odraditi sve ove poslove, i u mnogim slučajevima odradi. Ali, projekti poduzeća mogu uključivati desetke, stotine ili čak tisuće kamera s timovima pojedinaca koji su uključeni u montažu.

Električar provodi struju s električnim ili PoE (Power over Ethernet) priključkom na kućište ili stražnju ploču kamere; montažer zatim instalira kameru na to mjesto, povezujući ga s napajanjem; a zatim konfigurator dodaje kamere u mrežu i izrađuje podešavanja – preimenovanje kamere, postavljanje frame rate-a, omogućavanje WDR-a (Wide Dynamic Range) i slično.

Kada se radi o projektu koji uključuje različite montažere za bilo koju od ovih funkcija, postoji mogućnost da dođe do uskog grla i kašnjenja u završetku projekta. Ako integrator sustava plaća električaru, montažeru i konfiguratoru softvera – i sva trojica čekaju na objektu dok drugi ne završe – to je vjerojatno najgori mogući scenarij za integratora videonadzornog sustava.

Poboljšanja kroz modularne kamere

Proizvođači kamera za videonadzor kao što je Hanwha izrađuju proizvode koji uzimaju u obzir različite uloge električara, montažera i konfiguratora, omogučujući im da samostalno izvršavaju svoje zadatke. S naglaskom na modularnom dizajnu koji uključuje USB, uređaj za upravljanje, magnetski modul i dodatnu opremu.

Modularne kamere nude fleksibilnost

U prošlosti je krajnji korisnik mogao odrediti nakon što je kamera instalirana da nema dovoljno piksela na meti, ili su im potrebne određene različite funkcije, kao što je na primjer videoanalitika, što rezultira dugotrajnom zamjenom cijele kamere.

S modularno dizajniranim kamerama, modul kamere se može zamijeniti sa novim bez potrebe za izoštravanjem ili zamjenom kamere, čak i za promjenu rezolucije ili vidnog polja.

Podešavanje i namještanje kamera na terenu su sada također lakše i možda čak i sigurnije. Poznato je da se montažeri penju ljestvama i žongliraju velikim laptopom kako bi pristupili mreži, zato da bi mogli vidjeti videozapis sa kamere, tj. kako je kamera postavljena. Ili su morali koristiti analogni video izlaz kako bi gledali video feed na zasebnom monitoru koji pruža vidno polje, ali ne i megapikselnu kvalitetu.

To je mnogo lakši način procjene videozapisa dok ste na kameri. Uklanjanjem druge osobe koja gleda uživo prikaz na računalu putem mobitela do montažera kako bi točno usmjerilo kameru na ispravan položaj.

Ako integratori sustava mogu obaviti neke od radova prije nego što dođu na objekt, to im može smanjiti troškove i poboljšati učinkovitost. Zamislite da imate 300 kamera spremnih za slanje na mjesto projekta. Za konfiguriranje tih kamera, integrator sustava mora izvaditi svaku kameru iz kutije, uključiti je u prekidač, konfigurirati ga, skinuti s prekidača i vratiti u kutiju. Kako bi poboljšali ovaj proces, proizvođači kamera su sada razvili ambalažu koja omogućuje pristup priključku za kameru, a da se pritom kamera ne mora izvaditi iz kutije. To je novo, inovativno rješenje koje štedi vrijeme.

 

Modularne kamere za videonadzor

Softverski programi pomažu u poboljšanju montaže

Bilo da montažu radi samo jedna osoba ili tim električara, montažera i konfiguratora, softverski programi mogu uvelike poboljšati proces instalacije. Upravitelji softverskih uređaja su važni za dodavanje više kamera u projekt. Na primjeru projekta sa 300 kamera za instalaciju, lakše je kada proizvođač ima softver upravitelja uređaja (device manager) koji omogućuje masovno programiranje i konfiguraciju kamera.

Dodavanje 300 kamera, jednu po jednu oduzima mnogo vremena i ostavlja prostora za pogreške prilikom izrade tolike količine unosa podataka. Softver svih uređaja bi trebao moći skenirati mrežu i locirati svoje uređaje, dopuštajući im da budu grupirani, konfigurirani i još mnogo toga.

Montaža videonadzora za svaki projekt za kamere za videonadzor ima svoje uspone i padove. No, proizvođači kamera za videonadzor mogu sudjelovati u procesu proizvodnje kako bi riješili mnoga pitanja za koja se zna da usporavaju napredak. Impresivno je da mnogi preuzimaju vodeću ulogu u proizvodnji inovacija poput modularnog dizajna kamera, fleksibilnosti u polju i pristupačnog pakiranja koje uistinu mogu smanjiti troškove montaže i poboljšati učinkovitost.

Prodaja videonadzora – izazovi u 2019. godini

Prodaja videonadzora i prodavači opreme za videonadzor izvješćuju o prihodima od 2018. godine prema podacima IHS Markita u prvom tromjesečju 2019. godine. Tako izračunavamo stopu rasta profesionalnog tržišta videonadzora u 2018. godini. Očekuje se da će stopa rasta prodaje profesionalnog tržišta videonadzora iznositi oko 10%, nešto više od 9,3% rasta u 2017.godini i znatno više od 3,9% rasta u 2016. godini.

 

Prodaja videonadzora

Promjena tržišnih trendova

Unatoč zdravoj stopi rasta, prodaja videonadzora u 2018. nije bila bez izazova i iznenađenja. Izazovi uključuju kontinuiranu eroziju cijena, cyber napade na opremu za videonadzor, nestašice sastavnih komponenti i povećane prepreke u međunarodnoj trgovini. Među iznenađenja je ušla i američka vlada koja je zabranila uporabu proizvoda Hikvision i Dahua (dva najveća svjetska proizvođača opreme za videonadzor) u vlastitim instalacijama te ulazak novih dobavljača kao što su Motorola Solutions i Amazon na tržište videonadzora.

Učinci tih trendova i iznenađenja vjerojatno će se odraziti na 2019. godinu i dalje. Povećane tarife i druge prepreke međunarodnoj trgovini, zabrane dobavljačima i potencijalne promjene u proizvodnom asortimanu mogu uzrokovati porast prosječnih cijena.

IHS Markit logo

Veći proizvođači koji nude nova rješenja i nove načine za stjecanje tih rješenja, mogu utjecati na tradicionalne modele prodaje u industriji i uzrokovati poremećaje na tržištu.

Konkurentna baza opskrbe

Trenutno jaka stopa rasta tržišta nudi velike mogućnosti, prodavači se moraju pomicati s vremenom, jer se sreća može brzo promjeniti. Hikvision, Dahua i Axis Communications bili su najveći svjetski dobavljači videonadzora u 2017. godini. Zanimljivo, prije samo deset godina tržište su predvodili Panasonic, Pelco i Bosch.

Profesionalna opskrbna baza za videonadzor ostaje jako konkurentna, a mnogi dobavljači s visokim ambicijama. U 2019. godini možemo očekivati da će neki dobavljači pasti na tržištu ili čak i potpuno nestati, budući da drugi proizvođači preuzimaju vodeću ulogu u oblikovanju dugoročnog smjera industrije.

 

Prepoznavanje lica – mnoge mogućnosti današnje tehnologije

Uporaba tehnologije prepoznavanja lica je nedavno postala tema o kojoj se jako puno raspravlja, a neki su je sve više i više pogrešno kritizirali  zbog toga što je neetičko oruđe kojim se špijunira javnost. Razlozi za takve kritike su, međutim, u velikoj mjeri zbog nedostatka informacija i regulacije oko same tehnologije.

 

Prepoznavanje lica

Upotrebljava se proporcionalno i odgovorno, prepoznavanje lica može i treba biti snaga za dobre stvari. Ima mogućnost učiniti mnogo više kako bi se povećala sigurnost u budućnosti. Od uličnog kriminala do sigurnosti u zračnim lukama, pa sve do pomoći onima koji se bore s nekom ovisnošću, ova tehnologija može preuzeti sigurnost i operacije prema novim visinama.

Porast kriminala povezanog s noževima

Kriminal povezan s nožem je dominirao naslovnicama tijekom cijele godine. Nedavna statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da se broj ljudi koji su primljeni u hitnu pomoć zbog napada oštrim predmetom povećao za gotovo 40 posto u odnosu na prije dvije godine, dok je broj djece mlađe od 18 godina koja su primljena u bolnice s ubodnim ranama porastao za 86% u samo četiri godine.

Ovaj nedavni porast kriminala zbog noževa je stavio policijske snage pod ogroman pritisak, a inteligentna upotreba tehnologije prepoznavanja lica ima ulogu u omogućavanju bolje informiranih intervencija zaustavljanja i pretraživanja.

Trenutačno policija u Ujedinjenom Kraljevstvu može zaustaviti i pretražiti osobu za koju sumnjaju da nosi drogu ili oružje, ili može zaustaviti i pretražiti osobu na mjestu gdje se dogodilo nasilje ili gdje se smatra da bi moglo biti “incidenata koji uključuju nasilje”. U takvim slučajevima moraju to učiniti s pristupom ograničenim informacijama, ostavljajući ih otvorenima za optužbe za pristranost ili diskriminaciju.

Kriminal nož

Policijski sustavi imaju korist u istragama

Ovdje prepoznavanje lica može ponuditi dodatnu informaciju. Takvi sustavi mogu zapamtiti osobu od interesa, mreže članova bandi, traženih kriminalaca i onih za koje se sumnja da su umiješani u teške nasilne zločine. Osim toga, u ovim sustavima nije potreban prethodni osobni angažman pojedinca za prepoznavanje osobe i mogu se vidjeti samo čisti podaci, bez spola, doba ili rase.

Tehnologija ne oduzima moć odlučivanja od ljudskog policajca. Međutim, ona donosi veću transparentnost i kontekst u procesu odlučivanja o tome da li je intervencija za zaustavljanje i pretraživanje opravdana.

Isto tako, napredna tehnologija može prepoznati i uskladiti pojedinca viđenog na CCTV kameri na mjestu zločina s nekim sa kojim se policija susreće na ulicama neko vrijeme kasnije, opravdavajući zaustavljanje i traženje tog pojedinca.

Njegova sposobnost provjere u stvarnom vremenu, ukoliko je osoba na popisu kriminalaca, dodaje dodatni sloj procesu donošenja odluke prije provedbe zaustavljanja i pretraživanja, čime se smanjuje mogućnost diskriminacije. Prepoznavanje lica na taj način pomaže eliminirati i oružje i kriminalce s ulice, te potencijalno spriječiti zločine prije nego što se oni dogode.

Ovisnost o kockanju

Ovisnost o kockanju i kako prepoznavanje lica može pomoći

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji trenutno s problemom kockanja bori 593.000 ljudi. To ga čini ozbiljnim problemom za javno zdravstvo u zemlji. Nakon što je shvatio ozbiljnost problema, Komisija za igre na sreću u Velikoj Britaniji je postavila ograničenja i savjete kako bi pomogla onima koji pate od te ovisnosti; ipak kao i kod svih ovisnosti; kockanje je teška navika.

Kako bi se uspostavila djelotvorna ograničenja i napravila stvarna razlika, komisiji za kockanje potrebna je odgovarajuća tehnologija za zaštitu onih najugroženijih u industriji.

Tehnologija prepoznavanja lica može pratiti klijente i na taj način pomoći tvrtkama za kockanje da u većoj mjeri zaštite svoje klijente. Praćenje onih koji ulaze i kreću se oko kockarskih područja iznimno je težak zadatak za ljudsko zaštitarsko osoblje da ga radi samo, posebno u velikim i zagužvanim područjima kao što je casino.

Tehnologija za prepoznavanje lica koja je instalirana oko prostorija mogla bi pomoći tvrtki i osoblju da identificiraju osobe koje su se registrirale kao ovisnici o kockanju i voditi evidenciju o količini vremena koju provode igrajući, te potom, ako su predugo igrali – upozoriti osoblje da je vrijeme da prestanu. Također će biti u mogućnosti osigurati učinkovite postupke izbacivanja, tako što će identificirati osobu putem videonadzora čim uđu u zgradu, nakon prepoznavanja će ih zaštitari sa dostojanstvom ispratiti nazad van objekta.

Korištenje prepoznavanja lica u zračnoj sigurnosti

Prepoznavanje lica je do sada postalo normalan prizor na mnogim aerodromima diljem svijeta. Dosta ljudi danas ima tzv. biometrijsku putovnicu koja im omogućuje da preskoče normalne dugačke redove i umjesto toga hodaju automatiziranom kontrolom ePassporta kako bi brže krenuli prema vratima, a da se ne moraju nositi s kontrolorima. Prepoznavanje lica koje se koristi na ovaj način uspjelo je znatno skratiti vrijeme čekanja na kontroli putovnica, ali također ima sposobnost povećanja sigurnosti u zračnim lukama i oko njih.

Ranije ove godine, tehnologija prepoznavanja lica je uspjela uhvatiti varalicu koja je pokušala ući u SAD na zračnoj luci Washington Dulles. Lažnu putovnicu možda ljudsko oko nije ulovilo, ali je zbog točnosti tehnologije prepoznavanja lica uspjela pomoći policajcima da uhvate varalicu i dovedu ga pred lice pravde.

Sigurnost na aerodromu

Prepoznavanje lica tako omogućuje službenicima da identificiraju pojedinca brže i točnije od ljudskog oka. Prepoznavanje lica koristi algoritme za usklađivanje fizičkih svojstava s fotografijama i videozapisima lica ljudi – prikupljenih iz viza, putovnica i drugih izvora.

Dok se neki kritičari mogu brinuti o pitanjima privatnosti vezanoj s tehnologijom, u zračnim lukama korištenje tehnologije prepoznavanja lica je dokazalo kako poboljšava sigurnost tako i ubrzavanje procesa kao što su prijava, i u budućnosti, postupak ukrcavanja.

Ako se pravilno i proporcionalno koristi, prepoznavanje lica može pomoći u čuvanju ljudi i poboljšanju nacionalne sigurnosti na nekoliko frontova. Dok su mnoge prednosti prepoznavanja lica očite, nedostatak regulacije i razumijevanje tehnologije je dovelo do pogrešnog shvaćanja o tome kako funkcionira i za što se koristi.

Tehnologija za prepoznavanje lica može uskladiti lica na pretrpanim javnim mjestima s kriminalnim popisima za promatranje, a ignoriraju sve ostale.

 

Tehnologija videonadzora na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. godine

Sigurnosna tehnologija je bila jedan od ključnih igrača Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, zbog sigurnosne učinkovitosti, prvenstvo je uglavnom prošlo bez incidenata.

U 2018. godini, Rusija se kao zemlja domaćin jako potrudila kako bi se osigurala najstroža moguća sigurnost oko Svjetskog prvenstva, izvješća u vijestima su nam u to vrijeme pružila uvid u neke od taktika i sredstva koja su se koristila. BBC-ov članak “Svjetski kup 2018. – Rusija obećava sigurnost bez presedana” – govori o tome kako je Ruska vojna operacija u Siriji nju napravio kao cilj teroristima i da su Ruske vlasti razmjestile svoju vojsku, mornaricu i zračne snage kako bi povećale sigurnost.

