Memorijske kartice za sustave videonadzora – kako odabrati pravu?

S povećanim zahtjevima koji se stavljaju na zaštitu i sigurnost na globalnoj razini, a podržana napretkom IP kamera i tehnologiji kamera od 360°, industrija videonadzora konstantno raste. Istraživanje tržišta nagovješćuje da će ove svjetske industrije dosegnuti približno 39,3 milijarde dolara prihoda do 2023. godine, a potaknut će godišnji rast od 9,3% od 2018. do 2023. godine.

 

Micro SD kartica

Svrha videonadzora nije samo u tome da se snimi nekakav materijal (za pregled događaja ili incidenta kada se dogodi), već i o analizi podataka koji donose djelotvorne uvide koji mogu poboljšati operativnu učinkovitost, bolje razumijevati ponašanje kupaca ili jednostavno pružiti dodatnu vrijednost i inteligenciju.

Rast Ultra HD tehnologije videonadzora

Kako bi se osiguralo da je kvaliteta podataka dovoljno dobra za izdvajanje detalja potrebnih za poticanje ovih uvida, nadzorne kamere se također tehnološki razvijaju, ne samo sa proširenim mogućnostima oko optičkog zoom-a i dometa detektora pokreta, nego i vezano uz poboljšanja omjera odnosa signala i buke (S2N), osjetljivosti na svjetlost (i minimalne osvijetljenosti potrebne za proizvodnju korisnih slika), širokim dinamičkim rasponima (WDR) za različite zahtjeve u prednjem i pozadinskom osvijetljenju, i naravno većoj kvaliteti rezolucije.

Očekuje se da će 4K Ultra HD kompatibilne mrežne kamere s porastom od o,4% u 2017. godini, imati porast od 28% 2021. godine, što predstavlja nevjerojatan rast od 170% godišnje i zahtijevati će tri do šest puta prostora za pohranu podataka ovisno o korištenoj tehnologiji kompresije.

Kamere za nadzor obično su povezane s umreženim snimačem (NVR) koji djeluje kao ulaz ili lokalni server, prikuplja podatke sa kamere i vodi softver za upravljanje video snimkama (VMS), kao i analitiku. Snimanje tih podataka ovisi o putu komunikacije između pojedinih kamera i snimača. Ako je veza izgubljena, bilo namjerno, nenamjerno ili zbog nekog kvara, videonadzor više neće biti snimljen i sustav će prestati s radom.

Stoga je postalo uobičajeno koristiti microSD kartice u videonadzornim kamerama kao mehanizam koji neće zakazati. Unatoč izgubljenoj povezanosti sa snimačem, kamera i dalje može snimati i preuzimati sirovi materijal lokalno dok se mreža ne obnovi, što samo po sebi može potrajati dugo, ovisno o osoblju za održavanje ili dostupnosti opreme, vremenskim uvjetima ili drugim neplaniranim problemima. Budući da microSD kartice igraju kritičnu ulogu kao sigurnosni mehanizam za osiguranje dostupnosti usluge, važno je odabrati pravu karticu za snimanje video zapisa.

Popravak snimača

Ključne karakteristike microSD kartica

Moguće je odabrati različite microSD kartice za snimanje videozapisa, a kreću se od industrijskih do komercijalnih ili maloprodajnih razreda. Kako bi Vam pomogli koja od navedenih kartica će Vam trebati, napisati ćemo ključne karakteristike microSD kartica za snimanje videonadzora.

Dizajniran za videonadzor

Budući da tržište uživa u neprekidnom rastu, prodavači kartica za pohranu podataka žele sudjelovati i to su učinili s brojnim ponavljajućim, prepakiranim, recenziranim microSD karticama namijenjenim za videonadzor, ali bez puno robusnosti, performansi ili sposobnosti koje su specifične za aplikaciju.

Dodatno, nedostatak specifikacije MTBF (prosječno vrijeme između kvarova), čini pouzdanost microSD kartica težom za izračunati jer su performanse relativno nejasne i skrivene pod različitim mjerenjima povezanima sa razlučivošću i omjerom kompresije kamere.

Stoga, prilikom odabira microSD kartice za videonadzorne kamere, izbor bi trebao uključivati dobavljača u koji ima povjerenje klijenata, ima iskustvo i dokazani portfelj za pohranu podataka u videonadzoru i tehnologiju microSD kartica.

