Vlasnici malih poduzeća smanjuju gubitke pametnim videonadzorom

Vlasnici malih poduzeća vrlo naporno rade. Često su oni prvi ujutro na poslu i posljednji na poslu do navečer. Čak i tada će vjerojatno odnijeti posao kući s njima. Tijekom tog vremena, sve što čine ima za cilj da njihovo poduzeće bude što uspješnije.

 

Zbog toga mnogi poduzetnici ne odlaze na odmor, a ako to i učine, provode puno vremena brinući se o svom poslu dok su oni daleko. U oba slučaja, potencijal za kroničnom iscrpljenošću je jako visok.

Primarna briga za te poduzetnike je gubitak, bilo od krađe, rasipanja, vandalizma ili drugih uzroka. Ovisno o veličini gubitka, to može imati poguban učinak na male tvrtke. Stoga, profesionalna sigurnosna rješenja moraju biti od velike važnosti za ovakav tip poduzeća.

Nadzor poduzeća

Videonadzor za mala poduzeća

Jedna tehnologija koja može rješiti gubitak i osjećaj bespomoćnosti koja dolazi od toga da nismo na licu mjesta je videonadzor. Nažalost, nije uvijek na radaru vlasnicima malih tvrtki, od kojih mnogi smatraju da je videonadzor vrlo skup i izvan dosega.

Ali to ne može biti dalje od istine. Postoje visokokvalitetna, relativno jeftina rješenja koja ne zahtijevaju puno konfiguriranja, omogučujući instalateru da postavi kamere, kablove, uključi kamere u snimač i instalira softver kako bi krajnji korisnik brzo dobio daljinski pristup videonadzoru.

Najbolje od svega, gotovo sva ova rješenja dolaze s mobilnom aplikacijom ili drugim načinom pristupa videozapisu (bio to videozapis uživo ili već snimljen) na Vaš pametni telefon ili tablet. U svijetu u kojem su naši telefoni postali produžena ruka za sve više informacija, uključujući e-mailove, bankarstvo, upravljanje zalihama i mnogo toga drugoga, sigurnosni sustav jednostavno mora pružiti ovu vrstu pristupa.

S obzirom na dostupnost isplativih rješenja za videonadzor i njihovu jednostavnost korištenja, vlasnici malih poduzeća mogu iskoristiti naprednu tehnologiju koja im može pomoći da rade pametnije, a ne teže, u nekim ključnim područjima.

Učinkovito praćenje događaja

Imajući kvalitetan sustav videonadzora s odgovarajućom pokrivenošću znači da se u bilo kojem trenutku kada se pojavi neki incident ili krađa, vlasnik poduzeća može vratiti i pronaći to na video snimci i točno utvrditi što se dogodilo, kada se to dogodilo i ovisno o rasvjeti, razlučivosti i kutu pokrivanja kamere – možda i prepoznati provalnika.

Video sustavi također mogu biti korisni iz perspektive odgovornosti i osiguranja. Tvrdnje o nepostojećem padu i tužbe oko osiguranja u današnje vrijeme nisu neuobičajne pojave, i u mnogim slučajevima se pokažu lažnim. Srećom, kamere mogu snimiti i pružiti videozapis koji će podržati ili odbiti zahtjev. Bez videonadzora takve bi situacije mogle biti skupe za male poduzetnike.

Videonadzor preko mobitela

Video snimka za provjeru incidenta

Još jedan primjer bi bio kupac koji tvrdi da mu je vraćeno premalo novaca koje su primili od strane blagajnika. Umjesto da mora prebrojavati sve novce u blagajni i posložiti sve račune sa iznosom u blagajni, vlasnik poduzeća bi mogao jednostavno pregledati snimku s kamere postavljene iznad blagajne da bi se utvrdilo da li je zahtjev klijenta pravilan ili je možda pogrešan.

Ova značajka također može pomoći u ublažavanju ili izbjegavanju potencijalno neugodne ili teške situacije kada postoji razlika u mišljenju s dobavljačem. Recimo, na primjer, vozač dostave tvrdi da je donio 3 kutije proizvoda na stražnja vrata, a u skladištu je vidljivo da se nalaze samo 2 kutije.

Jednostavan pregled snimke videozapisa jednom će zauvijek riješiti problem i ukloniti potencijal za nepotrebnom argumentacijom i svađom između dobavljača i poduzetnika.

Videonadzor preko mobitela za daljinsko praćenje

Prirodno je za vlasnike malih poduzeća da se osjećaju pod stresom kada nisu na fizičkoj lokaciji tvrtke. Na kraju krajeva, oni su ti koji su uložili u posao i odgovorni su za osiguravanje glatkog i profitabilnog rada iz dana u dan.

Za vlasnike malih poduzeća sa videonadzornim sustavima, odmori mogu postati ne samo stvarnost, nego i opuštajuće vrijeme kakvo bi i trebalo biti.