 

Videonadzor stadion

“U nadzornom centru u Kaljiningradu, osoblje proučava videonadzorne snimke s više od 700 videonadzornih kamera. Na stadionu Kaljiningrad instalirali su još 1200 kamera. No, videonadzorne kamere su samo prva linija obrane.”
“U Kaljiningradu lokalne snage sigurnosti su trenirale kako bi reagirale na moguće terorističke napade tijekom Svjetskog prvenstva.”
“U jednoj od vježbi , elitne jedinice – “Spetsnaz” – su ušli s padobranima na stadion kako bi vježbali za incident u slučaju sa taocima”, opisao je članak BBC-a.

Iako su situacije sa taocima izvan opsega rada većine sigurnosnih integratora, videonadzor i prepoznavanje lica nisu. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača sigurnosnih sustava – ISS, razvojni programer sigurnosnih sustava nadzora i kontrole za umrežene digitalne video i audio snimke, obradu videozapisa i digitalni prijenos podataka – dijeleći isključivo posao sa SDM-om na nekoliko mjesta u Rusiji.

Nogometna lopta

Za Svjetsko prvenstvo 2018., planiranje je započelo krajem 2010. godine, budući da su vlada i dizajneri, građevinari, inženjeri i IT tvrtke radili u 11 gradova diljem Rusije kako bi se pripremili za navalu posjetitelja. Sigurnost na stadionima prije i tijekom 64 utakmice na Svjetskom prvenstvu se mora pridržavati zahtjeva i propisa koje utvrdi FIFA. Za fizičku sigurnost, to uključuje mješavinu ljudske i elektronske sigurnosti i nadzora, kako na vanjskom dijelu tako i na okolnim područjima, i unutar stadiona.

ISS je implementirao složene sustave videonadzora za 5 od 12 stadiona, uključujući Rostov-na-Donu, Kaliningrad, Volgograd, Nizhny Novgorod i Yekaterinburg. Za tih su 5 stadiona uključivali integraciju sa 8.000 kamera i više od 100 servera od različitih proizvođača.

Videonadzor svjetsko prvenstvo

Budući da je ISS već bio pružatelj svoje VMS platforme i analitike za pet ruskih gradskih sigurnosnih sustava za urbani nadzor, imalo je smisla implementirati istu platformu na stadione zbog integracijskih mogućnosti i skalabilnosti.

Dok se zanos, navijači i zabava koja okružuju Svjetsko prvenstvo odlaze iz zemlje domaćina, nasljedstvo koje je ostavilo iza sebe je sigurnost prvenstva 2018.g. – to je pridonijelo uspjehu ovog događaja i zadržao ga izvan vijesti jer nije bilo ništa negativno za izvještavanje. To je način na koji bi dobra sigurnost trebala svugdje funkcionirati.

Wireless kontrola pristupa – kako odabrati pravu bravu?

Osnovna načela kontrole pristupa su dobro uspostavljena: samo ovlašteni ljudi trebaju imati pristup sigurnim područjima, samo u vremenima koja se mogu unaprijed definirati i samo unutar sustava koji može točno utvrditi tko je krenuo gdje i kada.

 

Wireless kontrola pristupa

Tradicionalni mehanički sustavi zaključavanja brave i ključeva ne mogu to postići – barem ne bez zakrcavanja ogromnog administratorskog posla na sigurnosno osoblje. Ali moderna, elektronička bežična kontrola pristupa ima fleksibilnost u postizanju toga.

Koji kriterij određuje pravu vrstu kontrole pristupa za vašu organizaciju? Smisleno je procijeniti što je poželjno prema onome što je danas pristupačno ili dostupno u elektroničkom tržištu kontrole pristupa.
Upitajte se ovih 5 pitanja i dovesti će vas do mudre investicije u pravu tehnologiju:

Želite li proširiti postojeći sustav ili početi ispočetka?
Niste ostali s bravama koje je izabrao prethodni rukovodeći tim. Sigurnosti je potrebna promjena. Bežične brave neprimjetno rade s postojećim sustavima s više od 100 različitih pružatelja kontrole pristupa, integriranih na mreži ili izvan mreže. Uštedjet ćete vrijeme i novac koji će proširiti vaš trenutni sustav tehnologijom kao što je bežična i korisnici mogu nastaviti koristiti postojeće akreditacije. U budućnosti, ima smisla odabrati brave izrađene pomoću otvorene arhitekture, za dodatnu fleksibilnost i za buduće dokazivanje svoje sljedeće investicije.

Tko su korisnici na lokaciji i kakve akreditacije odgovaraju njihovim potrebama?
U mnogim industrijama pristup prostoru zahtijeva prisutno stalno osoblje i kratkoročne ugovore – vaš pristupni sustav mora biti fleksibilniji. Razni sustavi nude akreditacije na karticama i privjescima ili na programiranim ključevima na baterije. Na primjer, jedna nova aplikacija za bežično zaključavanje pretvara pametni telefon ili mobitel korisnika u virtualni ključ. Možete izdati i opozvati korisničke ključeve pomoću intuitivnog softvera i učinkovitog, fleksibilnog rjepšenja za mobilno upravljanje.

Parking barijera

Kakva je struktura lokacije koju štitimo?
Trebati će vam različite brave za vrata sa velikim i malim prometom, i za unutarnju i vanjsku upotrebu. Gotovo svugdje, bežične brave su mnogo jednostavnije za instalirati i održavati od tradicionalnih ožičenih magnetskih bravica – to je jeftinije za pokrenuti. Certificirane bežične sigurnosne brave pružaju dodatnu zaštitu za osjetljiva područja koja trebaju stroge standarde. Ukoliko imate mobilnu radnu snagu ili upravljate raštrkanim lokacijama, razmislite o praktičnosti upravljanja akreditacijama. Na primjer, programirane tipke koje se lako ažuriraju pomoću aplikacija na smartphone-u – to će uštedjeti vrijeme vašem osoblju i novce.

Želite li osigurati više od vrata?
Neki wireless sustavi za kontrolu pristupa imaju brave za ormare, strojeve, prozore pa čak i police za držanje servera (jako korisno ukoliko želite dodatni sloj kontrole nad zajedničkim serverima). U praćenju takvih osiguranih predmeta ima mnogo prednosti u tijeku rada – npr. ljekarne, parkinzi ili liftovi – mogu biti kontrolirani iz istog administratorskog sučelja kao i vaša vrata. Korisnici na lokaciji će cijeniti praktičnost nošenja jedne akreditacije za svaki ulaz na koji je potrebno imati. Za vanjske pristupne točke kontrole potrebno vam je zaključavanje vrata ili lokoti koji mogu funkcionirati u ekstremnim uvjetima. Na primjer, isti mehatronični lokoti mogu biti raspoređeni na otvorenim lokacijama u Skandinaviji i supermarketima u istočnoj Africi.

Treba li vam kontrola uživo?
Izaberite neki od Online sustava i možete upravljati i dopunjavati vrata za kontrolu pristupa u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije, koristeći administratorski softver. Moći ćete pregledavati uživo  i sa udaljenosti osjetljiva područja kao što su ljekarne, te možete opozvati pravo pristupa ako korisnik izgubi akreditaciju i korisnički račun. U hitnim slučajevima, daljinsko otključavanje i zaključavanje vrata bi moglo biti od ključne važnosti. Neke wireless brave, na primjer, su integrirane sa online elektroničkim pristupom i sustavom praćenja uživo u bolnicama, proizvodnim pogonima i studentskim dvoranama. S nekim sustavima, možete kombinirati online ažuriranje za različita vrata unutar iste instalacije.

Wireless kontrola pristupa nudi uvjerljivu mješavinu usklađenosti sa suglasnosti, jednostavnu instalaciju, ekonomsku učinkovitost i besprijekornu integraciju. Ona olakšava život menadžmentu za sigurnost i raspoređuje se u različitim prostorima kao što su tvornice i uredi, muzeji i starački domovi, banke, škole i neboderi.

 

Samoposlužni kiosk – cilj za cyber napade

Danas klijenti zahtijevaju neposrednost, personalizaciju i besprijekorne usluge od svojih opskrbljivača, a njihova želja za trenutnim zadovoljstvom znači da oni koji pružaju usluge moraju pružiti jednostavne, glatke, brze i kontinuirane načine kako bi zadovoljili očekivanja kupaca.

 

Samoposlužni kiosk

To je trenutak gdje interaktivni kiosci zaista mogu pomoći organizacijama da dostave visoku razinu usluge u jednostavan, automatizirani način. Posljednjih godina samoposlužni kiosci su brzo stekli popularnost, ne samo zato što poboljšavaju zadovoljstvo kupaca i jer posluju u samoposlužnom načinu, već pružaju korisnicima ključne informacije i usluge kada oni to trebaju.

Razmislite o tome kako koristite takve usluge, vjerojatno na željezničkom kolodvoru za kupnju ulaznica, u fast food-u kako biste naručili hranu ili na druge načine dok se bavite svakodnevnim životom.

Danas se kiosci obično nalaze u sredinama sa visokom stopom prometa poput maloprodajnih dućana, bolnica, banaka, hotela, zračnih luka, sudnica, knjižnica ili željezničkih postaja i pružaju korisnicima pristup informacijama, prozvodima, web stranicama, alatima ili aplikacijama.

Software za kioske se lako implementira

Integracija ove tehnologije omogućava kioscima da obavljaju širok raspon funkcija, na primjer, kiosk može korisnicima omogućiti narudžbu iz kataloga trgovine kada artikli nisu na zalihi, omogućava da provjere knjižnicu, potraže informacije o proizvodima, izdaju karticu za sobu u hotelu ili unese broj računa za naplatu komunalnih sredstava kako bi se izvršila mrežna transakcija.

Jednostavno rečeno, kiosci su računalne platforme gdje korisničko sučelje mora biti ograničeno da služi određenu svrhu. Bilo da se radi o platformi koja komunicira s građanima u zgradi vlade ili o uređaju na željezničkoj stanici, zajednička tema je da je korisnik ograničen da preuzme vrlo specifične zadatke s tim uređajem, na primjer da kupi kartu za vlak. Uređaj može imati puni operativni sustav, ali korisnici mogu vidjeti samo aplikaciju i par koraka koje trebaju učiniti u njoj.

Zbog toga je vrlo važno da se softverske platforme za kioske vrlo lako implementiraju i pruže vrlo intuitivno korisničko iskustvo. Jako puno ovisi o interakciji koju korisnik poduzima, što znači da softver mora biti user-friendly i optimiziran u tom kontekstu.

No, upravo to znači da je sigurnost često na drugom mjestu. Mnogi pružatelji softvera za kioske govore kako se bave sigurnošću, ali oni se prvenstveno usredotočuju na jednostavnost korištenja i jednostavnost upravljanja.

Cyber sigurnost - kiosk

Prijetnja cyber napadima

Međutim, danas vidimo kako su cyber napadi u porastu i postaju svakodnevna pojava; traže se nove metode napada i nove prijetnje vektorima, tako kiosk postaje više od mete i postaje atraktivna platforma za hakere da ju napadnu.

Većina softvera za kioske samo daju dio upravljanja za konfiguriranje uređaja krajnje točke u tom kiosku. Ako mislite o tradicionalnom uređaju kao što je laptop, vjerojatnije je da će on imati veći skup alata za obranu od napada, aktivno upravljanje i praćenje uređaja i redovito ažuriranje programa. Kada se radi o softverskim platformama za kioske, situacija je totalno drugačija.

Zašto je to tako? Često, poslovanje ne može opravdati da ima puni operativni sustav i sofisticirane alate za obranu na toj platformi, osobito ako imaju velik broj kioska raspoređenih na terenu. Oni su obično na vrlo udaljenim ili široko geografski raspršenim lokacijama, što znači da su uključeni značajni troškovi za izlazak na teren i popravak kioska.

Self-service kiosk

Zaštita uređaja na robustan način

Isto tako, organizacije nemaju uvijek lokalne IT resurse na mnogim mjestima za održavanje opreme i sigurnosti. Ili, ako postoji proces upravljanja u upgrade-anja patchevima, oni se možda neće uvijek osvježiti na vrijeme. Na primjer, ako prihvatite platformu za Android, Google redovito objavljuje ranjivosti sustava koje su zakrpali.

To znači da proizvođači uređaja moraju pokušati stvoriti patch-eve za ranjivosti koje su javno objavljene cyber-kriminalcima. Protivnici znaju da postoji prilika za iskorištavanje jer ih je autor softvera upozorio na to. To kašnjenje može biti još gore u ekosustavima kioska, gdje postoji raznolik geografski raspored uređaja.

Ili kiosk samo može biti star. Jedan od razloga zašto je Wannacry ransomware napad bio tako široko rasprostranjen, jest da su postojali stari računalni terminali u cijelom NHS-u, koji su pokrenuli stare operacijske sustave. Bilo koja neprovjerena verzija sustava Windows je osjetljiva, tako da može doći do lažne zarade ukoliko se pokušava pokrenuti ove naslijeđene sustave predugo.

Budući da nastavljamo iskorištavati i očekujemo tehnologiju u svakom dalekometnom kutu svijeta, moramo sve više razmišljati o načinu zaštite tih uređaja na što robusniji način.

Razmišljanje o kiosku samo kao terminalu koji ne bi bio zanimljiv hakeru upravo je razlog zbog čega su atraktivni za napade, jer znaju da sigurnost možda nije tako uska kao što bi trebala biti. Ukoliko napravimo kioske više sigurnim to bi mogla biti razlika između provaljivanja u njih i ostajanja sigurnim.

 

Što je AI Face Search? Prednosti nad sustavima prepoznavanja lica

Kada nečije dijete nestane u velikom, prepunom trgovačkom centru, imamo majku koja pod napadom panike traži pomoć od osoblja, imamo najmanje desetak kamera na tom području, i uz pretpostavku da je dijete nestalo na samo 15 minuta – trebalo bi se pregledati oko 3 sata videozapisa kako bi se pronašlo dijete.
Tipična reakcija sigurnosnog osoblja bila bi nadgledanje videozapisa uživo dok pregledavaju starije videosnimke i usmena objava preko zvučnika diljem trgovačkog centra kako bi osoblje moglo pripaziti na dijete.

 

AI Face Search

Ne možemo reći koliko će to trajati, dok svaka sekunda traje kao sat pod velikim pritiskom. Kako prolazi sve više vremena, moguća područja na kojima dijete može biti se širi, a ručno traženje dosta dugo traje a svakom sekundom se vjerojatnost pronalaženja djeteta smanjuje. Što ako možemo sve to izbjeći i izravno pronaći dijete za manje od jedne sekunde?

Sa umjetnom inteligencijom to možemo. Umjetne neuronske mreže se poboljšavaju svakim danom i sada omogućuju traženje osoba preko zadanih kamera u djeliću sekunde, koristeći samo jednu fotografiju te osobe.

Fotografija čak ne mora biti frontalna, poput slike za putovnicu, to može biti selfie te osobe na zabavi, sve dok lice postoji na slici, umjetna inteligencija ju može prepoznati i usporediti sa stotinama ili tisućama lica osoba na lokacijama od interesa. Rezultat pretraživanja se dobiva gotovo u stvarnom vremenu dok osoba prolazi određenu kameru.