Visoka izdržljivost

Izdžljivost, koja se odnosi na microSD kartice, predstavlja broj ponovljenih pohrana (ciklus program/brisanje) koja su moguća prije nego što kartica više ne može pohraniti podatke ispravno. Postupak ponovnog prepisivanja (tzv. rewriting) podataka je ciklički, pri čemu nove snimke zamjenjuju starije sadržaje tako što će ga pohranjivati dok se kartica ne napuni, a onda se ciklus ponavlja.

Što je izdržljivost veća, to će dulje kartica raditi prije nego što će ju trebati zamijeniti. Izdržljivost se također referira u količini terabajta memorije ili brojem sati koje kartica može kontinuirano snimati (dok prepisuje podatke) prije nego što se dogodi kvar.

Praćenje stanja

Praćenje stanja SD kartica je poželjna sposobnost koje mnoge kartice trenutačno ne podržavaju i omogućava host-u da provjeri kada su razine izdržljivosti kartice niske i treba ih zamijeniti. Imajući karticu koja podržava ovu sposobnost, integratori sustava i operateri su sposobni obavljati preventivno održavanje koje će pomoći u smanjenju kvarova sustava, kao i povezanih troškova održavanja.

Test na temperature

Performanse

Za snimanje stalnog toka sirove snimke, microSD kartice unutar nadzornih kamera izvršavaju bilježenje operacija od oko 70% do 90% vremena, dok čitanje snimljene snimke iznosi oko 10% do 30% vremena. Razlika u učinkovitosti čitanja/pisanja ovisi o upotrebi kartice u standardnoj kameri ili kameri s umjetnom inteligencijom (AI).

Pronalaženje kartice koja je pogodna za pohranu i može pružiti dovoljno propusne vrijednosti (“bandwidth”) za pravilno snimanje tokova podataka je isplativo ekonomski. Ona spada u grupu između industijskih kartica bržih kapaciteta i sporijih komercijalnih kartica. Bandwidth u rasponu od 50MB/s za pisanje i 80MB/s za čitanje tipična je i dovoljna za microSD kartice razmještene unutar videonadzornih kamera.

Rasponi temperature

Budući da se microSD kartice moraju osmisliti za kontinuirani rad u ekstremnim vremenskim uvjetima i različitim klimatskim situacijama, bez obzira da li se nalaze u zatvorenom prostoru ili izvan njega, dobro bi bilo razmisliti o karticama sa širokim rasponom temperatura. S obzirom na širok spektar temperatura koje zahtijevaju proizvođači kamera, microSD kartice razmještene u nadzorne kamere trebale bi podržavati raspon temperature od -25°C do 85°C ili u ekstremnijim slučajevima, čak i do -40°C.

Kapacitet

Odabir kapaciteta memorije u pravoj veličini je također vrlo važno jer mora postojati minimalna razina pohrane kako bi se osiguralo da ima dovoljno prostora za snimanje nekoliko dana ili tjedana prije nego što se ponovno prepisuje snimka ili se vraća povezanost sa snimačem. Iako se 64GB smatra najboljom opcijom za microSD kartice raspoređene unutar videonadzornih kamera, niža podrška kapaciteta od 32GB može pružiti prostora za privlačenje manjih ili početnih videonadzornih sustava. U budućnosti će čak i veći kapaciteti biti važni za specifične slučajeve i potencijalno će postati standard kada se tržište dovoljno razvije.

Prilikom biranja veličine kapaciteta pohrane kartice koja će se implementirati u Vaš sustav videonadzora, provjerite je li kartica dizajnirana posebno za aplikaciju – uključuje li odgovarajuću razinu izdržljivosti i performanse za snimanje kontinuiranih snimki – može li izdržati ekološke izazove i široke ekstremne temperature – hoće li omogućiti preventivno održavanje za više godina rada?

Vrlo je važno da sustav nadzora bude sposoban sakupljati video snimke bilo da je povezan sa snimačem ili je to samostalna kamera, jer je prikupljanje i pohrana snimke najvažniji dio videonadzornog sustava. Isto tako veoma su potrebni sigurnosni mehanizmi za održavanje snimanja i pohrane snimki ukoliko dođe do zastoja u mreži, te da se snimka pohranjuje sve dok se mreža ne obnovi.

Provjerite na ovim linkovima našu ponudu SD memorijskih kartica za videonadzor i Hard diskova za videonadzor.