Kontrola pristupa u 2019. – biometrija, integracija i cloud na vrhu popisa trendova

Industrija kontrole pristupa je jako konzervativna kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija i usluga za krajnje korisnike. To ne znači da u 2019. neće pružiti značajan napredak kroz nove trendove koji se pojavljuju u industriji.

Osim povećanog prihvaćanja i usvajanja Cloud tehnologije, akreditacije putem mobitela i biometrija ulaze sve više u mainstream, a integracije ovih tehnologija između proizvođača će biti u središtu pozornosti.

Ovdje ćemo pregledati sve trendove koji će pomoći oblikovati iduću godinu.

Biometrija na otisak prsta

Proizvodi bazirani na Cloudu

Za mnoge proizvođače kontrole pristupa, glavna jezgra poslovanja im je u tradicionalnijim proizvodima, s visokim postotkom instalacija koje su i dalje takve vrste. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, proizvodi temeljeni na Cloudu su se pojavili kao održiva opcija za klijente.

Vidjeli smo više spremnosti krajnjih korisnika da se raspitaju da li je to opcija za njih, navodeći jednostavnost korištenja, daljinsko upravljanje, cybersecurity i još mnogo toga… Cloud je uspostavio svoju reputaciju kao produkt koji omogućuje bržu instalaciju, fleksibilniji je korisnicima za pristupanje, upravljanje pristupnim točkama kao i videozapisima povezanim s tim točkama, te davanjem manjeg stresa i posla IT timovima za pomoć pri postavljanju i upravljanju sustavom kontrole pristupa.

Akreditacija putem mobitela – aplikacije

I dalje vidimo nastavak zahtjeva krajnjih korisnika za prilagođenim odgovorima na određene radnje unutar sustava kontrole pristupa. Na primjer, ako je tijekom dana uključen alarm na perimetru, mogućnost automatskog izvršavanja zaključavanja objekta i istovremenog slanja e-maila ili bilo kakve poruke svima u zgradi koja ih upozorava na kritičan problem.

Želja za ovakvom vrstom fleksibilnosti unutar sustava potiče proizvođače da u svoje sustave ugrade nove jednostavne grafičke alate koji omogućavaju “custom” reakcije koje su prilagođene razini alarma. Postoji velika želja mnogih današnjih tvrtki da koriste mobilne telefone za kontrolu pristupa, tako da proizvođači ili razvijaju vlastite mobilne aplikacije ili integriraju svoje sustave s takvim proizvodima.

Kontrola pristupa putem mobitela

Budućnost biometrije

Kako se trvtke počinju zapitivati o tome jesu li njihovi objekti dovoljno sigurni, one su često spremnije razmotriti kontrolu pristupa koja dovodi sigurnost na novu razinu, kao što je na primjer implementacija biometrijskih čitača. Biometrika se sve više koristi u profesionalnim sigurnosnim aplikacijama, a mnogi se korisnici žele odmaknuti od korištenja fizičkih kartica za kontrolu pristupa.

Proizvođači koji trenutno nemaju biometrijski hardware su se počeli integrirati sa čitačima dizajniranim kako bi zadovoljili zahtjevima kupaca. Dramatičan porast biometrijskog prepoznavanja lica je nešto što će oblikovati budućnost biometrije jer se troškovi počinju smanjivati. Iako je industrija kontrole pristupa vrlo fragmentirana, vidimo trend povećanja partnerstva između proizvođača i trend prema tehnologiji otvorene platforme koja pomaže krajnjim korisnicima u postizanju sveobuhvatne sigurnosti koju svi žele.

Platforme za upravljanje videozapisom

Na primjer, postoji određeni broj davatelja usluge kontrole pristupa koji pružaju punu integraciju sy proizvođačima brava ili obrnuto, u nastojanju da zadovolje potrebe klijenta koji su možda kupili brave ali ne i visoko učinkoviti sustav kontrole pristupa kako bi se bravama pravilno upravljalo.

Tu je i veliki pomak prema punoj integraciji s platformama za upravljanje videozapisima i sustavima kontrole pristupa kako bi se u potpunosti spojile u jedinstveno, user-friendly iskustvo i dalo krajnjim korisnicima veću kontrolu nad oboje. Osim toga, proizvođači žele korisnicima pružiti korisnicima jedinstveni sustav koji zadovoljava potrebe koje imaju s obzirom na video snimku, protuprovalu i kontrolu pristupa. Mislimo da trenutno ne postoji sustav kontrole pristupa koji može u potpunosti ispuniti obećanje da može biti odličan u sva tri segmenta, tako da integracije i partnerstva ostaju važni za postizanje tog važnog cilja.

Svijet kontrole pristupa

Svijet kontrole pristupa

Sve veći broj krajnjih korisnika uviđa sve veće rupe u aktualnim Wiegandovim protokolima koji su na snazi od 1980-ih, zajedno s velikim brojem “off-shelf” opreme koja je sada dostupna kako bi se stranim osobama omogućio pristup čitačima koji rade pod tim protokolima.

Kao rezultat toga, u posljednjem desetljeću, OSDP je došao na tržište i raste u popularnosti. Jedan od najvažnijih koraka za proizvođače kontrole pristupa u 2019. godini biti će slušanje kupaca koji su zabrinuti zbog ove ranjivosti i potpuna podrška OSDP-u u nastojanju da zaštite te sustave kontrole pristupa.

Uzbudljivo je vrijeme za biti dio svijeta kontrole pristupa, sada konačno vidimo rezultate iza priča oko Clouda, biometrije, akreditacije putem mobitela, hakiranja i sklapanja jakih partnerstva. Na početku 2019. godine, ovi trendovi će rasti u popularnosti i njihovi proizvođači će doista slušati krajnjeg korisnika.