Razlikovanje ljudi od životinja i kipova

Sustav umjetne inteligencije kontinuirano analizira video iz nadzornih kamera u svojoj mreži, razlikuje ljudska lica od drugih oblika poput kipova ili životinja, a slično ljudskom mozgu, pohranjuje informacije o tim licima u svoju memoriju.

Kada kao korisnik sustava prenesemo sliku osobe od interesa za AI sustav, umjetna inteligencija detektira lice na toj slici zajedno s njihovim posebnim značajkama i pretražuje svoju memoriju za sličnim licima i pokazuje nam gdje i kada se ta osoba pojavila.

Možemo kontrolirati koji vremenski period odabrati i mjesta za pretraživanje, a mi možemo prilagoditi razinu sličnosti. Koliko neko lice odgovara prenesenoj fotografiji, kako bi se proširio ili podešavao rezultat pretraživanja prema našoj potrebi. Nadalje, budući da su dostupni nazivi kamera i vremenske oznake, sustav se može povezati s mapama za praćenje i predviđanje putanje osobe koju pratimo.

Prepoznavanje lica

Zaštita privatnosti s AI Face Search

AI Face Search nije prepoznavanje lica iz dva razloga: štiti privatnost ljudi i jako je lagano. Prvo, s AI Face Search-em, nema imena, iskaznice, osobnih podataka ili popisa bilo koje vrste koji se trebaju spremiti u sustav. Prenesena slika se može izbrisati iz sustava nakon upotrebe, nema baze podataka o licu, a sva lica u prikazu kamere uživo mogu se zamagliti nakon obrade kako bi se zajamčila usklađenost s GDPR-om.

Drugo, nedostatak potrebne baze podataka o licu, prikaz uživo s okvirom koji se pojavljuje na licima i kontinuiranim podudaranjem lica u pozadini znatno smanjuje količinu računalnog resursa za obradu video streama, zato ovu tehnologiju zovemo laganom.

Naravno, korisnici sustava mogu omogućiti sve značajke prepoznavanja lica, ako je to potrebno, kao što je obavijestiti sve članove osoblja kada se osoba koju smo pratili približava trgovini, ali fleksibilnost da se te značajke ne moraju upaliti i da možemo koristiti alat za pretraživanje kao jednostavan uređaj sličan Google-u, osobito za ljude i slike, predstavlja veliku prednost AI Face Search-a.

Prednosti AI Face Search-a

Umjetna inteligencija je u posljednjih nekoliko godina napredovala toliko da njegova sposobnost razumijevanja lica je ekvivalentna ljudskom. Umjetna inteligencija će prepoznati osobu od interesa, bilo da ima naočale, nosi šešir, pije vodu ili je pod lošim kutem kamere.

Ukratko, ovo su prednosti Face Search-a:

 • Visoka učinkovitost: ciljana osoba se može pronaći u roku od nekoliko sekundi, što omogućuje brzo reagiranje.
 • Visoke performanse: visoka točnost u velikoj bazi podataka i stabilna izvedba, poput Google pretraživanja za tekstualne upute.
 • Jednostano postavljanje i uporaba: AI uređaj s ugrađenim tražilicama za lice se može prilagoditi tako da se integrira na bilo koji postojeći sustav NVR/VMS ili kao samostalna jedinica ovisno o potrebama korisnika. Sučelje koje je jednostavno za korištenje zahtijeva minimalnu obuku i nema potrebe za posebnim vještinama programiranja.
 • Štednja (manje troškova): ušteda vremena i jednostavnost uporabe, manje posla sa rukama nego što je to tradicionalno normalno, što znači uštedu novca.
 • Skalabilnost: umjetna inteligencija može znatno brže mjeriti i u širem obujmu od ljudi. Sposobnost umjetne inteligencije jednostavno se oslanja na računalne resurse, a svaki uređaj FaceSearch obično dolazi sa optimalnim hardverom za bilo koju veličinu sustava ovisno o potrebama korisnika, što može ići sve do 1000 kamera.
 • Privatnost: AI Face Search nije prepoznavanje lica. Za prepoznavanje lica postoje zakoni o privatnosti koji ograničavaju upotrebu. Budući da se Face Search ne temelji na prepoznavanju lica, nema lica i osobnih iskaznica, pa se Face Search može upotrebljavati u mnogim javnim okruženjima kako bi se prepoznalo lice iz prošlih snimaka videozapisa u stvarnom vremenu.

Detekcija lica

Uobičajeni slučajevi za AI Face Search

Osim scenarija nestalog djeteta u trgovačkom centru, drugi uobičajeni slučajevi za AI Face Search tehnologiju uključuju:

Upravljanje maloprodajnim objektom: pretraživanje, otkrivanje i lociranje VIP gostiju u hotelima, trgovačkim centrima, odmaralištima i sličnim lokacijama. Kako bi se brže pozabavili njihovim potrebama, pratili njihov obrazac ponašanja i predvidjeli lokacije koje oni inače posjećuju.

Osumnjičeni za kriminal: Brzo tražiti i dokazati/opovrgnuti prisutnost osumnjičenih (lopov, razbojnik, terorist…) u incidentu na određenim mjestima i vremenu.

Zaštita škole: S nedavnim povećanjem broja masovnih pucnjava u školama, potrebno je identificirati, locirati i i zaustaviti nosioca oružja prije nego što počne pucati. Face Search će omogućavati vlastima da pronađu osumnjičenog i prate mu pokrete u roku od nekoliko sekundi koristeći više feed-ova kamera iz različitih područja škola. Dovoljna je samo jedna jasna slika lica osumnjičenog.

U utrci za razvojem tehnologije kao odgovoru na poslovne potrebe i sigurnosne probleme, AI Face Search je jednostavno, lagano rješenje za zračne luke, trgovačke centre, odmarališta… Kako bi se povećala učinkovitost , smanjio ručni posao u potrazi za ljudima u incidentu na nekoj lokaciji i aktivno spriječio nastanak mogućih incidenata.

Kako nova tehnologija videonadzora povećava sigurnost zračne luke

Industrija zračnih putovanja razvila se od jednog komercijalnog putnika na prvom komercijalnom letu 1914. godine do danas kada u svijetu ima više od 100.000 letova dnevno. Prema međunarodnom udruženju zračnih prijevoznika (IATA), očekuje da će se ukupan broj putnika koji su letjeli 2017. godine dosegnuti brojku od 3,7 milijardi.

 

Sigurnost zračne luke

Ali ne lete samo ljudi. Svakodnevno, više od 18,6 milijardi dolara robe putuje zrakoplovom, što predstavlja vrijednost jedne trećine svjetske trgovine. U međuvremenu, zrakoplovna industrija osigurava više od 63 milijuna radnih mjesta i generira 2,2 bilijuna dolara u gospodarskoj aktivnosti. Prema IATA-i 3,5% svjetske ekonomije se oslanja na zrakoplovstvo.

Razvijanje sigurnosti zračne luke uz današnje zahtjeve

Sigurnost zračne luke se i dalje razvija, kao i sigurnosno osoblje koje i dalje nastoji zadržati unaprijed sve veće prijetnje i pitanja usklađenosti sa zakonom donesenim kako bi im pomogao u rješavanju sigurnosti. Bilo je potrebno gotovo 40 godina da se unaprijedi od rendgenskih snimaka i detektora metala do današnjih rješenja za snimanje i videonadzora cijelog tijela putnika kako bi se ublažili sigurnosni propusti i drugi ključni sigurnosni izazovi.

Upotrebljavanje sigurnosnih rješenja u zračnim lukama je jako složeno zbog bezbrojnih vladinih, državnih i lokalnih pravila i propisa koje je potrebno riješiti, a pritom i osigurati udobnost putnika. Sigurnost aerodroma se dodatno dovodi u pitanje poboljšanjem i povećanjem operativne učinkovitosti, budući da je proračun uvijek problematičan. Kao primjer, sigurnosni i operativni podaci se moraju lako dijeliti s drugim odjelima zračne luke i lokalnim agencijama kao što su policija, carina, hitna pomoć i služba za operativne poslove na aerodromu kako bi se napravio proaktivniji pristup cijeloj organizaciji.

Nove tehnologije nadzora

Kako bi se upravljalo tim pitanjima sa kojima se suočava zrakoplovna industrija, sigurnosni menadžment sve više želi iskoristiti nove tehnologije nadzora kako bi pomogao u pojednostavljenju operacija i izgradnji jačih sigurnosnih programa. Nova i poboljšana tehnologija nadzora kao što je sustav za upravljanje videozapisima, HD panoramske kamere i visoko specijalizirana video analitika su u središtu današnjih naprednih mrežnih nadzornih rješenja za zračne luke i zrakoplovne objekte.

Sigurnost aerodroma

Zaštita vanjskog perimetra

Na primjer, mnogi perimetri zračne luke su dosta opsežne veličine, nepravilnog oblika i podložni su ugroženoj vidljivosti zbog slabe rasvjete. Perimetri objekta su najčešće zaštićeni samo jednostavnim ogradama koje se mogu lako probiti, a područja izvan ograde mogu uključivati divlje šume u ruralnim područjima ili stambene i poslovne zgrade u naseljenim područjima. Svi ovi čimbenici govore da treba “držati stražu” na perifernim područjima zračne luke.

Analitika povećava učinkovitost

Pokrivenost kamerama je prvi korak za praćenje perimetra, ali i za poboljšanje nadzora tih područja. Aerodromi mogu automatizirati veći dio nadgledanja, identifikacije prijetnji i obavijesti potrebnih kako bi cijeli prostor bio siguran instaliranjem video analitike. Vodeće ponude na tržištu sada uključuju kamere sa ugrađenom analitičkom funkcijom kako bi olakšale i učinkovitije provele bolju detekciju. Na primjer, neke od najčešćih raspoloživih funkcija sada uključuju prijelaz perimetra, otkrivanje upada, detektiranje zaostalih i izgubljenih stvari i vožnju u pogrešnom smjeru.

S već ugrađenim ovim funkcijama, današnje videonadzorne kamere sa visokim performansama ne samo da bilježe jasne videozapise, već mogu i upotrijebiti analitiku za praćenje vidnog polja. U slučaju perimetra zračne luke, analitika se može postaviti tako da automatski prati liniju ograde kako bi otkrila kršenja ili potencijalne prekršaje kako bi filtrirali lažne alarme zbog malih životinja ili neke druge smetnje i brzo ih upozoravaju kada je akcija potrebna.

Videonadzorne kamere se također lako mogu postaviti preko perimetra kako bi se brzo otkrili i identificirali uzroci kršenja ulaza u perimetar i pružili trenutačna upozorenja za obavještavanje osoblja gdje se prekršaj dešava, čime se smanjuje potreba za zaštitarima koji moraju fizički pratiti događaje oko ograde. Zapravo, tehnologija videonadzora omogućuje stvaranje virtualnih ograda koje mogu poslati sigurnosnom timu obavijesti o sumnjivoj aktivnosti.

Gubitak prtljage

VMS sistemi kontrole

Sva rješenja videonadzora nad perimetrom objekta se lako mogu integrirati s VMS-om zračne luke, pružajući korisnicima centralizirani čip koji upravlja svime s lakoćom te nadgleda i upravlja sigurnošću zračne luke. Sve u svemu, sigurnosna rješenja mogu pomoći da se neovlašteni pojedinci drže dalje od piste, ceste, zrakoplova i ostalih infrastruktura zračne luke u svim vremenskim uvjetima i okruženjima.

Unutar drugih ograničenih područja zračne luke, kao što je parkiralište,garaže i sigurne zone, dostupni su sustavi nadzora radi smanjenja rizika i poboljšanja sigurnosti. U parkirališnoj garaži, IP kamere i VMS mogu integrirati analitiku treće strane kako bi brzo prepoznali i upozorili osoblje kada su neovlaštena vozila ušla u restriktno područje, uključujući vozila s registarskim tablicama koje su na popisu za nadzor. Kada se upali znak za uzbunu, putem softvera za praćenje vozila možemo pristupiti VMS-u za praćenje aktivnosti vozila, a sigurnosno osoblje je u poziciji da može i  dalje istraživati.

Sprječavanje krađa na aerodromu

Na asfaltu i u području gdje se dostavlja prtljaga, gubitak ili krađa prtljage i ostalih predmeta ne samo da stavlja štetu na ime brenda aerodroma ili aviokompanije, već i pritužbe putnika. Analiza zahtjeva za gubitkom prtljage od 2010. do 2014. pokazuje da je broj zahtjeva bio 30.621 većinom izgubljenih predmeta u koferima koji su putovali avionom. Ostatak je bio na sigurnosnim kontrolnim točkama. Ukupni gubitak imovine se procjenjuje na 2,5 milijuna dolara.

Sigurnosna tehnologija može ublažiti problem s IP kamerama i VMS integriranim sustavima za rukovanje prtljagom kako bi automatski provjerio rad sustava ili primjetio neko nenormalno ponašanje. To osigurava sigurnosnom menadžmentu da vide gdje i zašto se aktiviraju alarmi kako bi brzo reagirali i ublažili problem.

Sigurnosni operateri videonadzor

Praćenje ljudi

Unutar zračne luke, VMS rješenja s mogućnosti analitike mogu pratiti kretanje gužve i predvidjeti i reagirati na točke gdje je najveća gužva ili gdje je namanji protok prometa kako bi se smanjio rizik i poboljšala sigurnost. Ova rješenja mogu brzo i učinkovito pronaći osobu od interesa, primjerice, izgubljeno dijete, i tražiti boju košulje, procijenjenu visinu do lica i još mnogo toga. S mogućnošću praćenja preko videosnimke, zaštitari mogu početi pretraživanje od trenutka kada je dijete poslijedni put viđeno i pratiti njegovo kretanje po cijeloj zračnoj luci.

Zračna luka Muhammed Murtala u Nigeriji je jedan od primjera zračne luke koja ima koristi od nadogradnje sigurnosne tehnologije radi ublažavanja sigurnosnih prijetnji. Zračna luka koristi i OpenX platformu u kombinaciji sa “low-light” kamerama i HD dome kamerama kako bi osigurala svoje parkiralište, rubne dijelove aerodroma, mjesto za skupljanje prtljage, teretni prostor i ostale dijelove zračne luke.

Sigurnosne kamere pružaju sigurnost zračne luke s visokokvalitetnim kamerama, detekcijom pokreta, naprednim mogućnostima praćenja i analizom na licu mjesta, dok VMS ujedinjuje operativne i sigurnosne podatke putem jednog korisničkog sučelja i omogućuje da sigurnost zračne luke bude više proaktivna u svojim odgovorima na incidente.

People counting kamere i prepoznavanje tablica vozila

U SAD-u je jedna velika zračna luka upotrijebila 1100 IP video kamera spojenih u jedan zajednički sustav kako bi se zadovoljile sve potrebe zračne luke, uključujući sigurnost i nadzor. Rješenja ne samo da imaju kristalno jasnu sliku, već mogu i arhivirati videozapise do 30 dana u kvaliteti od 30 slika po sekundi (frame per second).

