Tržište opreme za videonadzor će vidjeti nastavak snažnog rasta i u 2018.g.

Prema najnovijim istraživanjima IHS Markita, svjetsko tržište za profesionalnu opremu za videonadzor povećalo se za više od 9% u 2017. godini, što je dvostruko više od rasta tržišta tokom 2016. godine (3,9%) i daleko iznad 1,9% rasta koje je industrija videonadzora doživila u 2015. godini.

 

IHS Markit logo

Tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta (IHS Markit) pripisuje rast povećanoj državnoj potrošnji na opremu za borbu protiv kriminala i terorizma, kao i povećanje potrošnje privatnog sektora za zamjenu videonadzornih solucija i rješenja u maloprodajnim i trgovačkim sektorima. IHS također predviđa povećanje potražnje za sigurnosnim kamerama i u 2018. godini, kao i snižavanje cijena opreme za videonadzor, što će rezultirati povećanjem prodaje opreme za videonadzor od 10,2 % na globalnoj razini i doseći će 18,5 milijardi dolara potrošnje na opremu godišnje.

“Globalna potražnja za sigurnosnim kamerama rasla je brzo u 2017. godini, ali prosječne cijene opreme za videonadzor nastavljaju padati”, napisao je u istraživačkoj knjizi Jon Cropley, viši glavni analitičar za videonadzor u IHS Markit-u. “Ipak, prihod je porastao u većini zemalja. Dva najbrže rastuća tržišta su bili Brazil i Indija. Glavni čimbenik rasta u obje zemlje bio je povećanje potrošnje privatnog maloprodajnog sektora i velikih trgovačkih lanaca na sustave videonadzora koji se koriste za sprječavanje kriminala”.

IP kamere za videonadzor

Osim toga, Cropley je rekao da je kinesko tržište profesionalnog videonadzora, koje je činilo ukupno 44 % prihoda u svijetu, prošle godine naraslo za 15%, dok je u ostatku svijeta tržište raslo za 5,5 %, dakle znatno sporije. Visoki rast u Kini potaknut je državnim ulaganjima u projekte videonadzora grada i naporima za proširenje tih projekata u okolna ruralna područja izvan gradova.

Ostali istaknuti pokazatelji iz izvješća IHS-a su:

  • Iako ostaje vrlo podijeljen i fragmentiran u usporedbi s mnogim drugim tržištima, svjetska opskrbna baza za profesionalnu opremu za videonadzor postaje sve više koncentriranija. Top 15 najvećih dobavljača videonadzorne opreme je činilo 62% globalnog prihoda u 2017. godini
  • 62% svih sigurnosnih kamera za videonadzor koje su isporučene u 2017. godini bile su IP kamere
  • Snimači i serveri s podrškom za duboko učenje (deep learning), nova kategorija ove godine, važan je element u poticanju onoga što mnogi očekuju da će biti iduća generacija video analitike pomoću umjetne inteligencije. Ona je iznosila samo 1% prihoda na globalnoj razini u 2017. godini.