Ako nemate plan, planirate neuspjeh

Naučite postupati po planu koji ste napravili. Naučite kako se kretati po stanu ako su svjetla ugašena, ako postoji dim u kući. Odredite najmanje dva izlaza iz prostorija, stana, zgrade ili kuće.

 

Plan

 

Svijest o okolini osnova je života a posebice osobne sigurnosti.
Svijest o okolini podrazumijeva da ste svjesni svoga okruženja i svega što se događa oko vas u prostoru i vremenu. Preduvjet je to da biste prepoznali moguću kritičnu situaciju. Prije svega to je stanje uma, a ne tehnike ili taktike. Svijesnošću i prisustvom u trenutku postižete visoku razinu kontrole nad svojim životom i realnošću koju živite.

Postizanje svijenosti je jednostavno, nije uvijek lako ali je jednostavno. Trebate uvijek biti prisutni u trenutku i svjesni onoga što radite sada, trebate opažati okolinu, ono što se događa u njoj i osjećati. Za bolje razumijevanje okoline potrebno je razumjeti i defnirati što je normalno, a zatim uočavati sve što odskače od toga ili predstavlja neku promjenu od normalnog. Sve što trebate napraviti je da smisleno i pravovremeno reagirate na te promjene.

Sigurnost i zaštita zasnivaju se na pretpostavci da postoje prijetnje i moguća ugroženost sigurnosti. Iako na svijetu postoji jako puno dobrih ljudi, postoje i oni koji nemaju najbolje namjere. Ignoriranjem činjenice da se događaju i nasilni događaji, oni neće nestati.

Okruženje i rutina

Zato je naša odgovornost da učinimo sve kako takvi događaji ne bi postali dio naše stvarnosti, da učinimo sve kako bi bili teška meta za onu manjinu loših namjera. Kada postanemo svjesni toga i preuzmemo odgovornost za vlastitu sigurnost napravili smo veliki iskorak u tome da svijet bude sigurnije mjesto.

Morate znati gdje živite, a ako je potrebno, razmislite i o mogućnosti selidbe. Vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji ima prioritet. Saznajte povijest događaja koji uključuju nasilništvo, razbojništva i provale u naselju gdje živite.

Isto tako potražite koja su to kritična doba dana kada su se takvi događaji dešavali. To vrijedi za naselje gdje živite ali generalno možete koristiti za bilo koje mjesto koje posjećujete ili gdje radite, ili za trasu kojom se krećete od kuće na posao i obrnuto.

Tlocrt kuće

Na temelju toga možete napraviti procjenu rizika i sigurnosti kao i potrebne mjere i postupke u vašem okruženju. Pokušajte promatrati svoje okruženje i dom kroz oči provalnika. Što možete vidjeti kao nešto što će privući ili obeshrabriti provalnika? Sjetite se – prilika čini lopova. Isto tako važno je da postanete svjesni vaše dnevne rutine i da prepoznate onu rutinu koja bi mogla biti kritična za vašu sigurnost.

Takvu rutinu mijenjajte u odnosu na vrijeme kada je provodite, mjesta na koja odlazite i puteve koje koristite.

Komunikacija je ključ

Ne privlačite nepotrebnu pozornost na sebe kojom možete privući napadače i provalnike. Vodite računa kakve i s kim vodite razgovore o svojim privatnim i poslovnim situacijama, gdje i kada idete na putovanja ili neke druge aktivnosti. Ne ističite se nakitom, skupom odjećom i obućom ili satovima. Ostanite nezamjetni i “ispod radara” ljudima loših namjera.

Nemojte postati žrtva vlastite nepažnje i potrebe za isticanjem. Komunikacija je iznimno važna vještine. Znati komunicirati sa svojim bližnjima ali i u kritičnim situacijama je ponekada presudno za ishod cijelog događaja. Održavajte dobru komunikaciju sa bližnjima i susjedima. Zapišite i naučite koje brojeve treba zvati u kritičnim situacijama i hitnim slučajevima.

Koristite prednosti suvremene tehnologije u komunikaciji i sve što vam može pomoći u kritičnim situacijama. Ukoliko nemate plan, planirate neuspjeh, u ovom slučaju to je gubitak vašega života ili imovine.

Planiranje je postupak koji je od iznimne važnosti za bilo koju aktivnost. Za osobnu sigurnost i sigurnost doma planiranje radnji i postupaka u različitim situacijama je iznimno važno za potrebnu sigurnost i odgovor u slučaju ugroze. Planiranje započnite odgovorima na pitanja: tko, što, gdje, kada, kako, zašto, s kim. Razvijajte postupke prema dobivenim odgovorima i uvježbavajte ih. Plan ima svrhu samo ako ga znamo, uvježbavamo i po potrebi primjenjujemo. Naučite postupati po planu koji ste napravili.

Naučite kako se kretati po stanu ako su svjetla ugašena, ako postoji dim u kući. Odredite najmanje dva izlaza iz prostorija, stana, zgrade ili kuće. Odredite mjesto gdje se možete sakriti u kući kao i mjesto okupljanja ukoliko napustite objekt. Svakako, važnost uvježbavanja je još veća ukoliko imate djecu. Jer, plan koji nismo uvježbali samo je mrtvo slovo na papiru.

Izvor: zaštita.info/hr/