Sustav upravljanja videonadzorom pruža vrijedne analize, uključujući prebrojavanje i unos broja registracije tablice auta. Uskoro će dodati rješenje za sigurnost poduzeća kako bi se poboljšalo upravljanje sustavom kontrole pristupa i integraciju sa sustavom upravljanja videonadzorom.

Zračne luke širom svijeta sve više shvaćaju prednosti naprednih nadzornih rješenja za pogon operativne inteligencije i pružanje sveobuhvatne svjesnosti o trenutnoj situaciji. Kako se prometna industrija nastavlja širiti, tako će i njihova upotreba naprednijih sustava nadzora na razini poduzeća koja uključuje još veću razinu kontrole i upravljanja sustava, rješenja širokog pokrivanja slike i inteligenciju kako bi putnici ostali sigurni i da operativnost glatko funkcionira.

4K analogne kamere su i dalje idealno rješenje za sustave videonadzora

Jedna od najtežih poslovnih odluka koje tvrtke trebaju napraviti jest dobro razmisliti pri odabiru novog sustava videonadzora. To je rigorozan postupak usporedbe kamera i tehnologija, te procjena cijena proizvoda.

 

Dahua 4K analogni videonadzor

Svojom dokazanom izvedbom posljednjih nekoliko godina IP sustavi videonadzora su defacto postali standard za većinu stručnjaka. Ti stručnjaci obično navode brojne pogodnosti koje IP kamere nude, uključujući i veću razlučivost slike, jednostavnu instalaciju, skalabilnost i analitiku kao razloge za uzimanje takvog sustava – što se sve stoji kao argument. Međutim, najveći nedostatak je visoka cijena kada se radi o prebacivanju s analognog na postojeći IP sustav videonadzora.

U stvarnosti, mnogi krajnji korisnici ne trebaju umrežene IP kamere na svakoj lokaciji u cijelom svojem objektu, jer dodatne značajke i prednosti koje IP kamere obično pružaju možda neće biti potrebne na baš svakoj lokaciji. Konačno, odluka o pridržavanju i ostajanju na analogiji ili prebacivanja na IP sustav se mora temeljiti na ciljevima nadzora i budućim potrebama.

Prednosti 4K tehnologije

Uzmite u obzir ovo – upravljate analognim sustavom videonadzora i vaš primarni cilj je povećati razlučivost slike; 4K analogne kamere mogu biti vaše idealno rješenje.

Napredne 4K analogne kamere pružaju bezbroj prednosti, uključujući:

 • vrhunska rezolucija
 • niži troškovi i jednostavna montaža
 • jasnoća slike čak i pod promjenjivim ili teškim uvjetima osvijetljenja

Modeli s rezolucijom od 2 i 4 megapiksela, kao što su Dahua HDCVI 4K kamere sa skalabilnom HD-preko-koaks tehnologijom, pružajući sigurnosnim stručnjacima veću svijest o situaciji i dostupni su u više formata kako bi pružili izuzetnu kvalitetu videa i zvuka za širok spektar nadzornih aplikacija.

Dahua logo

Veća udaljenost, veća jasnoća

Još jedna prednost 4K analognih kamera jest da njihov veći broj piksela omogućuje povećanje performansi digitalnog zoom-iranja bez pikselizacije u odnosu na tradicionalne HD ili 2K kamere. To omogućava sigurnosnim operaterima daljnje pregledavanje velikih udaljenosti s većom definicijom. Dodana rezolucija posebno je važna za popularne aplikacije koje zahtijevaju višu razinu detalja, kao što su prepoznavanje lica, registracijskih tablica ili analizu objekta, kao i nove aplikacije za video analitiku i umjetnu inteligenciju za buduće poboljšanje sustava.

4K analogne aplikacije

4K analogne kamere su također idealno prikladne za pokrivanje velikih vidnih polja kao što su sportski stadioni ili zračne luke sa velikim detaljima i preciznom reprodukcijom boja. Njihov vrhunski digitalni zoom može omogućiti 4K analognim kamerama da rade posao za dvije kamere – jedna za široki pogled a druga za pogled izbliza – bez žrtvovanja kvalitete ili ugrožavanja sigurnosti. To također može dramatično smanjiti troškove hardvera i montaže te pojednostaviti nadzor nad videom.

Dahua bullet kamera

Konačno, budući da 4K analogne kamere nisu povezane sa IP mrežom, one ne predstavljuju rizik za cyber sigurnost koje su obično povezane sa IP kamerama. Uz sve veću količinu osjetljivih i osobnih podataka pohranjenih na umreženim pogonima i na poslovima svih vrsta, vrijednost uklanjanja još jedne potencijalne mrežne ulazne točke se ne može podcijeniti.

Sveukupno, sa 4K analognim kamerama, sigurnosni stručnjaci mogu iskoristiti video veće rezolucije na postojećoj, isplativoj platformi koja je sigurna od mrežnih upada s izoliranim i ograničenim vremenskim prekidima montaže i izuzetno jeftinijim učinkom.

Pametna kuća – rast kontrole pristupa u kućanstvu i budućnost protuprovale

U zadnje vrijeme se jako puno priča o pametnim kućama i pametnijoj sigurnosti za dom. Vjerojatno ste to već i čuli. No, postoji mjesto gdje je kontrola pristupa “pametna” već više desetljeća – to je radno mjesto.

 

Pametna kuća i kontrola pristupa

Automatizacija kućanstva i raznih internetskih uređaja i dalje pokušava stići do razine na kojoj je komercijalni sektor. Novo izvješće tvrtki ASSA ABLOY i IFSEC Global – “The Smart Door Locks Report 2018” – mjeri koliko i kako brzo rastu pametne tehnologije za krajnje korisnike u kućanstvu.

Prema istraživanju provedenom u izvješću, 61% kućanstava trenutno tvrdi da posjeduje barem jedan pametni kućni uređaj ili sustav. Energetski monitor, kućne videonadzorne kamere, alarmi za protuprovalu i pametne brave za vrata su najpopularnije, navodi se u izvješću. Sve ove funkcije su godinama bile dostupne tvrtkama i poslovnim subjektima.

Pametna kuća – edukacija korisnika

Paradoksalno, podaci u izvješću također postavljaju pitanje koliko potrošači stvarno poznaju njihov pametni dom. Iznenađujućih 42% ispitanika u izvješću, primjerice, nisu znali da mogu kontrolirati pametno zaključavanje vrata preko svog mobilnog telefona. U stvari, mnogi vodeći modeli pametnog zaključavanja nude ovu opciju putem Wi-Fi veze ili Bluetooth-a i aplikacije.

Većina ljudi još uvijek ima ograničeno znanje o mogućnostima koje nudi pametna kuća i protuprovala. A nudi jako puno mogućnosti poput daljinskog zaključavanja i otključavanja vrata, aktivaciju glasom, tempirani pristup u određeno vrijeme, upozorenja o ulasku putem e-maila i integraciju s pametnima kamerama i sustavima rasvjete.

Samo 14% ispitanika opisuje sebe kao “jako upoznatim” s onim što pametno zaključavanje vrata može učiniti. Iako većina njih koristi pametna rješenja za kontrolu pristupa na svom radnom mjestu.

Tipkovnica za kontrolu pristupa

Osigurajte dom putem pametne tehnologije

Praćenje i sigurnost nisu jedini pokretači za usvajanje smart home tehnologije. Mi ljudi također volimo praktičnost, a suvremeni život nam donosi probleme u kući koje smart home tehnologija može riješiti. Ironično, s obzirom na nalaz izvješća, potrebno je imati smartphone da bi se zaista otključalo sve prikladne mogućnosti koje nudi pametna kuća. Uređaj koji je uvijek pri ruci je ključan za najnoviju generaciju pametnih brava za vrata.

Ako vlasnici kuća žele daljinski upravljati pristupom na njihovu imovinu za prijatelje i obitelj, to mogu i napraviti pomoću pametne tehnologije za zaključavanje vrata. Možete puštati goste iz udaljenosti, poslati im virtualni digitalni ključ ili im možete dati privremeni ili jednokratni PIN za otključavanje vrata.

Jednako je lako opozvati digitalni ključ ako ne želite da se njezin vlasnik više približava. Ovo je značajan napredak u odnosu na dijeljenje fizičkih ključeva ili skrivanje ključa ispod otirača. Ne možemo biti sigurni gdje će metalni ključ završiti i nema načina za praćenje ili otkazivanje nakon što je izgubljen. Naravno, komercijalna kontrola pristupa nudi takvu funkcionalnost kao standard.

Osim toga, pametne brave za vrata nude više od samostalnog rada i pametnih funkcija. U domaćem ambijentu, magija će se desiti kada se uskladi brava s kućnim automatskim sustavom i povezanim protokolima.

“Pametna” sigurnost u pokretu

Pametni mobilni telefon postaje daljinski upravljač za upravljanje i povezivanje života izvan sigurnosti samog doma (i radnog mjesta). Prema istraživanjima u SAD-u, tržište usluga dostave paketa će porasti za 343 milijarde dolara do 2020. godine. Baš kao i u sigurnosti doma, glavni pokretač industrije je praktičnost i udobnost.

Nedavni pilot projekt u Švedskoj je pokušavao smanjiti neugodnosti oko toga koliko se duga čeka poštara s paketom dostave “na ruke”. Odabrani kupci najvećih skandinavskih e-trgovaca su mogli odabrati da li žele da im se isporučuju paketi ispred njihovih vrata ukoliko su opremljeni sa pametnim zaključavanjem brave.

Dostava kod kuće je među potencijalnim pametnim uslugama koje su obuhvaćene u izvješću. Kada se kupce pitalo da li bi prije investirali u pametne brave ukoliko bi im se paketi sigurnije dostavljali ispred vrata ili u predvorje, 79 % ispitanika je odgovorilo je da bi.

Nadzor pametne kuće mobitelom

Apartmani za iznajmljivanje i smart home tehnologija

Istraživanje objavljeno 2017. godine prognozira nastavak rasta europskog sektora za iznajmljivanje kuća od 5,8% godišnje. Pametne brave za vrata također imaju utjecaj na oba kraja tržišta: za pružatelje usluga (agente) i za vlasnike kuća.

Pametno zaključavanje vrata je prikladan način da agencija ili vlasnik apartmana ponudi check-in i check-out tijekom cijelog dana, bez stvaranja dodatnih troškova rada ili osoblja. Intersoft u Hrvatskoj i Hoomvip u Španjolskoj su izgradili sustave upravljanja u apartmanima za pametna zaključavanja vrata putem aplikacije. Agenti izdaju, ukidaju, prate i upravljaju virtualnim ključevima za sve svoje goste, i tako štede na vremenu i gnjavaži. Putnici koriste svoje pametne telefone i aplikaciju za otključavanje svog apartmana.

Za ovakve posjetitelje i turiste je smartphone jako bitan dio putovanja. Mobitel služi kao karta za ukrcaj, kreditna kartica, turistički vodič i razglednica… zašto onda ne bi služio i kao ključ za vrata? A ako taj ključ podržava pouzdana marka za sigurnost doma i tvrtka sa velikim iskustvom u “pametnoj” sigurnosti – time još bolje.

Kako slika uživo poboljšava nadzor mobitelom

Videonadzor diljem svijeta raste eksponencijalno, a njegova je glavna primjena u javnoj sigurnosti i u provedbi zakona. Tradicionalno, fiksne kamere su bile predmet preko kojega se najčešće snimalo uživo i bile su smještene najčešće na strateškim fiksnim lokacijama. Ali su ograničeni u onome što mogu vidjeti budući da su kamere “fiksne”.

 

Mobilni videonadzor uživo

Budućnost videonadzora uključuje implementaciju više mobilnog videonadzora s prednostima koje on nudi. Umjesto fiksnih kamera, to je sposobnost da se uživo stream-a s mobilnih uređaja u pokretu kao što su kamere nošene na tijelu, dronovi, motocikli, automobili, helikopteri i u nekim slučajevima čak i psi!

Prednosti videonadzora preko mobitela

Prednost videonadzora preko mobitela je da kamera može fizički otići tamo gdje se dešava akcija, umjesto da se oslanja na fiksne kamere koje se ne mogu nikamo pomaknuti. Također, slanje dronova s kamerom u zrak, primjerice za nestalim osobama ili spasilačkim misijama, mnogo je isplativije od slanja helikoptera.

Sposobnost da se uživo prenese videozapis iz automobila i helikoptera u brzoj potjeri može biti korišteno za smanjivanje operativnih problema policiji i za podjelu odgovornosti sa voditeljima timova koji se nalaze u centralnoj zgradi.

To omogućava prvim policajcima na terenu koji su u potjeri za autom u bijegu da se usredotoče na minimiziranje rizika, dok borave u neposrednoj blizini vozila koje bježi, sa direktivima od nadređenih koji mogu vidjeti preko kamera probleme koji nastaju i u skladu s tim odgovoriti na problem.

Uz prikazivanje videonadzora uživo iz policijskog auta ili motocikla, pomoću ugrađenog GPS tracker-a video se može prikazati na karti u stvarnom vremenu, to omogućuje zapovjednicima da bolje iskoriste dodatne resurse s videoprikazom u stvarnom vremenu. Tako će lakše donositi odluke u napetim situacijama.

SIM kartice za mobilni videonadzor

Primjena u izvanrednim situacijama

Isto vrijedi i za policajce na terenu u mnogim različitim situacijama na terenu u slučaju nužde. Mobilni videonadzor otvara otvara novo područje efektivnosti u radu koje je prethodno bilo nemoguće postići.

Na primjer, specijalna policija može nositi akcijske kamere na tijelu dok rade racije, vatrogasci mogu uživo prenositi snimku iz hitnih situacija sa termalnim ili običnim kamerama, bolničari mogu slati videozapis uživo natrag u bolnice i omogućavati doktorima da dijagnosticiraju na daljinu i pripreme se za vrijeme kada pacijenti trebaju doći u bolnicu.

Kako specijalci i hitna pomoć mogu uživo prenijeti videozapise s mobitela s obzirom na probleme s težinom, pouzdanošću i kvalitetom slike?

H.265 kompresija mobilnog videonadzora

Mobilna mreža 4G sada se može koristiti s komprimiranim videozapisima kako bi se učinkovito koristio stream uživo. Problem je naravno u tome da 4G mreža nije uvijek pouzdana. Ovaj rizik niske mobilne kvalitete se može ublažiti u određenim područjima, izgradnjom H.265 mobilnog video kompresijskog uređaja koji istovremeno može koristiti više SIM kartica od različitih pružatelja mobilnih usluga.

H.265 je najnovija tehnika kompresije za video, ona je 50% učinkovitija od konvencionalnog H.264, a povezivanje pomoću višestrukih “vezanih” SIM kartica pruža vrlo pouzdanu vezu za visokokvalitetni HD video sa prijenosom uživo.

Uređaj od 400 grama s unutarnjom baterijom se može povezati s malim akcijskim kamerama i može istodobno prenositi preko najmanje tri različita mobilna pružatelja usluga, natrag u zapovjedno sjedište. Razdoblje čekanja je obično manje od sekunde, a nova napredna poboljšanja žele smanjiti daljnju latenciju.

