ALARMNI SUSTAVI

Svi kućni alarmni sustavi rade na istome principu osiguranja ulaznih točaka u kuću, kao što su vrata i prozori, kao i unutarnji prostor koji u sebi ima dragocjenosti poput umjetničkih zbirki, računala, novaca ili nakita. Bez obzira na veličinu Vašeg doma ili broja vrata i prozora koje želite zaštiti, jedina je stvarna razlika broj sigurnosnih komponenti razmještenih u cijelom domu i nadzor nad kontrolnom pločom.

 

Alarmni sustav

ŠTO SU ALARMNI SIGURNOSNI SUSTAVI?

Osnovna definicija bilo kojeg alarmnog sigurnosnog sustava nalazi se u njemu. To je doslovno sredstvo ili metoda kojom se nešto osigurava kroz sustav međusobnih komponenti i spojenih uređaja. Ako pričamo o kućnom alarmnom sigurnosnom sustavu to su zapravo mreže zajedničko integriranih elektroničkih uređaja koji rade povezani zajedno s centralnom kontrolnom pločom za zaštitu od provalnika i drugih potencijalnih uljeza u kući.

Tipični alarmi sustav za sigurnost uključuje:

  • Alarmni kontrolni panel (upravljačku ploču)
  • Razne detektore (detektor pokreta, detektor loma stakla, detektor poplava, detektor ugljičnog monoksida…)
  • Senzore (senzor otvaranja vrata/prozora, senzor metana, senzor dima…)
  • Žične ili bežične sigurnosne kamere
  • Alarmne sirene (vanjske ili unutrašnje)
  • Tipkovnice
  • Daljinske upravljače
  • Panik tipke

KAKO FUNKCIONIRA ALARMNI SUSTAV?

Alarmni sustavi rade na jednostavnom principu osiguranja ulaznih točaka u objekt sa senzorima koji komuniciraju i spojeni su sa upravljačkom pločom koja je instalirana na prigodnom mjestu negdje u objektu. Senzori se obično postavljaju u vrata koja vode do i od objekta, kao i na lako dostupne prozore, posebno na one koji su na razini prizemlja. Otvoreni prostori unutar objekta se mogu osiguravati detektorima pokreta.

Upravljačka alarmna ploča

Alarmna upravljačka ploča: Upravljačka ploča je zapravo računalo koje upravlja i onemogućuje alarmni sigurnosni sustav, komunicira sa svakom instaliranom komponentom u alarmnom sustavu, oglašava alarm kada se prekine sigurnosna zona i odmah to javlja zaštitarskoj tvrtci za praćenje alarma.

Obično imaju tipkovnicu za jednostavno programiranje i komunikaciju, u nju se unose šifre za ručno podešavanje i gašenje sustava. Može raditi sa glasovnim naredbama i može biti isprogramirana tako da radi pomoću bežičnog daljinskog upravljača.

Senzor otvaranja vrata i prozora

Senzore otvaranja vrata/prozora: Senzori za vrata i prozore se sastoje od dva dijela koji se postavljaju jedan uz drugog. Jedan dio uređaja se montira na vrata ili prozor u drugi dio se montira na okviru vrata ili prozorskom pragu. Kada su vrata ili prozor zatvoreni, dva se dijela senzora sklope zajedno, stvarajući sigurnosni sklop.

Kada je alarmni sustav upaljen na kontrolnoj ploči, senzori komuniciraju s kontrolnom pločom da je točka ulaska u objekt sigurna. Ako se vrata ili prozor koji su pod alarmnim sustavom iznenada zatvore , upravljačka ploča to shvaća kao kršenje osigurane zone i oglašava se visoko decibelnim alarmom.

Detektor pokreta

Detektori pokreta: Ovi detektori, kada su upaljeni štite prostor stvaranjem nevidljive zone koja se ne može tjelesno proći bez zvučnog alarma. Najčešće se koriste za zaštitu prostorija koje u sebi sadrže dragocjenosti, kao i prostorije u koje se rijetko ulazi u većim objektima.

Visonic sirena

Visoko-decibelna sirena: Dovoljno glasna da ju susjedi čuju, sirena služi u više svrha za sigurnost doma. Prvo, upozoravaju ljude u kući da je došlo do problema. Također su dovoljno piskutavi da mogu poslati provalnika u bijeg, dok također obavještavaju obližnje susjede o situaciji.

KOJE SU PREDNOSTI INSTALIRANJA ALARMNOG SUSTAVA?

Mnogobrojne studije su pokazale da objekti i domovi bez ugrađenog alarmnog sustava,  u usporedbi s onima s profesionalno nadziranim sustavima, imaju tri puta veću vjerojatnost da će se u nju provaliti zbog provalnika koji su oportunistični po prirodi i uglavnom žele opljačkati što lakše ciljeve (objekte bez alarma).

S KOJIM TVRTKAMA MI RADIMO?

Radimo sa svjetski poznatim brendovima za alarmne sustave kao što su Ajax, DSC, Paradox, Visonic i Chuango.

Ukoliko Vas zanima više o pojedinoj tvrtki, njihovoj povijesti i njihovim proizvodima provjerite ih na linkovima ispod:

DSC logo

Paradox logo

Visonic logo

Chuango logoAjax logo