Umjesto da leži na plaži i zabrinjava se da li je trgovina otvorena na vrijeme ili da li zaposlenici rade ono što bi trebali raditi, vlasnik može izvaditi svoj mobitel, prijaviti se na daljinski videonadzor preko aplikacije i znati za sigurno. Takav spokoj je neprocjenjiv za vlasnike manjih poduzeća.

Ovo je također korisno za vlasnike tvrtke koja se nalazi na više lokacija. Budući da nitko ne može biti na dvije ili više lokacija u isto vrijeme, sustav videonadzora može pružiti oči, a u nekim slučajevima i uši na mjestu gdje se može pristupiti klikom na gumb.

Videonadzor sa udaljenosti

Videonadzor za obuku djelatnika

Za malu tvrtku je neophodno da zaposlenici poštuju utvrđena pravila i da se razina znanja osoblja održavaju na najučinkovitoj mogućoj razini. Ovo su još dva područja u kojima videonadzor može pomoći.

Ako vlasnik vidi da se nešto ne radi ispravno, bilo da je riječ o jednom zaposleniku ili ako je problem rasprostranjeniji, može upotrijebiti videozapis za potrebe obuke zaposlenika.

Može sjesti sa zaposlenikom ili zaposlenicima, da pregledaju videozapis i objasne odgovarajuća pravila i postupke. Obrnuto, video se može korisiti za praćenje odgovarajućih tehnika ili čak prepoznavanje i pohvaljivanje zaposlenika za dobro obavljen posao.

Održavanje razine osoblja

Iz perspektive zapošljavanja, pregledavanjem videozapisa se može otkriti u koja doba dana su najveće gužve u dućanu ili kada su najmanje. Vlasnik dućana može pregledavati videozapise od subote poslijepodne kako bi vidio koliko je kupaca u dućanu i to će mu pomoći odrediti omjer zaposlenika i kupaca.

Gledanjem videozapisa nekoliko puta u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci bi se mogla utvrditi optimalna razina osoblja, što može dovesti do odluke o povećanju broja zaposlenih u subotu poslijepodne kada je u dućanu najveća gužva. To će poboljšati iskustvo kupaca i potencijalno povećati prodaju.

Detekcija pokreta za preciznu kontrolu pristupa

Kamere se mogu postaviti sa detektorima za otkrivanje pokreta kako bi upozorili poduzetnika kada netko ulazi u određeno područje, bilo tijekom ili nakon radnog vremena. U mnogim slučajevima otkriveni pokret može pokrenuti alarm i/ili videoisječak koji se šalje na mobitel vlasnika tvrtke kako bi mogli pregledati i provjeriti je li nešto neuobičajno.

Te se implementacije mogu postaviti za nadzor različitih lokacija, kao što su ured, sef, vrata i druga osjetljiva područja u svakom trenutku ili samo tijekom određenih sati. Ako je kretanje otkriveno van radnog vremena, vlasnik tvrtke može pregledavati videozapise i upozoriti policiju da je neovlaštena osoba u njihovom poduzeću.

Videonadzor naljepnica

Cyber sigurnost videonadzornih sustava

Iz perspektive cyber sigurnosti, proizvođači stalno objavljuju ažuriranja firmware-a kako bi zaštitili kamere od zlonamjernog software-a ili neovlaštenog upada u sistem. Kada netko pristupi bilo kojem uređaju, svi sustavi i uređaji spojeni na istu mrežu postanu ranjivi.

Ažuriranje ovih uređaja obično bude zakašnjelo za vlasnike malih tvrtki, koji mogu zaboraviti ili jednostavno nemaju vremena za to. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da se ta važna ažuriranja često ne instaliraju.

Današnji napredni videonadzorni sustavi prevladavaju ovu prepreku jednostavnim ažuriranjem koje mogu izvoditi vlasnici malih tvrtki ili montažeri kako bi se osigurala stalna zaštita. Drugi sustavi su dostupni s mogućnostima automatskog ažuriranja, što u potpunosti uklanja teret sa malih poduzetnika.

Isplativo rješenje za nadzor

Ovo su samo neke od pogodnosti koje sustavi videonadzora nude vlasnicima malih poduzeća. Važno je napomenuti da će za svako biti uspješno rješenje imati pravu kameru za pravilno okruženje.

Na primjer, kamera postavljena na stražnji ulaz tvrtke mora imati široki dinamički raspon koji će se nositi s promjenom razine svjetlosti tokom cijelog dana. Kamera koja će se koristiti na blagajni za praćenje transakcija mora ponuditi dovoljno visoku razlučivost za prepoznavanje broja i oznaka računa.

Današnja rješenja su ekonomična, jednostavna za korištenje i nude fleksibilnost za praćenje poslovanja s bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku – na kraju krajeva, davajući vlasnicima malih poduzeća mogućnost da rade pametnije i jednostavnije.