Šifrirani video prijenos

Što je sa sigurnošću? Provedba zakona inzistira na sigurnim prijenosima, a moguće je šifriranje videozapisa na najvišu razinu sigurnosti dostupnu u javnoj domeni, tj. AES256. Što je oko integracije u postojeću video infrastrukturu u zapovjednom centru?  Nije neobično da policija ima postojeći sustav za upravljanje videozapisima (VMS) u njihovom zapovjednom centru.

Ovi mobilni odašiljači su razmješteni s policijom i policajcima širom svijeta. Njihova sposobnost pružanja sigurne, pune HD kvalitete i visoko pouzdanog video streaminga u maloj jedinici, te omogućavanja integriranja u postojeći eko sustav koji je već instaliran na prijemnom kraju, učinio ih je omiljenim izborom za mnoge tvrtke i vladine agencije.

Vlasnici malih poduzeća smanjuju gubitke pametnim videonadzorom

Vlasnici malih poduzeća vrlo naporno rade. Često su oni prvi ujutro na poslu i posljednji na poslu do navečer. Čak i tada će vjerojatno odnijeti posao kući s njima. Tijekom tog vremena, sve što čine ima za cilj da njihovo poduzeće bude što uspješnije.

 

Zbog toga mnogi poduzetnici ne odlaze na odmor, a ako to i učine, provode puno vremena brinući se o svom poslu dok su oni daleko. U oba slučaja, potencijal za kroničnom iscrpljenošću je jako visok.

Primarna briga za te poduzetnike je gubitak, bilo od krađe, rasipanja, vandalizma ili drugih uzroka. Ovisno o veličini gubitka, to može imati poguban učinak na male tvrtke. Stoga, profesionalna sigurnosna rješenja moraju biti od velike važnosti za ovakav tip poduzeća.

Nadzor poduzeća

Videonadzor za mala poduzeća

Jedna tehnologija koja može rješiti gubitak i osjećaj bespomoćnosti koja dolazi od toga da nismo na licu mjesta je videonadzor. Nažalost, nije uvijek na radaru vlasnicima malih tvrtki, od kojih mnogi smatraju da je videonadzor vrlo skup i izvan dosega.

Ali to ne može biti dalje od istine. Postoje visokokvalitetna, relativno jeftina rješenja koja ne zahtijevaju puno konfiguriranja, omogučujući instalateru da postavi kamere, kablove, uključi kamere u snimač i instalira softver kako bi krajnji korisnik brzo dobio daljinski pristup videonadzoru.

Najbolje od svega, gotovo sva ova rješenja dolaze s mobilnom aplikacijom ili drugim načinom pristupa videozapisu (bio to videozapis uživo ili već snimljen) na Vaš pametni telefon ili tablet. U svijetu u kojem su naši telefoni postali produžena ruka za sve više informacija, uključujući e-mailove, bankarstvo, upravljanje zalihama i mnogo toga drugoga, sigurnosni sustav jednostavno mora pružiti ovu vrstu pristupa.

S obzirom na dostupnost isplativih rješenja za videonadzor i njihovu jednostavnost korištenja, vlasnici malih poduzeća mogu iskoristiti naprednu tehnologiju koja im može pomoći da rade pametnije, a ne teže, u nekim ključnim područjima.

Učinkovito praćenje događaja

Imajući kvalitetan sustav videonadzora s odgovarajućom pokrivenošću znači da se u bilo kojem trenutku kada se pojavi neki incident ili krađa, vlasnik poduzeća može vratiti i pronaći to na video snimci i točno utvrditi što se dogodilo, kada se to dogodilo i ovisno o rasvjeti, razlučivosti i kutu pokrivanja kamere – možda i prepoznati provalnika.

Video sustavi također mogu biti korisni iz perspektive odgovornosti i osiguranja. Tvrdnje o nepostojećem padu i tužbe oko osiguranja u današnje vrijeme nisu neuobičajne pojave, i u mnogim slučajevima se pokažu lažnim. Srećom, kamere mogu snimiti i pružiti videozapis koji će podržati ili odbiti zahtjev. Bez videonadzora takve bi situacije mogle biti skupe za male poduzetnike.

Videonadzor preko mobitela

Video snimka za provjeru incidenta

Još jedan primjer bi bio kupac koji tvrdi da mu je vraćeno premalo novaca koje su primili od strane blagajnika. Umjesto da mora prebrojavati sve novce u blagajni i posložiti sve račune sa iznosom u blagajni, vlasnik poduzeća bi mogao jednostavno pregledati snimku s kamere postavljene iznad blagajne da bi se utvrdilo da li je zahtjev klijenta pravilan ili je možda pogrešan.

Ova značajka također može pomoći u ublažavanju ili izbjegavanju potencijalno neugodne ili teške situacije kada postoji razlika u mišljenju s dobavljačem. Recimo, na primjer, vozač dostave tvrdi da je donio 3 kutije proizvoda na stražnja vrata, a u skladištu je vidljivo da se nalaze samo 2 kutije.

Jednostavan pregled snimke videozapisa jednom će zauvijek riješiti problem i ukloniti potencijal za nepotrebnom argumentacijom i svađom između dobavljača i poduzetnika.

Videonadzor preko mobitela za daljinsko praćenje

Prirodno je za vlasnike malih poduzeća da se osjećaju pod stresom kada nisu na fizičkoj lokaciji tvrtke. Na kraju krajeva, oni su ti koji su uložili u posao i odgovorni su za osiguravanje glatkog i profitabilnog rada iz dana u dan.

Za vlasnike malih poduzeća sa videonadzornim sustavima, odmori mogu postati ne samo stvarnost, nego i opuštajuće vrijeme kakvo bi i trebalo biti.

Umjesto da leži na plaži i zabrinjava se da li je trgovina otvorena na vrijeme ili da li zaposlenici rade ono što bi trebali raditi, vlasnik može izvaditi svoj mobitel, prijaviti se na daljinski videonadzor preko aplikacije i znati za sigurno. Takav spokoj je neprocjenjiv za vlasnike manjih poduzeća.

Ovo je također korisno za vlasnike tvrtke koja se nalazi na više lokacija. Budući da nitko ne može biti na dvije ili više lokacija u isto vrijeme, sustav videonadzora može pružiti oči, a u nekim slučajevima i uši na mjestu gdje se može pristupiti klikom na gumb.

Videonadzor sa udaljenosti

Videonadzor za obuku djelatnika

Za malu tvrtku je neophodno da zaposlenici poštuju utvrđena pravila i da se razina znanja osoblja održavaju na najučinkovitoj mogućoj razini. Ovo su još dva područja u kojima videonadzor može pomoći.

Ako vlasnik vidi da se nešto ne radi ispravno, bilo da je riječ o jednom zaposleniku ili ako je problem rasprostranjeniji, može upotrijebiti videozapis za potrebe obuke zaposlenika.

Može sjesti sa zaposlenikom ili zaposlenicima, da pregledaju videozapis i objasne odgovarajuća pravila i postupke. Obrnuto, video se može korisiti za praćenje odgovarajućih tehnika ili čak prepoznavanje i pohvaljivanje zaposlenika za dobro obavljen posao.

Održavanje razine osoblja

Iz perspektive zapošljavanja, pregledavanjem videozapisa se može otkriti u koja doba dana su najveće gužve u dućanu ili kada su najmanje. Vlasnik dućana može pregledavati videozapise od subote poslijepodne kako bi vidio koliko je kupaca u dućanu i to će mu pomoći odrediti omjer zaposlenika i kupaca.

Gledanjem videozapisa nekoliko puta u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci bi se mogla utvrditi optimalna razina osoblja, što može dovesti do odluke o povećanju broja zaposlenih u subotu poslijepodne kada je u dućanu najveća gužva. To će poboljšati iskustvo kupaca i potencijalno povećati prodaju.

Detekcija pokreta za preciznu kontrolu pristupa

Kamere se mogu postaviti sa detektorima za otkrivanje pokreta kako bi upozorili poduzetnika kada netko ulazi u određeno područje, bilo tijekom ili nakon radnog vremena. U mnogim slučajevima otkriveni pokret može pokrenuti alarm i/ili videoisječak koji se šalje na mobitel vlasnika tvrtke kako bi mogli pregledati i provjeriti je li nešto neuobičajno.

Te se implementacije mogu postaviti za nadzor različitih lokacija, kao što su ured, sef, vrata i druga osjetljiva područja u svakom trenutku ili samo tijekom određenih sati. Ako je kretanje otkriveno van radnog vremena, vlasnik tvrtke može pregledavati videozapise i upozoriti policiju da je neovlaštena osoba u njihovom poduzeću.

Videonadzor naljepnica

Cyber sigurnost videonadzornih sustava

Iz perspektive cyber sigurnosti, proizvođači stalno objavljuju ažuriranja firmware-a kako bi zaštitili kamere od zlonamjernog software-a ili neovlaštenog upada u sistem. Kada netko pristupi bilo kojem uređaju, svi sustavi i uređaji spojeni na istu mrežu postanu ranjivi.

Ažuriranje ovih uređaja obično bude zakašnjelo za vlasnike malih tvrtki, koji mogu zaboraviti ili jednostavno nemaju vremena za to. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da se ta važna ažuriranja često ne instaliraju.

Današnji napredni videonadzorni sustavi prevladavaju ovu prepreku jednostavnim ažuriranjem koje mogu izvoditi vlasnici malih tvrtki ili montažeri kako bi se osigurala stalna zaštita. Drugi sustavi su dostupni s mogućnostima automatskog ažuriranja, što u potpunosti uklanja teret sa malih poduzetnika.

Isplativo rješenje za nadzor

Ovo su samo neke od pogodnosti koje sustavi videonadzora nude vlasnicima malih poduzeća. Važno je napomenuti da će za svako biti uspješno rješenje imati pravu kameru za pravilno okruženje.

Na primjer, kamera postavljena na stražnji ulaz tvrtke mora imati široki dinamički raspon koji će se nositi s promjenom razine svjetlosti tokom cijelog dana. Kamera koja će se koristiti na blagajni za praćenje transakcija mora ponuditi dovoljno visoku razlučivost za prepoznavanje broja i oznaka računa.

Današnja rješenja su ekonomična, jednostavna za korištenje i nude fleksibilnost za praćenje poslovanja s bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku – na kraju krajeva, davajući vlasnicima malih poduzeća mogućnost da rade pametnije i jednostavnije.

Primjena biometrijske kontrole pristupa za fizički pristup

Tijekom proteklih nekoliko godina, biometrija se brzo proširila na potrošačke aplikacije, poput financijskog tržišta gdje služi za autentifikaciju korisnika, pa sve do usluga platnog prometa i povlačenja gotovine s bankomata na tržištima s visokim rizikom. Međutim, njegovo prihvaćanje kao dodatni faktor autentifikacije za sustave kontrole fizičkog pristupa i za druge poslovne aplikacije nije bio tako brz. Ali to se jako brzo mijenja.

 

Biometrijska kontrola pristupa

Biometrija nudi brojne prednosti na vratima i u cijelom poduzeću. S pojavom novih mogućnosti protiv uklanjanja kvarova i integracijom u sigurnu platformu koja štiti privatnost i podržava razne tehnologije za identifikaciju RFID karticama, biometrijska provjera autentičnosti je spremna pružiti mnogo veću brzinu podudaranja i bolju ukupnu učinkovitost. To će dramatično poboljšati sigurnost organizacije i tvrtke, a istodobno povećava i udobnost korisnika.

Izazovi za biometrijsku autentifikaciju

Biometrija osigurava udobnost i sigurnost pri ovjeravanju “pravog identiteta” u odnosu na identitet koji je povezan s posjedovanjem osobne iskaznice. Kao primjer, biometrija sprječava korisnika da preuzme nečiju tuđu karticu i dobije pristup povlaštenim beneficijama. To dodaje ljudski element tradicionalnim metodama provjere autentičnosti i jačanju sigurnosti kombiniranjem nečega što korisnik “jest” s nečim što korisnik “ima” ili “zna”.

Prema tvrtki ABI research u njihovom istraživanju “Biometrijske tehnologije i aplikacije” iz svibnja 2018., ukupan broj prodanih senzora otisaka prstiju za cijelo svjetsko tržište potrošača – “procjenjuje se da će 2018.godine dosegnuti 1,2 milijarde širom svijeta, čime bi se potvrdila njegova dominacija u svijetu kontrole pristupa”.

Unatoč prednostima provjere autentičnosti otisaka prstiju u brojnim potrošačkim aplikacijama, došlo je do prepreka u njihovom širem usvajanju u poduzećima. Iako je visoka cijena bila jedna od većih problema pri njihovom usvajanju, povijesno postoje i drugi razlozi za njegov rast sporiji od očekivanog.

Prvo i osnovno, mnoge tehnologije su još uvijek ranjive na informatičke trikove i hakiranja. Prevarantima je bilo previše lako napraviti lažan otisak prsta i pokazati ga čitaču. Općenito, sve tehnologije snimanja otiska prsta nisu jednake među starijim proizvodima, a može doći i do značajnih razlika u performansama i izvedbi.

Biometrijski otvoreni čitač

Razvijanje biometrijske tehnologije

Nova rješenja nadilaze ove sigurnosne i praktične prepreke kako bi se ostvario potpuni potencijal biometrije.

Razvoj biometrije je usmjeren na tri ključna područja:

 • Kako se snimaju otisci prsta – ako se slika ne može pravilno snimiti, ostatak procesa neće uspjeti
 • Implementacija detekcije živosti subjekta radi povećanja povjerenja – čak i u slučaju kad je snimka ispravno snimljena, ako je lažna u sustav se ne može pouzdati
 • Optimiziranje performansi pomoću kombinacije novih tehnologija i algoritama, istodobno osiguravajući međusobnu operativnost tako da se u performanse možemo pouzdati

Optimiziranje snimanja

Kvaliteta snimljene slike je ključna u svim tipovima otisaka prstiju i okruženju. Mnogi korisnici odabiru senzore koji upotrebljavaju multispektralnu sliku jer prikupljaju podatke iz prsta kako bi povećali dostupne podatke o otisku prsta. Koža se osvjetljava na različitim dubinama prsta kako bi pružila mnogo bogatije podatke iznad i ispod površine otiska prsta.

Osim toga, multispektralni senzor sakuplja podatke iz prsta, čak i ako koža ima slab kontakt sa senzorom zbog vremenskih uvjeta (voda) ili prljavštine prstiju. Multispektralni senzori rade za najširi raspon ljudi s normalnim, mokrim, suhim ili oštećenim prstima, u najširem rasponu uvjeta uporabe – od losiona, masnoća, sunčeve svjetlosti ili u mokrim i hladnim uvjetima. Senzori također odolijevaju oštećenju od oštrih proizvoda za čišćenje i onečišćenjima od prljavštine i sunčeve svjetlosti.

Detekcija živosti lica

Prepoznavanje životnosti subjekta je sposobnost da se utvrdi da biometrijski podaci koje čita čitač otiska prstiju shvati da je snimljena stvarna živa osoba, a ne lažna plastična ili druga umjetna kopija. Sve vidljivija dimenzija biometrijskih performansi u komercijalnim aplikacijama, detekcija živahnosti ključna je za očuvanje povjerenja u integritet autentičnosti biometrije. Istodobno, ne smije ometati učinak čitača ili dovesti do prekomjernog odbijanja lažnih korisnika koji to nisu.

