Sigurnost prije svega

Trenutno vlada veliki interes za automatizaciju doma i Smart Home tehnologije. Pritom je sigurnost koju pruža takva tehnologija kupcima važnija od ušteda koje im omogućuje.

Smart home

Iako potreba za automatizacijom doma sve više raste, istraživanje koje je proveo D-Link, pokazalo je da samo 31 posto njihovih kupaca kupuju takve proizvode jer žele automatizirati svakodnevne zadatke za vrijeme aktivnosti poput ostavljanja kuće same ili odlaska na spavanje, a da je ipak sigurnost doma najveći pokretač za potrošače.

Ustvari, dvostruko više ljudi kupuje pametne kućanske proizvode s ciljem povećanja sigurnosti doma u usporedbi s onima koji ih kupuju kako bi im pomogli da uštede novac, potvrdilo je istraživanje. Lansiranje novih uređaja kao što su Amazon Echo i Echo Dot u nekim dijelovima Europe, Appleovog HomeKita i Googleovog Homea bez sumnje će povećati zaokret prema automatizaciji doma, zbog čega već imamo proizvode koji su se sposobni integrirati direktno s tim vrstama usluga. Ali još je jedan ključni pokretač, a to je onaj koji će biti veliki čimbenik u prihvaćanju pametne kućne tehnologije i kojem uređaji poput Echo, HomeKit i Home could mogu biti komponente.

 

D-link logo

Kevin Wen, predsjednik D-link Europe, vjeruje da će dobavljači usluga poput telekoma i komunalija biti ključni za masovno prihvaćanje punog raspona tehnologija za pametni dom. Svi ti sektori traže mogućnost proširenja broja usluga koje mogu osigurati za svoje klijente i svi oni teže tome da smanje gubitke za kupce. Tehnologija pametnog doma mogućnost je za njih da učine oboje, tako što će povezati sigurnost i automatizaciju doma kako bi povećali vrijednost svojih paketa za potrošače i ponudili usluge kao što je na cloudu zasnovan nadzor i s njim povezan adekvatan odgovor, kako bi omogućili detaljniji energetski izvješaj i u budućnosti možda čak i bazirali cijene pomoću daljinskog upravljanja nekim aplikacijama što će pomoći u upravljanju zalihama energije. Također sada postoje i legislativni zahtjevi iz EU za implementaciju pametnog mjerenja koji zahtijevaju od komunalnih tvrtki da imaju pristup najnovijoj tehnologiji koja može povezati brojila za komunalije s njihovim platnim sustavom. Uz takav mandat i zakonske zahtjeve za razvoj tehnološkog otiska u kućanstvima postoji veliki poticaj za pružatelje usluga za izgradnjom poslovanja oko povezanog doma. Međutim, postoje i izazovi za pružatelje usluga. Europska pametna mjerna industrija konvergira se na Zigbee kao preferiranu opciju za povezivanje između pametnog mjerenja i internet veza.

Međutim, ostali uređaji pametnog doma, povezani u Internet stvari, obično koriste Z-Wave i Wi-Fi. Stoga, da bi bili u mogućnosti osigurati jednostavno rješenje za svoje kupce, pružatelji usluga trebaju isporučiti povezane uređaje, poput modemskih rutera koji rade u tom rasponu protokola, te trebaju biti u stanju ponuditi atraktivni paket uređaja za pametni dom i poduprijeti potrošače tijekom životnog ciklusa proizvoda.

Z-wave

„D-Link shvaća da to nije jednostavan zadatak, pružamo spajanje već 30 godina, a naš proizvodni paket tehnologije pametnog doma i usluge u cloudu gradimo od 2007. D-Link je u stanju omogućiti pružateljima usluga ključna rješenja pametnog doma koja djeluju širom cijelog spektra uređaja, mogu biti brendirana i kontrolirana iz jednog kontrolnog panela na webu ili putem mobilne aplikacije i također mogu biti dijelom vlastite ponude pružatelja usluga.

Uz dokazane logističke sposobnosti, kao i mogućnost podrške, koje se već nude na uslugu potrošačkim elektronskim uređajima možemo eliminirati značajan stupanj rizika za pružatelje usluga i osigurati im da se fokusiraju na svoje kupce”, kaže Wen te dodaje: „Uz sigurnost u središtu zabrinutosti potrošača, kada je u pitanju tehnologija pametnog doma, strategija kori- štenja ‘rješenja s police’ također smanjuje rizik za pružatelje usluga u kratkoročnom rebrandiranju novih nepodržanih niskih uvoznih cijena, uz nadu da će slabosti u integraciji biti prepoznate tijekom razvoja. Zbog toga vjerujem da će partnerstvo brendova između tvrtki kao što su D-Link i pružatelji usluga biti krucijalno za otvaranje istinskog tržišta pametnog doma u budućnosti”.

Izvor: zaštita.info/hr/