Montaža videonadzora – fleksibilnost i jednostavnost su veoma važni za videonadzor

Gotovo da na postoji montaža videonadzora koja prođe 100% glatko. Neočekivani problemi se konstantno pojavljuju i mogu produljiti vrijeme montaže , troškove projekta i frustracije. Proizvođači rade ne proizvodnoj strani kako bi osigurali da se njihovi proizvodi lako instaliraju i da su dovoljno fleksibilni kako bi montažeri brzo pronašli rješenje.

Modularna kamera

 

Značaj jednostavnosti montaže

Jednostavnost montaže je vrlo važan dio projekta za integratora sustava, jer je trošak rada varijabilan i može biti vrlo skup.
U nekim slučajevima, montaža videonadzora za kamere može biti veća od cijene samih kamera! Ako su troškovi rada visoki ili skuplji od planiranog – može se izgubiti mnogo novca na projektu.

Ako oprezni integrator sustava uključi previsoku procjenu cijene rada u projektnoj ponudi, njegova ukupna ponuda će možda biti previsoka i mogla bi ga koštati dobivanja projekta. Što je kameru lakše instalirati, to će biti manji trošak rada, čime se postižu veće uštede za krajnje korisnike. Stoga je važno da proizvođači kamera razviju proizvode koji se lako instaliraju ili su fleksibilni na terenu za montažere koji znaju da je vrijeme novac.

 

Instaliranje kamera za videonadzor

Montaža videonadzora – pojednostavljivanje postupka

Montaža videonadzora za kamere – obično uključuje električara, montažera kamera i osobu koja konfigurira VMS (softver za upravljanje videom). Naravno, jedna osoba može odraditi sve ove poslove, i u mnogim slučajevima odradi. Ali, projekti poduzeća mogu uključivati desetke, stotine ili čak tisuće kamera s timovima pojedinaca koji su uključeni u montažu.

Električar provodi struju s električnim ili PoE (Power over Ethernet) priključkom na kućište ili stražnju ploču kamere; montažer zatim instalira kameru na to mjesto, povezujući ga s napajanjem; a zatim konfigurator dodaje kamere u mrežu i izrađuje podešavanja – preimenovanje kamere, postavljanje frame rate-a, omogućavanje WDR-a (Wide Dynamic Range) i slično.

Kada se radi o projektu koji uključuje različite montažere za bilo koju od ovih funkcija, postoji mogućnost da dođe do uskog grla i kašnjenja u završetku projekta. Ako integrator sustava plaća električaru, montažeru i konfiguratoru softvera – i sva trojica čekaju na objektu dok drugi ne završe – to je vjerojatno najgori mogući scenarij za integratora videonadzornog sustava.

Poboljšanja kroz modularne kamere

Proizvođači kamera za videonadzor kao što je Hanwha izrađuju proizvode koji uzimaju u obzir različite uloge električara, montažera i konfiguratora, omogučujući im da samostalno izvršavaju svoje zadatke. S naglaskom na modularnom dizajnu koji uključuje USB, uređaj za upravljanje, magnetski modul i dodatnu opremu.

Modularne kamere nude fleksibilnost

U prošlosti je krajnji korisnik mogao odrediti nakon što je kamera instalirana da nema dovoljno piksela na meti, ili su im potrebne određene različite funkcije, kao što je na primjer videoanalitika, što rezultira dugotrajnom zamjenom cijele kamere.

S modularno dizajniranim kamerama, modul kamere se može zamijeniti sa novim bez potrebe za izoštravanjem ili zamjenom kamere, čak i za promjenu rezolucije ili vidnog polja.

Podešavanje i namještanje kamera na terenu su sada također lakše i možda čak i sigurnije. Poznato je da se montažeri penju ljestvama i žongliraju velikim laptopom kako bi pristupili mreži, zato da bi mogli vidjeti videozapis sa kamere, tj. kako je kamera postavljena. Ili su morali koristiti analogni video izlaz kako bi gledali video feed na zasebnom monitoru koji pruža vidno polje, ali ne i megapikselnu kvalitetu.

To je mnogo lakši način procjene videozapisa dok ste na kameri. Uklanjanjem druge osobe koja gleda uživo prikaz na računalu putem mobitela do montažera kako bi točno usmjerilo kameru na ispravan položaj.

Ako integratori sustava mogu obaviti neke od radova prije nego što dođu na objekt, to im može smanjiti troškove i poboljšati učinkovitost. Zamislite da imate 300 kamera spremnih za slanje na mjesto projekta. Za konfiguriranje tih kamera, integrator sustava mora izvaditi svaku kameru iz kutije, uključiti je u prekidač, konfigurirati ga, skinuti s prekidača i vratiti u kutiju. Kako bi poboljšali ovaj proces, proizvođači kamera su sada razvili ambalažu koja omogućuje pristup priključku za kameru, a da se pritom kamera ne mora izvaditi iz kutije. To je novo, inovativno rješenje koje štedi vrijeme.

 

Modularne kamere za videonadzor

Softverski programi pomažu u poboljšanju montaže

Bilo da montažu radi samo jedna osoba ili tim električara, montažera i konfiguratora, softverski programi mogu uvelike poboljšati proces instalacije. Upravitelji softverskih uređaja su važni za dodavanje više kamera u projekt. Na primjeru projekta sa 300 kamera za instalaciju, lakše je kada proizvođač ima softver upravitelja uređaja (device manager) koji omogućuje masovno programiranje i konfiguraciju kamera.

Dodavanje 300 kamera, jednu po jednu oduzima mnogo vremena i ostavlja prostora za pogreške prilikom izrade tolike količine unosa podataka. Softver svih uređaja bi trebao moći skenirati mrežu i locirati svoje uređaje, dopuštajući im da budu grupirani, konfigurirani i još mnogo toga.

Montaža videonadzora za svaki projekt za kamere za videonadzor ima svoje uspone i padove. No, proizvođači kamera za videonadzor mogu sudjelovati u procesu proizvodnje kako bi riješili mnoga pitanja za koja se zna da usporavaju napredak. Impresivno je da mnogi preuzimaju vodeću ulogu u proizvodnji inovacija poput modularnog dizajna kamera, fleksibilnosti u polju i pristupačnog pakiranja koje uistinu mogu smanjiti troškove montaže i poboljšati učinkovitost.