Najvjerodostojniji multispektralni senzori sa detekcijom živosti pružaju utvrđivanje u stvarnom vremenu da su biometrijske snimke prave i da ih predstavlja legitimni vlasnik, umjesto da im netko predstavlja lažnu snimku. Ova sposobnost koristi mogućnost približavanje slike korištenjem različitih boja ili spektra svjetlosti za mjerenje površinskih i potpovršinskih podataka unutra otiska prsta.

Uz ovaj optički sustav, biometrijski senzor ima nekoliko osnovnih komponenti, uključujući ugrađeni procesor koji analizira podatke o “sirovoj” slici kako bi se osiguralo da uzorak prsta koji je na snimci opisuje pravi prst, a ne umjetni ili podmetnuti prst. Napredne tehnike strojnog učenja koriste se tako da se rješenje može prilagoditi i reagirati na nove prijetnje i podvale dok se identificira.

Dok otkrivanje živosti i temeljna tehnologija snimanja optimiziraju izvedbu, važno je također osigurati pouzdanost ove performanse. To zahtijeva odgovarajuće testiranje kako bi se osigurala interoperabilnost s algoritmima.

Kontrola pristupa - skeniranje prsta

Pouzdana izvedba

Vrhunska rješenja bilježe korisne biometrijske podatke pri prvom pokušaju za svakog korisnika. Ona također ubrzavaju proces određivanja da biometrijski podaci nisu lažni i brzo provode podudaranje predloška radi odbijanja varalica i odgovaraju pravim i legitimnim korisnicama usluga. Međutim, da bi se vjerovalo ovim rješenjima fokus mora biti na interoperabilnosti s algoritmima. Trebala bi se provesti opsežna ispitivanja interoperabilnosti koju moraju provesti kvalificirane i nezavisne treće strane, tako da podaci o performansama mogu biti pouzdani za sve modele.

Integracija za kontrolu pristupa

Prva stvar za uključivanje biometrije u kontrolu pristupa je sigurna platforma dizajnirana da zadovolji pristupačnost i zaštitu podataka u povezanom okruženju. Platforma bi trebala iskoristiti tehnologiju koja koristi šifriranje i infrastrukturu temeljenu na softveru kako bi osigurala pouzdan identitet bilo kojeg čimbenika za kontrolu pristupa, pristup IT mrežama i svemu ostalom.

Kriptografija sprječava bilo kakav napad, a istodobno štiti i biometrijsku bazu podataka. Ovaj sustav također mora obuhvaćati daljinsko upravljanje svim čitačima i korisnicima, kao i upise aktivnosti za podržane načine provjere autentičnosti.

Ostala područja na koja bi se trebalo fokusirati uključuju konfiguraciju i administraciju, kao i sve dnevnike, izvještaje i nadzor. Biometrijskim čitačima bi trebalo biti moguće upravljati preko mreže grupno ili individualno, i trebali bi biti dostupni alati kako bi administratorima omogućili upravljanje svim konfiguracijskim postavkama od vremena i podataka do jezika, sigurnosti i sinkronizacije. Sustav bi trebao omogućiti neprekidno praćenje uživo, upozorenja i zdravlje sustava te osigurati bogati set povezanih alata za izvještavanje.

Postoje i odluke o implementaciji povratnih informacija, uključujući i način na koji će se biometrijski sustav provjere autentičnosti neprimjetno integrirati u sustave treće strane. Ovo je još jedna od glavnih bolnih točaka biometrijske tehnologije. Radi pojednostavljenja implementacije, sučelja za programiranje aplikacija (API) trebaju biti dostupna za izravnu integraciju rješenja za autentifikaciju biometrije za kontrolu pristupa.

Privatnost

Razmatranja o privatnosti

Kada se pravilno implementiraju, biometrijska rješenja s detekcijom živosti također štite privatnost – ukoliko ne možete upotrijebiti lažni prst, čak i ako ste nabavili nečiji otisak prsta – to je besmisleno. Jaka i aktualizirana zaštita je ključna ako biometrijska kontrola treba ukloniti potrebu za korištenjem PIN-ova ili lozinki.

S biometrijskim podacima se treba rukovati kao i svim ostalim osjetljivim i identificirajućim informacijama, a pravilni arhitekturni dizajn sustava će uvijek razmotriti i zaštiti od unutarnjih i vanjskih prijetnji i napada. Novi sustavi i modeli podataka stvoreni su radi zaštite osobnih podataka i održavanja privatnosti korisnika.

Osim šifriranja podataka, sada postoje mnoge dobre alternative za izgradnju visoko sigurnih i dobro zaštićenih sustava, uključujući upotrebu višestrukih pa čak i multimodalnih autentifikacija za održavanje sigurnosti iako su neki identifikacijski podaci ugroženi.

Današnja suvremena rješenja za provjeru vjerodostojnosti otiska prsta su na brzoj stazi kako bi pružili jedinstvenu kombinaciju jednostavnosti korištenja, dostupnosti i praktičnosti te veću sigurnost za sustave kontrole fizičkog pristupa.

Svojim najnovijim poboljšanjima u detekciji živosti, arhitekturi sustava, performansama i sposobnosti da budu lako uklopljeni u rješenja za kontrolu pristupa, rješenja neprimjetno kombiniraju sigurnost i praktičnost kako bi im bila izvediv izbor prilikom pristupanja objektu, mrežama i uslugama. Ova rješenja pružaju veće povjerenje oko toga “tko” se propušta kroz ulazna vrata zgrade, gdje je to doista važno.

Memorijske kartice za sustave videonadzora – kako odabrati pravu?

S povećanim zahtjevima koji se stavljaju na zaštitu i sigurnost na globalnoj razini, a podržana napretkom IP kamera i tehnologiji kamera od 360°, industrija videonadzora konstantno raste. Istraživanje tržišta nagovješćuje da će ove svjetske industrije dosegnuti približno 39,3 milijarde dolara prihoda do 2023. godine, a potaknut će godišnji rast od 9,3% od 2018. do 2023. godine.

 

Micro SD kartica

Svrha videonadzora nije samo u tome da se snimi nekakav materijal (za pregled događaja ili incidenta kada se dogodi), već i o analizi podataka koji donose djelotvorne uvide koji mogu poboljšati operativnu učinkovitost, bolje razumijevati ponašanje kupaca ili jednostavno pružiti dodatnu vrijednost i inteligenciju.

Rast Ultra HD tehnologije videonadzora

Kako bi se osiguralo da je kvaliteta podataka dovoljno dobra za izdvajanje detalja potrebnih za poticanje ovih uvida, nadzorne kamere se također tehnološki razvijaju, ne samo sa proširenim mogućnostima oko optičkog zoom-a i dometa detektora pokreta, nego i vezano uz poboljšanja omjera odnosa signala i buke (S2N), osjetljivosti na svjetlost (i minimalne osvijetljenosti potrebne za proizvodnju korisnih slika), širokim dinamičkim rasponima (WDR) za različite zahtjeve u prednjem i pozadinskom osvijetljenju, i naravno većoj kvaliteti rezolucije.

Očekuje se da će 4K Ultra HD kompatibilne mrežne kamere s porastom od o,4% u 2017. godini, imati porast od 28% 2021. godine, što predstavlja nevjerojatan rast od 170% godišnje i zahtijevati će tri do šest puta prostora za pohranu podataka ovisno o korištenoj tehnologiji kompresije.

Kamere za nadzor obično su povezane s umreženim snimačem (NVR) koji djeluje kao ulaz ili lokalni server, prikuplja podatke sa kamere i vodi softver za upravljanje video snimkama (VMS), kao i analitiku. Snimanje tih podataka ovisi o putu komunikacije između pojedinih kamera i snimača. Ako je veza izgubljena, bilo namjerno, nenamjerno ili zbog nekog kvara, videonadzor više neće biti snimljen i sustav će prestati s radom.

Stoga je postalo uobičajeno koristiti microSD kartice u videonadzornim kamerama kao mehanizam koji neće zakazati. Unatoč izgubljenoj povezanosti sa snimačem, kamera i dalje može snimati i preuzimati sirovi materijal lokalno dok se mreža ne obnovi, što samo po sebi može potrajati dugo, ovisno o osoblju za održavanje ili dostupnosti opreme, vremenskim uvjetima ili drugim neplaniranim problemima. Budući da microSD kartice igraju kritičnu ulogu kao sigurnosni mehanizam za osiguranje dostupnosti usluge, važno je odabrati pravu karticu za snimanje video zapisa.

Popravak snimača

Ključne karakteristike microSD kartica

Moguće je odabrati različite microSD kartice za snimanje videozapisa, a kreću se od industrijskih do komercijalnih ili maloprodajnih razreda. Kako bi Vam pomogli koja od navedenih kartica će Vam trebati, napisati ćemo ključne karakteristike microSD kartica za snimanje videonadzora.

Dizajniran za videonadzor

Budući da tržište uživa u neprekidnom rastu, prodavači kartica za pohranu podataka žele sudjelovati i to su učinili s brojnim ponavljajućim, prepakiranim, recenziranim microSD karticama namijenjenim za videonadzor, ali bez puno robusnosti, performansi ili sposobnosti koje su specifične za aplikaciju.

Dodatno, nedostatak specifikacije MTBF (prosječno vrijeme između kvarova), čini pouzdanost microSD kartica težom za izračunati jer su performanse relativno nejasne i skrivene pod različitim mjerenjima povezanima sa razlučivošću i omjerom kompresije kamere.

Stoga, prilikom odabira microSD kartice za videonadzorne kamere, izbor bi trebao uključivati dobavljača u koji ima povjerenje klijenata, ima iskustvo i dokazani portfelj za pohranu podataka u videonadzoru i tehnologiju microSD kartica.

Visoka izdržljivost

Izdžljivost, koja se odnosi na microSD kartice, predstavlja broj ponovljenih pohrana (ciklus program/brisanje) koja su moguća prije nego što kartica više ne može pohraniti podatke ispravno. Postupak ponovnog prepisivanja (tzv. rewriting) podataka je ciklički, pri čemu nove snimke zamjenjuju starije sadržaje tako što će ga pohranjivati dok se kartica ne napuni, a onda se ciklus ponavlja.

Što je izdržljivost veća, to će dulje kartica raditi prije nego što će ju trebati zamijeniti. Izdržljivost se također referira u količini terabajta memorije ili brojem sati koje kartica može kontinuirano snimati (dok prepisuje podatke) prije nego što se dogodi kvar.

Praćenje stanja

Praćenje stanja SD kartica je poželjna sposobnost koje mnoge kartice trenutačno ne podržavaju i omogućava host-u da provjeri kada su razine izdržljivosti kartice niske i treba ih zamijeniti. Imajući karticu koja podržava ovu sposobnost, integratori sustava i operateri su sposobni obavljati preventivno održavanje koje će pomoći u smanjenju kvarova sustava, kao i povezanih troškova održavanja.

Test na temperature

Performanse

Za snimanje stalnog toka sirove snimke, microSD kartice unutar nadzornih kamera izvršavaju bilježenje operacija od oko 70% do 90% vremena, dok čitanje snimljene snimke iznosi oko 10% do 30% vremena. Razlika u učinkovitosti čitanja/pisanja ovisi o upotrebi kartice u standardnoj kameri ili kameri s umjetnom inteligencijom (AI).

Pronalaženje kartice koja je pogodna za pohranu i može pružiti dovoljno propusne vrijednosti (“bandwidth”) za pravilno snimanje tokova podataka je isplativo ekonomski. Ona spada u grupu između industijskih kartica bržih kapaciteta i sporijih komercijalnih kartica. Bandwidth u rasponu od 50MB/s za pisanje i 80MB/s za čitanje tipična je i dovoljna za microSD kartice razmještene unutar videonadzornih kamera.

Rasponi temperature

Budući da se microSD kartice moraju osmisliti za kontinuirani rad u ekstremnim vremenskim uvjetima i različitim klimatskim situacijama, bez obzira da li se nalaze u zatvorenom prostoru ili izvan njega, dobro bi bilo razmisliti o karticama sa širokim rasponom temperatura. S obzirom na širok spektar temperatura koje zahtijevaju proizvođači kamera, microSD kartice razmještene u nadzorne kamere trebale bi podržavati raspon temperature od -25°C do 85°C ili u ekstremnijim slučajevima, čak i do -40°C.

Kapacitet

Odabir kapaciteta memorije u pravoj veličini je također vrlo važno jer mora postojati minimalna razina pohrane kako bi se osiguralo da ima dovoljno prostora za snimanje nekoliko dana ili tjedana prije nego što se ponovno prepisuje snimka ili se vraća povezanost sa snimačem. Iako se 64GB smatra najboljom opcijom za microSD kartice raspoređene unutar videonadzornih kamera, niža podrška kapaciteta od 32GB može pružiti prostora za privlačenje manjih ili početnih videonadzornih sustava. U budućnosti će čak i veći kapaciteti biti važni za specifične slučajeve i potencijalno će postati standard kada se tržište dovoljno razvije.

Prilikom biranja veličine kapaciteta pohrane kartice koja će se implementirati u Vaš sustav videonadzora, provjerite je li kartica dizajnirana posebno za aplikaciju – uključuje li odgovarajuću razinu izdržljivosti i performanse za snimanje kontinuiranih snimki – može li izdržati ekološke izazove i široke ekstremne temperature – hoće li omogućiti preventivno održavanje za više godina rada?

Vrlo je važno da sustav nadzora bude sposoban sakupljati video snimke bilo da je povezan sa snimačem ili je to samostalna kamera, jer je prikupljanje i pohrana snimke najvažniji dio videonadzornog sustava. Isto tako veoma su potrebni sigurnosni mehanizmi za održavanje snimanja i pohrane snimki ukoliko dođe do zastoja u mreži, te da se snimka pohranjuje sve dok se mreža ne obnovi.

Provjerite na ovim linkovima našu ponudu SD memorijskih kartica za videonadzor i Hard diskova za videonadzor.

Evolucija tehnologije raspoznavanja lica – od kamera za tijelo do videonadzora

Prepoznavanje lica ima dugu povijest iz 1800-ih godina. Da bi pronašli kriminalce, kao što su zloglasni razbojnici Jesse James i Billy The Kid, provoditelji zakona su stavljali plakate “Wanted dead or alive” koji oglašavaju nagrade i traže javnu suradnju kako bi pomogli pronalaženju i čak uhićenju navodnih kriminalaca.

Osim nagrada, ti plakati bi sadržavali i fotografiju i kratak opis zločina, koji bi se zatim proslijedio agencijama za provedbu zakona diljem zemlje i prikazivala u svakoj pošti kako bi se ubrzalo hvatanje kriminalaca.

 

Prepoznavanje lica

Prepoznavanje lica

Danas, tehnologije kao što su društvene mreže, televizija i druge specijalizirane komunikacijske mreže igraju sve utjecajniju ulogu u procesu raspoznavanja. Napredak u umjetnoj inteligenciji i biometrijskoj tehnologiji, uključujući razvoj sposobnosti strojnog dubokog učenja (“deep learning”), doveli su do povećanja točnosti, pristupačnosti i širokog korištenja računalnog prepoznavanja lica. Značaj toga je da se prepoznavanje lica može pojaviti u sve većoj mjeri i u zahtjevnijim okruženjima.

Ovaj članak će istražiti ključne prekretnice i tehnološki napredak koji su rezultirali modernim prepoznavanjem lica. Prije razmatranja sposobnosti najsuvremenije tehnologije koju sve više koriste protuteroristička obrana, policija i sigurnosne snage diljem svijeta.

Početak tehnologije i razvoj

1960-e godine obilježile su početak računalnog prepoznavanja lica, kada je Woodrow Wilson (Woody) Bledsoe razvio način razvrstavanja lica korištenjem iscrtavanja rešetki (gridline). Bledsoeovo prepoznavanje lica je i dalje zahtijevalo veliku količinu ljudske uključenosti jer je osoba morala izvući koordinate lica iz fotografije i unijeti te informacije u računalo. Tehnologija je bila u stanju spojiti 40 lica na sat (svakom licu je otprilike trebalo 90 sekundi kako bi se podudaralo), što se u to vrijeme smatralo vrlo impresivnim.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznavanje lica vidjelo se na daljnjem razvoju na Institutu za istraživanje Stanford, gdje se tehnologija pokazala da nadmašuje ljude u smislu točnosti prepoznavanja (ljudi su jako loši pri prepoznavanju drugih ljudi koje ne poznaju). Do kraja 20. stoljeća, vodeći je igrač na terenu bilo rješenje koje je došlo sa Sveučilišta u Bochumu u Njemačkoj – a točnost ove tehnologije bila je takva da je čak prodana jakim klijentima – bankama i zračnim lukama.

Od ove faze na dalje, tržište prepoznavanja lica je počelo cvjetati, a stopa pogrešaka automatskih sustava za prepoznavanje lica  se smanjila 4X od 1993. do 2010. prema procjenama koje su bile pod pokroviteljstvom američke vlade.

Videonadzor prepoznavanje lica

Moderna upotreba prepoznavanja lica

Ubrzajmo do današnjeg dana i prepoznavanje lica je postala poznata tehnologija pri korištenju aplikacija kao što su Face ID sposobnost Iphone-a ili Mastercard Identity Check, e-putovnice u zračnim lukama i ostale sigurnosne i kontrolne točke za pristup. Ta rješenja ispunjavaju pristanak na oblik provjere identiteta, jer korisnik ima interes za identifikacijom.

To je “jedan kroz jedan” događaj za prepoznavanje lica, jedna osoba je ispred kamere koja ju uspoređuje s identitetom osobe na putovnici ili aplikaciji. U tim scenarijima, hardver je posebno razvijen za primjenu na licu mjesta, stoga ga je tehnički mnogo lakše postići.

Sigurnost i zaštita donosi mnogo složeniji problem za rješiti – kako prepoznati lice u pokretnom i promjenjivom okruženju i usporediti ga s nekoliko lica koja su nam od značaja. Prepoznavanje lica koje koristi model “jedan-na-mnogo” je puno teže riješiti.

Još je veći izazov kada je cilj postići uspješno i precizno prepoznavanje najčešće dostupnih hardvera kao što su videonadzorno snimanje uživo i standardni računalni hardver. I za razliku od 1960-ih godina gdje je identificiranje lica svakih 90 sekundi bilo prihvatljivo, današnje tržište sigurnosti i zaštite zahtijeva trenutačne povratne informacije o tome tko je osoba koja se podudara s popisom ljudi za praćenje.

Zaštitne i sigurnosne aplikacije

Ideja iza svih tehnologija raspoznavanja lica je uglavnom ista: počinjete s likom lica osobe (idealno visokokvalitetna slika, iako strojno učenje znači da sada možemo koristiti video bez smanjivanja točnosti). Najbolja je slika prednjeg dijela lica, kao što je slika za putovnicu, ali strojno učenje i novi softveri učinili su to fleksibilnijim.

Algoritam pretvara ovu sliku u numerički predložak, koji se ne može pretvoriti nazad u sliku i tako predstavlja siguran jednosmjerni sustav. Svaki numerički predložak je različit, čak i da je započeo kao slika iste osobe, iako su predlošci iste osobe sličniji predlošcima različitih ljudi.

Ono što se događa iduće zvuči jednostavno, iako je tehnologija iznimno složena: predlošci lica ljudi uzeti su u stvarnom vremenu i uspoređeni s onima u bazi podataka. Tehnologija identificira pojedince podudaranjem numeričkog predloška lica sa svim predlošcima spremljenim u bazi podataka za nekoliko sekundi ili milisekundi. Da biste ovo stavili u perspektivu, zamislite da ste na ulazu u prometnu željezničku stanicu u potrazi za osobom u bijegu.

Današnja tehnologija za raspoznavanje lica bi mogla identificirati tu osobu ako prolaze u prostoru koji se snima s kamerom za videonadzor, kao i obavijestiti policiju o bilo kojoj dodatnoj osobi od interesa, bilo da su poznati teroristi ili nestale osobe na sasvim zasebnom popisu praćenja.

Zbog tehničkog napretka, prepoznavanje lica se sada može koristiti u različitim vladinim i komercijalnim okruženjima od prepoznavanja huligana koji imaju zabranu pristupa nogometnim utakmicama ali svejedno pokušavaju ući na stadion ili pomažu prijavljenim kockarima u kasinu da prevladaju ovisnost.

Raspoznavanje lica

Procjene u stvarnom vremenu

Najnovija evolucija tehnologije raspoznavanja lica postavlja tehnologiju na još zahtijevniju aplikaciju – izravno usklađujući pojedince u policiji s kamerama koje se nose na tijelu za prepoznavanje osoba u stvarnom vremenu. Ova sposobnost pruža osobama otkrivanje osobe s fotografije i provjeru njihovog identiteta sa sigurnošću.

Šira implikacija za to znači da svaka interakcija, kao što je zaustavljanje, pretraživanje ili uhićenje, može biti podržano u stvarnom vremenu prepoznavanja lica koji će vidjeti slučajeve pogrešnog prepoznavanja identiteta. Policajci se sada mogu po prvi puta razmjestiti i opremiti sposobnošću da identificiraju šire skupine interesnih ljudi s određenim stupnjem točnosti koje se prethodno oslanjalo samo na nestabilnu ljudsku memoriju.

Budući da se točnost tehnologije i dalje povećava uz implementacije u sve zahtjevnijim i složenijim okruženjima, njegova sposobnost da podrži inicijative vlade, države i policije u provedbi zakona znači da se mora raspravljati o zakonitoj i prikladnoj upotrebi prepoznavanja lica. Prepoznavanje lica ne bi trebalo biti svugdje i pregledavati sve ljude, ali kada se ispravno koristi, ima potencijal za poboljšanje javne sigurnosti i taj potencijal ne bi trebao biti zanemaren.

Kako umjetna inteligencija danas mijenja videonadzor

Danas postoji puno uzbuđenja oko umjetne inteligencije (AI) – i to s pravom. Umjetna inteligencija mijenja modernu sigurnost i nadzor, te dramatično mijenja način na koji korisnici stupaju u kontakt sa svojim sigurnosnim sustavima. Uglavnom se priča o potencijalu koje ima umjetna inteligencija – ali glavno pitanje je koje probleme umjetna inteligencija može riješiti već danas?

 

AI umjetna inteligencija

Potreba za umjetnom inteligencijom

Činjenica je da danas postoji previše kamera i previše snimljenih videozapisa za sigurnosne tvrtke i teško ih je sve popratiti. Uz to, ljudi imaju sve manje trajanje koncentracije i pažnje. Umjetna inteligencija je tehnologija koja se ne dosađuje i može analizirati više video podataka nego što su to ljudi ikada mogli.

Osmišljena je kako bi privukla najvažnije događaje i uvide prema pozornosti korisnika, oslobađajući ih da učine ono što rade najbolje: donošenje kritičnih odluka. Postoje dva područja na koja umjetna inteligencija može imati značajan utjecaj na videonadzor danas: pretraživanje i fokus pozornosti.

Brže pretraživanje

Zamislite da koristite Internet danas bez tražilica. Trebali biste pretraživati jednu po jednu web stranicu, prolaziti kroz sve njene sadržaje, red po red, kako biste pronašli ono što tražite. To je ono što većina pretraživanja snimaka sa videonadzora danas jest: zaštitari pregledavaju sate videozapisa iz jedne po jedne kamere u nadi da će pronaći kritičan događaj koji im je potreban da bi se istraživalo dalje. U tom trenutku ulazi umjetna inteligencija.

S umjetnom inteligencijom, tvrtke poput Hikvision-a razvijaju tehnologije koje su dizajnirane kako bi video pretraživanje bilo lako kao pretraživanje Interneta. Razni tehnološki alati – poput sofisticiranih video tražilica s umjetnom inteligencijom koja ima duboko učenje (deep learning) – pomažu zaštitarskom osoblju da pronađu određenu osobu ili vozilo od interesa na svim kamerama unutar objekta.

Kada se zaštitaru prikaže fizički opis osobe koja je bila uključena u bilo kakav događaj, ova tehnologija im omogućuje da pokrenu pretraživanje jednostavnim odabirom određenih opisa, kao što su spol ili boja odjeće. Tijekom kritičnih istraživanja, kao što je slučaj s nestalom ili sumnjivom osobom, ta je tehnologija posebno korisna jer može koristiti te opise za traženje osobe i za nekoliko sekundi ih pronaći unutar cijelog objekta.

Sigurnosni operateri videonadzor

Usredotočena pozornost

Sposobnost umjetne inteligencije da smanjuje radne sate na samo nekoliko minuta posla posebno je značajna kada razmišljamo o postupnom smanjenju raspona ljudske pažnje. Razmislite o svim informacijama s kojima se osoba susreće na određeni dan. Oni ne moraju nužno obratiti pozornost na sve, jer većina tih podataka nije relevantna. Umjesto toga, oni određuju prioritet onoga što je i nije važno, često se usredotočuju samo na informacije ili događaje koji su iznenađujući ili neobični.

Sada razmotrite koliko se informacija dnevno prikazuje zaštitaru koji pogleda desetke, ako ne i stotine i tisuće snimaka sa nadzornih kamera. Nakon samo dvadeset minuta, njihova se pažnja znatno smanjuje, što znači da većina tih videozapisa nikada nije promatrana, a kritične informacije mogu biti neotkrivene. Preuzimanjem zadatka “gledanja” sigurnosnog videa, AI tehnologija može pomoći usredotočiti pažnju operatora na događaje koji bi mogli zahtijevati daljnju istragu.

Na primjer, tehnologija poput Avigilon Unusal Motion (neuobičajni pokreti) koristi umjetnu inteligenciju kako bi kontinuirano učila i otkrila kako izgleda tipična aktivnost, a zatim prepoznaju i označavaju neobične događaje, dodajući novu razinu automatizacije u videonadzor.

Time se štedi vrijeme tokom istrage omogućujući zaštitarima da brže pretražuju velike količine snimljenih videozapisa, automatski usredotočuju njihovu pažnju na atipične događaje koji bi mogli zahtijevati daljnju istragu, što im omogućuje da učinkovitije odgovore na kritična pitanja o tome tko, što, gdje i kada.

Kako se umjetna inteligencija razvija, bogati podaci uhvaćeni u videonadzoru – poput boje odjeće, dobi ili spola – dodati će još veću važnost onome što zaštitari vide. To znači da osim otkrivanja neobičnih aktivnosti na temelju pokreta, ova tehnologija može poticati pozornost zaštitara na druge “neobične” podatke koji će im pomoći da točnije provjeravaju i reagiraju na provalu ili neki drugi sigurnosni događaj.

Umjetna inteligencija

Ključ za naprednu sigurnost

Današnja uloga umjetne inteligencije je jako transformativna. Softver kojeg pokreće umjetna inteligencija za upravljanje videom pomaže smanjiti količinu vremena potrošenog na videonadzor, čime zaštitari sve učinkovitije rade na svojim poslovima. Uklanjanjem potrebe konstantnog gledanja u video monitor i automatizacijom funkcije “detekcije” nadzora, umjetna inteligencija omogućuje zaštitarima da se usredotoče na ono što rade najbolje: provjeru i djelovanje na ključne događaje.

To ne samo da ubrzava forenzična istraživanja, nego i omogućuje reakciju u stvarnom vremenu. Kada se integrira kroz sigurnosni sustav, AI tehnologija ima potencijal da dramatično mijenja sigurnosne operacije. Baš kao što je snimanje visoke razlučivosti (HD) postalo suštinska značajka današnjih videonadzornih kamera, ogromna vrijednost tehnologije umjetne inteligencije je postavila kao osnovnu komponentu sigurnosnih sustava danas i u budućnosti.

Termalne kamere – razvoj tehnologije

Globalne i domaće prijetnje naglašavaju potrebu za jačom sigurnošću na svim razinama. Jedna od tehnologija koja je redefinirala situaciju i otkrivanje upada je toplinska slika.

 

Gradilište

Nekada je to bila tehnologija koja se koristila izričito u vojne svrhe, termalne kamere su danas raspoređene na više stotina sigurnosnih aplikacija i nastavljaju povećavati snažnu potražnju za njima na postojećim tržištima i tržištima u razvoju.

Pregled tehnologije i njeni počeci

Ono što razlikuje termalne kamere od optičkih leća je njihova sposobnost da proizvode sliku temeljenu na infracrvenoj tehnologiji i toplini, a ne pomoću svjetlosti. Mjereći signale topline svih objekata i bilježenjem malih razlika između njih, termalne kamere proizvode jasnu i oštru sliku unatoč nepovoljnim vanjskim uvjetima. Sa toplinskom tehnologijom, sigurnosno osoblje može vidjeti u potpunom mraku, kao i u uvjetima kiše, magle ili dima.

Izvorno razvijena za vojsku, kasnije komercijalna tehnologija, prve termalne kamere za uporabu u vojsci i zrakoplovstvu su se pojavile u 1950-ima. Do 1960-ih tehnologija je bila deklasificirana i uvedena je prva toplinska kamera za komercijalnu upotrebu.

Međutim, sve do kasnih 1990-ih – kada je tvrtka Flyr Systems predstavila kameru s toplinskim detektorom – tada je tehnologija počela viđati znatnu širenje i izvan domene vojske.

Montaža na kritičnim infrastrukturnim objektima

U 2000-ima su industrijske tvrtke bile među prvima koje su usvojile toplinsku energiju, koristeći tehnologiju za održavanje kako bi se pratila pregrijavanja i kvarovi na strojevima. U godinama nakon terorističkog napada 11.9.2001. godine došlo je do povećanja instalacija termalnih kamera na kritičnim infrastrukturnim mjestima. Strogi sigurnosni zahtjevi doveli su do postavljanja termalnih kamera za zaštitu perimetra, osobito u sektoru nuklearne energije.

Američki nuklearni regulatorni odbor objavio je u 2010. godini svoju politiku 73.55, koja kaže da nuklearni objekti moraju “osigurati kontinuirano praćenje, promatranje i monitoring” kao sredstvo za poboljšanje napora za otkrivanje i sprječavanje prijetnji na licu mjesta.

Budući da toplinske kamere proizvode jasan video na dnevnom svjetlu, slabom svjetlu ili bez ikakve svjetlosti, a njihova oštra slika rezultira analizom s boljom izvedbom. Termalne kamere brzo su postale najbolja opcija za nuklearne objekte.

Isto tako, nakon napada snajperima 2013. godine na trafostanicu Metcalf, doneseni su novi zakoni. Ovi zakoni zahtijevaju da tvrtke koje se bave komunalnim poslovima identificiraju prijetnje i provode sigurnosni sustav za ublažavanje tih rizika.

Ovaj je zakon također doveo do više termalnih instalacija u komunalnom sektoru jer su široke mogućnosti toplinskih kamera idealnih za otkrivanje pristupajućih meta izvan linije ograde. Potražnja od industrijskih i kritičnih infrastrukturnih objekata, kao i drugi faktori, pomoglo je povećanju proizvodnje i smanjenju cijena termalnih kamera, čime je tehnologija postala dostupnija na tržištu sigurnosti.

 

Termalna kamera

Komercijalna primjena

Posljednjih godina je sve veća dostupnost toplinskih kamera uz uvođenje novih ponuda koje otvaraju vrata za sve nove komercijalne aplikacije za tehnologiju. U prošlosti su toplinske kamere bile dizajnirane s ogromnim perimetrima, kamera je trebala otkriti čovjeka na daljini od 700 metara.

Danas postoje termalne kamere posebno dizajnirane za primjenu od kratkog do srednjeg dometa. Razvijene za mala i srednja poduzeća, ove termalne kamere osiguravaju da veličina imovine i novac koji se troši na osiguranje više nisu zapreka za njihovu kupnju. Skladišta, brodogradilišta i sportske dvorane neka su od komercijalnih mjesta koje sada mogu osigurati termalne kamere za 24-satni monitoring i detekciju upada.

Inovacije i napredak

Inovacije i napredak u osnovnoj tehnologiji također su potaknuli rast u količini postavljanja termalnih kamera, pružajući bržu obradu slike, veću razlučivost, veće video analitičke sposobnosti i bolju izvedbu kamere.

Cjenovno pristupačne toplinske kamere sa ugrađenom analitikom postale su atraktivna opcija za tvrtke koje trebaju vanjsku i površinski široku zaštitu.

Trgovine automobilima, marine i građevinska skladišta čuvaju vrijednu robu i materijale vani na otvorenom. Bez zaštite, ova imovina je podložna vandalizmu i krađi. Međutim, pružajući preciznu detekciju mete, termalne analitičke kamere daju rano upozorenje zaštitarskom osoblju kako bi mogli intervenirati prije počinjenja zločina. Pomažući spriječiti samo jednu krađu ili incident, termalne kamere pružaju jasan povratak investicije.

 

Toplinska kamera

Nove tržišne prilike

Ne samo da postoji više termalnih kamera u upotrebi nego ikada prije, ali postoji i više termičkih senzora koji se integriraju s drugim multi-senzor sustavima, što dovodi do usvajanja termalnih kamera na novim tržištima. Za velike površine koje trebaju biti pod nadzorom, termalne se kamere integriraju sa radarom i dronovima kako bi se povećala sigurnost izvan točaka fiksnih kamera.

Na komercijalnom tržištu, toplinski aparati se kombiniraju s optičkim senzorima, analitikom i LED iluminatorima u jedno rješenje koje se integrira s centralnim platformama za nadzorne stanice. Povezivanjem tih tehnologija, korisnici dobivaju neposredna, točna upozorenja o metama koje se približavaju i dokazni videozapis zajedno s njima.

Rezultat je manji broj lažnih alarma, smanjujući ukupni trošak vlasnika. Ova rješenja s više senzora također imaju dvosmjerne audio mogućnosti, koje omogućuju udaljenim zaštitarima da djeluju kao “virtualni čuvari” i obraćaju se uljezima kako bi ih odgovorili od nezakonitih aktivnosti.

Upoznavanje sa rješenjima koja integriraju sve ove najsuvremenije tehnologije u jednu jedinicu, smanjuje količinu novaca i infrastrukturu potrebnu za implementaciju. Stoga, sve više malih tvrtki i tvrtki za praćenje alarma mogu implementirati napredne sigurnosne tehnologije poput termalnih senzora, neke po prvi put.

Multi-senzor termalne solucije

Multi-senzorna rješenja s termalnom energijom brzo dobivaju ekstenzije i otvaraju vrata novim poslovnim mogućnostima za sigurnosne kanale. Jedan od primarnih razloga snažnog tržišnog interesa za tim sustavima jest omogućiti integratorima povećanje njihovog mjesečnog prihoda.

S jakom konkurencijom cijena i smanjenjem marže na opremu za videonadzor, integratori se moraju oslanjati na mjesečne prihode da bi im raslo poslovanje. Nudeći usluge daljinskog nadzora videozapisa i tehnologiju virtualnog čuvanja, jedan je od najboljih načina za to.

Osim toga, postoji jasna potražnja za njom. Centralne stanice neprestano traže nove tehnologije za ponuditi svojim klijentima, a tvrtke su zainteresirane za ekonomičnije alternative fizičkim zaštitarima.

Zaključno, termalne kamere su se razvile iz vojnih obrambenih uređaja na široko rasprostranjene komercijalne sigurnosne kamere koje su značajan segment tržišta zaštite na otvorenom prostoru. Od nuklearnih elektrana do gradilišta, toplinska tehnologija se provodi kako bi osigurala razne lokacije širom svijeta.

Integrirana sigurnosna strategija za maloprodaju

Postoje mnogi aspekti koje treba uzeti u obzir prilikom razvoja sigurnosne strategije maloprodajnih usluga, uključujući sprječavanje gubitaka, fizičku sigurnost, zaštitu imovine, upravljanje rizicima i IT. Sva ta područja mogla bi biti odgovornost samo nekoliko ljudi koji rade na osiguranju nekoliko trgovina istovremeno ili bi svako od tih područja moglo biti u sasvim odvojenim odjelima, što je često slučaj kod većih trgovaca s lokacijama u cijeloj zemlji.

 

Sigurnost dućana

 

Bez obzira na veličinu trgovine, postoji mnogo različitih tehnologija koje se mogu koristiti u maloprodaji radi poboljšanja sigurnosti i sprječavanja gubitka, ali nijedna se ne smije koristiti odvojeno. Postoje ogromne prednosti za integraciju sigurnosnih tehnologija i komunikacijskih sustava zajedno, uključujući povećanje ukupne sigurnosti i zaštite, smanjivanje troškova i poboljšanje operativnosti.

Kako se procjenjuje postojeća sigurnosna infrastruktura i razvijaju se planovi za budućnost, odgovoran tim treba razmotriti neka od sljedećih pitanja:

 • Postoje li područja trgovine koja zahtijevaju veću sigurnost?
 • Postoje li obavijesti ili druge tehnologije koje bi mogle poboljšati učinkovitost osoblja i sigurnost kupaca?

Postoje li drugi odjeli unutar organizacije koji bi mogli imati koristi od podataka prikupljenih sigurnosnom tehnologijom? Razumijevanje trenutačnih nedostataka u trgovinama i način na koji ih se može popraviti i integrirati u sigurnosni sustav je ključ za provedbu najboljeg rješenja.

Nabrojati ćemo nekoliko “vrućih mjesta” unutar tipične maloprodajne trgovine koje jednostavno pokazuju snagu integriranih rješenja.

POS aparati

Bez obzira je li to gubitak novaca zbog krađa zaposlenika ili drugih prijevara, POS aparati predstavljaju značajno smanjenje rizika za trgovce. Integrirani sustavi poboljšavaju sigurnost na tim lokacijama. Video snimanje HD ili megapikselnim kamerama postavljenim na blagajni pomaže za snimanje videozapisa povezanih sa transakcijama na blagajni ili POS aparatu. To omogućuje vizualnu provjeru svake transakcije prema potrebi.

Ostali rizici poput pljačke ne samo da rezultiraju gubitkom novca, već utječu i na sigurnost zaposlenika i kupaca. Panik tipke i senzori za krivotvorene novčanice povezani sa sustavom za otkrivanje upada osiguravaju paljenje tihih alarma kada su zaposlenici izloženi riziku.

pos aparat

Kada je detekcijski sustav za otkrivanje upada integriran s video sustavom, pritiskom na panik tipku ili povlačenjem računa iz senzora, automatski se aktivira snimka videozapisa koja će biti poslana stanici za nadzor radi provjere alarma i više informacija za policiju kada ih se pošalje na mjesto upada.

Dodavanje audio integracije u sustav za provalu može rezultirati i porukom koja se šalje dvosmjernom radiju zaštitarskog osoblja trgovine kada se pritisne panik tipka ili aktivira senzor za krivotvorene novčanice. Ako nema zaštitara na licu mjesta, usluge nadzora videozapisa mogu dopustiti centru za monitoring da intervenira putem audio zvuka, upozoravajući počinitelja da se njegovi postupci prate i da su kontaktirana nadležna tijela. To može uzrokovati da provalnik pobjegne iz tog područja, pomažući smanjivanju rizika kao i smanjivanju mogućih gubitaka.

Skupi izložbeni primjerci

Zaštitite skupe i često ukradene predmete poput elektronike koristeći video-analitiku spojenu s audio komunikacijom. Na primjer, osoba koja stoji oko izloga dulje od normalnog vremena ili dira izložbene artikle može pokrenuti snimku videozapisa koji će biti poslan upravitelju trgovine i audio poruku s obližnjeg zvučnika koja bi mogla zvučati ovako: “Hvala vam što ste zainteresirani za odabir smartphone-a, djelatnik će uskoro biti tamo da vam pomogne.”

Skupi izlog

To ne samo da upozorava potencijalne prekršitelje da se njihovi postupci promatraju, već služi i za poboljšanje službe za korisnike za legitimne kupce – prodavač je obaviješten da klijentu može zatrebati pomoć.

Ured za upravljanje novcem i gotovinom

Ugrađena kontrola pristupa na vratima od ureda ograničava pristup samo ovlaštenim osobama. Integriranje videonadzora može automatski snimiti sliku osobe koja zahtijeva pristup za potvrdu identifikacije zaposlenika prije davanja pristupa ili za retrospektivnu analizu u slučaju krađe.

Izlazna vrata

Ako zaposlenik ostavi otvorena stražnja vrata – ili za lagani povratak nakon stanke ili dopušta pristup drugoj osobi s namjerom krađe – integracija sustava za otkrivanje upada u objekt sa videonadzorom i audiosustavom može značajno smanjiti rizik od krađe. Na primjer, sustav za detekciju upada može kontrolirati vrata za rijetke prilike, čak i kada je sustav isključen.

Izlazna vrata

Vrata koja su ostavljena otvorena dulje od unaprijed definiranog vremena mogu uzrokovati paljenje alarma na kontrolnoj ploči, što može pokrenuti obližnju kameru za videonadzor kako bi poslala snimku otvorenih vrata upravitelju trgovine i pokrenula sustav za reprodukciju već prije snimljene audio poruke putem obljižnjeg zvučnika. To će zahtijevati od zaposlenika zatvaranje vrata, smanjujući rizik od krađe.

Hladnjaci i zamrzivači

Gubitak novaca se ne događa samo u krađi. Do gubitka može doći i kad se hladnjak ili zamrzivač pokvare ili kada se vrata na jednom od njih slučajno ostave otvorena. Isti koncept za praćenje vrata također se može primijeniti na vrata hladnjaka i zamrzivača kako bi se sprječilo kvarenje. Vrata hladnjaka ili zamrzivača koje nadgleda sustav za detekciju upada mogu pokrenuti upozorenje ili zvonjavu kako bi podsjetili zaposlenika da zatvori vrata ili upozori upravitelja trgovine na problem.

Dvostruka svrha

Premda gore opisana tehnološka rješenja pozitivno utječu na sprječavanje gubitaka u maloprodajnoj trgovini, one se mogu proširiti i izvan zone sigurnosti kako bi poboljšale zdravlje i sigurnost te poboljšale službu za korisnike, kao i angažman kupaca i prodaju.

Na primjer, pri osiguravanju glavnog ulaza u trgovinu s IP kamerama s video analizom, trgovci mogu koristiti podatke iz kamera za prikupljanje poslovnih statistika kao što je broj ljudi koji ulazi u trgovinu. Ti podaci im mogu pomoći da shvate ključne dane i vremena gužve kada se ocjenjuje osoblje i njihova aktivnost.

Prilikom pružanja nadzora nad zonom blagajne, videoanalitika kamere se također može koristiti za pokretanje u slučaju da broj ljudi u redu čekanja premaši unaprijed određeni prag. U ovome trenutku, isti sustav javnog ozvučenja se koristi za puštanje pozadinske glazbe kako bi se poboljšao doživljaj kupovine, mogao bi se koristiti i za emitiranja poruka kojim bi se zatražilo otvaranje nove blagajne u dućanu, što ubrzava proces kupovine.

Tlocrt kuće

Za sigurnost i sprječavanje gubitka novaca, videonadzor se također može koristiti kako bi se osiguralo da nitko ne ulazi ili napušta trgovinu pomoću izlaza za nuždu. Da bi se rješili problemi sa zdravljem i sigurnošću, te iste kamere također mogu pokrenuti alarm ako je taj izlaz za slučaj nužde blokiran nekim predmetom – poboljšavajući sigurnost korisnika i zaposlenika.

Podaci koje generiraju kamere također se mogu koristiti za prikupljanje informacija koje kod obrade sa sofisticiranim algoritmima mogu prikazati putanje koje kupci uzimaju dok hodaju kroz trgovinu, kao i toplinske mape koje prikazuju kamo kupci hodaju, zaustavljaju se i razmišljaju – sve to dok se štiti privatnost pojedinačnih kupaca. Ove informacije mogu koristiti trgovci za procjenu uspjeha izloga, što izravno utječe na angažman kupaca i uspješnu prodaju.

Kada se sustavi koriste i dostavljaju podatke koji nisu samo u domeni sigurnosti, drugi odjeli će biti spremni pridonijeti troškovima održavanja. To osigurava dodatnu korist olakšavanjem troška za sigurnost ili drugih operativnih budžeta.

Izbor proizvoda

Integracija postaje jednostavnija primjenom standarda i širenjem partnerstva u industriji. Međutim, u nekim slučajevima, odabir sustava od jednog dobavljača može pomoći u pojednostavljenju i brzini instalacije, a istovremeno smanjuje troškove sustava i za integraciju i za korisnika.

Bez obzira na odabrane proizvode, bit će važno da trgovac s mnogo lokacija dućana ima dosljednost u vrstu opreme instalirane na svakoj lokaciji dućana. To olakšava podršku i omogućuje jedinstven odgovor na incidente koji se događaju u raznim trgovinama.

Kao što mnogi trgovci shvaćaju, nema zlatnog rješenja za smanjenje gubitka. Međutim, kombinacija pravilnih tehnologija koje rade zajedno kako bi se spriječio gubitak i poboljšanje istražnih sposobnosti mogu rezultirati pametnijim i učinkovitijim sprječavanjem gubitaka.